ZPRÁVY

Zveřejněno: 13. 4. 2014 23:27 Napsal Edus
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Vojenské zprávy

Ukrajinská revoluce - vyjádření ex-ministra vnitra Vitalije Zacharčenka

Dnes v Rostově na Donu v Rusku proběhla další ze série "exilových tiskovek", kde se ex-prezident Viktor Janukovyč po svých slovech legitimní prezident (pouze dočasně na útěku) vyjádřil k situaci na jihovýchodě Ukrajiny. Spolu s ním se vyjadřoval i druhý top bývalý státní úředník Ukrajiny, ex-ministr vnitra Vitalij Zacharčenko (rovněž na útěku). Janukovyč prohlásil, že to, co se děje, je hrůza a důrazně varoval ukrajinskou vládu před "zločinnými příkazy střílet do vlastních lidí".

Selektivní paměť funguje - když sám před dvěma měsíci stejný příkaz ke střelbě v Kyjevě nechal vydat, bylo to OK, jak taky jinak. O krok dál to ale dohnal Zacharčenko, který přinesl šokující odhalení a varování celému světu - ukrajinská armáda se prý v dohledné době může pokusit provést provokativní akce na jihovýchodě země, kterými by zdiskreditovala a poškodila armádu Ruské federace. Bravo, proč by to slabší a mnohem méně výkonná ukrajinská armáda dělala se neptejme. Připomíná mi to jeden kousek z historie, který letos oslaví kulatých 75 let - také je z ruské provenience.

Dne 26. listopadu 1939 došlo na pomezí SSSR a Finska k tzv. "Mainilskému incidentu". Tehdy se Sověti hádali s Finy o Karélii, Moskva argumentovala výstavbou nové základny, tím, že jí to dřív patřilo a nabízela Finům výměnou vlastní území pustin za polárním kruhem. To, že se v místě nacházela třetina průmyslu Finska a druhé největší město, nikdo nezmiňoval. Finové to nepřijali - no a proto se objevil tento incident. Finové (mnohonásobně slabší a vskutku po válce nebažící) prý zákeřným dělostřeleckým přepadem napadli nic netušící pozice ruských pohraničníků v Mainile. Ve "spravedlivém hněvu" nechal Stalin 4 dny na to bombardovat Helsinky a začala Zimní válka. A i když se po válce z několika nezávislých šetření došlo k tomu, že Finové nestříleli, protože prostě neměli ani děla s takovým dostřelem, pravdu už nikdo neřešil a doteď slyším i hlasy, že si Finové začali...

Vyhledávání

Dnešní den v historii

19.dubna 1848 – Vznik Konstitučního spolku. Spolek, který tvořili stoupenci myšlenky sjednoceného Německa, měl být protikladem Národního výboru, který byl proti této myšlence.

19.dubna 1713 – Pragmatická sankce. Karel VI. Habsburský v ní určil nástupnictví po ženské linii v případě, že vymře linie mužská. Přijala ji sice většina států, stejně však došlo k válce o Rakouské dědictví.

19.dubna 1945 vypálily německé jednotky českou osadu Ploština na Moravě.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"