KULTURA

Zveřejněno: 7. 9. 2014 8:00 Napsal Lukáš Visingr
Nadřazená kategorie: KULTURA Kategorie: FILMY A DOKUMENTY

Zrádci: Román o sudetské krizi

Zrádci

(Šulc, J.: Zrádci. Praha, Euromedia Group, k. s. – Knižní klub 2012, 496 s., 329 Kč.)

Na vánoční trh dorazila již pátá kniha úspěšného spisovatele Jiřího Šulce, který se soustřeďuje zejména na dramatické ztvárnění událostí druhé světové války. V novém románu Zrádci se ale vrací ještě do doby před propuknutím největšího válečného konfliktu v historii, konkrétně pak do konce 30. let, kdy narůstalo napětí v pohraničí Československa, kde žila německá menšina, stále více uchvacovaná nacistickou Třetí říší.

Vedoucí politici západních mocností, kteří trpěli zoufalým strachem z nové války, byli ochotní „usmiřovat“ Hitlera všemožnými ústupky, které vedly až ke zmrzačení Československa potupnou Mnichovskou dohodou. Právě na pozadí této krize se odehrává nový Šulcův román, v němž se objevuje i řada historických postav, počínaje Adolfem Hitlerem a konče Františkem Moravcem. Stejně jako v jeho předchozích knížkách je i tady přítomno několik vzájemně propletených dějových linií. Sledujeme tak osud příslušníka československé Finanční stráže, který musí hledat kompromis mezi poslušností vůči republice a láskou k mladé Němce. Mezitím probíhá složitá zpravodajská hra, v níž je ústřední postavou legendární agent A-54, pracovník německé rozvědky, jenž dodával informace československé zpravodajské službě a dodnes je leckdy předmětem nezasloužené glorifikace. Ovšem německá rozvědka současně hraje svou vlastní hru, protože ve spojenectví s generály Wehrmachtu chce svrhnout Hitlera a zabránit mu v rozpoutání další války. V knize tedy najdeme scény z jednání nejvyšších politiků velmocí, tajné porady spiklenců, schůzky agentů, honičky a přestřelky, ale i eticky působivé pasáže, v nichž se postavy zamýšlejí nad svými motivacemi. Kdo je zrádce? Kdo je vlastenec? Kdo jedná jen pro vlastní prospěch a komu leží na srdci osud země? To vše může být velmi relativní. A jak víme, dějiny píší vítězové. Kniha Zrádci rozhodně představuje kvalitní dílo české válečné prózy a vedle napínavé zápletky a popisu historických reálií nabízí i pohled do charakteru lidí v kritické situaci blížící se války.

Lukáš Visingr

Publikace: Střelecká revue 4/2013

Vyhledávání

Dnešní den v historii

19.dubna 1945 vypálily německé jednotky českou osadu Ploština na Moravě.

19.dubna 1848 – Vznik Konstitučního spolku. Spolek, který tvořili stoupenci myšlenky sjednoceného Německa, měl být protikladem Národního výboru, který byl proti této myšlence.

19.dubna 1713 – Pragmatická sankce. Karel VI. Habsburský v ní určil nástupnictví po ženské linii v případě, že vymře linie mužská. Přijala ji sice většina států, stejně však došlo k válce o Rakouské dědictví.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"