ARMÁDY A HISTORIE

Zveřejněno: 18. 8. 2015 8:00 Napsal Karel Kramář
Nadřazená kategorie: ARMÁDY A HISTORIE Kategorie: Historické novinové články

Nacionální mládež do boje proti bolševictví

Zdroj: Národní listy, roč. 76, č. 225, str. 1
Vydáno: 18.8.1936

Dr. K. Kramář zaslal Mladému národnímu sjednocení, které sněmovalo v sobotu a v neděli v Jihlavě, pozdravný projev, který přečetl na manifestační schůzi předseda klubu senátorů sen. dr. Jos. Matoušek. Projev zní:

Milí přátelé,

lituji, že nemohu být mezi Vámi, abych Vám mohl říci, jak vážně se dívám na situaci našeho národa a jak nezbytným se mně zdá, abychom volali po sjednocení všech, kteří jsou odhodláni uchrániti náš stát před hrůzami bolševictví.

Odporné farizejství, spoléhající na slepé, nemyslící poddávání se tak zvaným pokrokovým heslům, jako je boj bolševictví proti fašismu ve jménu demokracie, kterou v krvi ruského lidu bolševici zašlapali, zvítězilo také s naší pomocí v Ženevě a hloupou politikou sankční, před níž jsem vás tolik varoval, umožnilo Německu opevnění Porýní, čímž stala se problematickou pro nás spojenecká pomoc Francie, i vítězné pronikání myšlenky Anschlussu v Rakousku. Ale ani tyto zkušenosti nevadí našim samozvaným strážcům světové demokracie, aby hlučně projevovali své sympatie bolševictví španělskému, a jeho věrnému napodobování ruského příkladu, a tak aby pomáhali německé a maďarské agitaci proti našemu národu jako ochránci a pevné opoře bolševictví, která dobře ví, jak to ohrožuje mezinárodní posici našeho státu.

Nešťastná politika naivního, neprozíravého pacifismu vyvrcholila v naší smlouvě se Sověty, což nám ukládá přímo jako přední povinnost, abychom ukázali celému světu, který není ochoten dívati se sympaticky na barbarství španělských bolševiků, že diplomatická posice našeho státu naprosto není totožná s názory velké většiny jeho obyvatelstva na bolševictvi, která v něm vidí největší nebezpečí pro kulturní, hospodářský i sociální svůj život, a nejméně už se dá oklamati falešnou demokracií sovětské vlády, vynucenou vnitřními i vnějšími poměry Ruska. Vidí jasně a zřetelně strašné nebezpečí podvratné činnosti Kominternu, nemožné bez ohromných prostředků finančních, poskytovaných sovětskou vládou, a bez podpory její diplomacie, která má zakrýti konečné její cíle světového rozvratu strojenou uměrněností, podporou „lidové fronty“, ve které by chtěla, aby její komunisté získali si vedoucí postavení a tak připravili půdu konečnému bolševickému převratu. Proti této nejnovější taktice „Trojského koně“ je naší nejvážnější povinností všemi silami se brániti!

Proto vítám rozhodnutí vedení našeho Mladého Národního sjednocení zahájiti všude soustavný energický boj proti bolševictví. Náš vřelý nacionalismus s jeho opravdovým vědomím povinnosti národní solidarity je nejúčinnější zbraní proti internacionalismu — krvavé vlády proletariátu nad ostatními třídami národa provázené všude ničením kulturních statků a bídou těch, v jichž jménu se káže nejstrašnější ohrožení všech mravních základů života civilisovaných národů.

Prosím tudíž všechny naše organisace, aby co nejúčinněji podporovaly naie Mladé Národní sjednocení v jeho snahách o záchranu klidného rozvoje vnitřního života našeho státu, což je také nejlepší zárukou organického řešení sociálních problémů, zejména kdyby se dělo v duchu našeho nacionalismu, který chce opravdovou sociální spravedlnost pro všechny v duchu národní solidarity! Z duše přeji Národnímu sjednocení plný úspěch v jeho boji proti hrůzám bolševismu, v zápase tak vážném pro všechnu budoucnost našeho národa!

Se srdečným pozdravem Váš

Karel Kramář.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

29.března 1941 byla zařazena do stavu Royal Navy letadlová loď HMS Victorious.

29.března 1848 – Druhá pražská petice císaři. Nesla zhruba stejné požadavky jako ta první (?19.3.). Císař odpověděl tzv. Kabinetním listem (?8.4.1848), kde uznával některé ústupky.

Poslední komentáře

přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"
odpověděl na komentář #4800 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Zdravím,říkáte to dobře, zajímalo by mě ale, proč máte raději Ukrajinu nad ČR.Ne že bych nesouhlasil, jen mě zajímají va...