ZPRÁVY

Zveřejněno: 22. 7. 2014 18:33 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Klaďasové a zaporáci v Izraeli a Sýrii

S hodnocením stran současného konfliktu mezi Izraelem a Palestinci si vystačíte se zdravým selským rozumem. Další americká podpora sekulárním povstalcům.

Nepotřebujete hluboké znalosti izraelsko-palestinského konfliktu, politologické vzdělání, ani mít nastudováno desítky knih o regionu, abyste mohli ohodnotit bojující strany.

Palestinci střílejí rakety plošně na celý Izrael. Střílejí je na města a vesnice a to zcela úmyslně. To, že se jim podařilo zabít jen jednoho člověka, protože Izrael disponuje sofistikovanou obranou, na tom nic nemění. Izraelci bombardují i obytné budovy, ve kterých ukrývají teroristé své zbraně. Mezinárodní právo jasně říká, že pokud nepřítel ukryje v civilních budovách zbraně nebo je využívá ve válce, stávají se ony legitimním vojenským cílem. Ale Izraelci přesto tamním obyvatelům nejprve telefonují. Pak vystřelí varovnou raketu a pak teprve cíl zničí. Tak, kdo je hroší? O čem chcete diskutovat?

Egypt navrhl příměří. Izrael na něj přistoupil, Palestinci vypálili další desítky raket. Tak, kdo je horší? O čem chcete diskutovat? Jak říkám, úplně si vystačíte se zdravým rozumem.

Jak je známo Palestinci vystřelují na Izrael také syrské rakety. A tu a tam vypálí na Izrael i libanonský Hizbaláh, který je těsně spjat s Asadovým režimem. A to tak silně, že Hizbaláh bojuje v Sýrii za Asada. Opět se potvrzuje, že Asad není pro Izrael žádná výhra a že vymlouvat se na to, že Asad je pro Izrael nejlepší volba v Sýrii, je nesmysl.

Proto je správné, že USA podporují syrskou sekulární opozici, která je proti Asadovi i proti islamistům jako jsou Al Kajda a ISIL.  Podle zpráv od syrské opozice USA už vyzbrojují 14 prozápadních skupin na severu země a 2 skupiny na jihu. Syrská opozice však pomoc stále kritizuje jako nedostatečnou.

Syrská opozice americké vládě vzkazuje, že i pro ní je ISIL horší než Asadův režim, protože obsazují území, které prozápadní povstalci dobyli na Asadovi. Slibují USA, že jsou schopni vytlačit ISIL z pohraničních regionů  mezi Sýrii a Irákem. Po USA chtějí zbraně, peníze, protiletadlové rakety a bezletovou zónu. Pokud to dostanou, slibují, že vytlačí islamisty z Aleppa za 20 dní.

Velitelé prozápadních povstalců říkají, že mají ve zbrani 50 000 mužů a že jsou schopni do pole postavit dalších 50 000, pokud je Američané vybaví. Povstalci uvádějí, že mají nyní asi 60 hlavních bojových jednotek, z nichž je asi polovina vedena bývalými důstojníky Asadovy armády, kteří sou sekulární a jejich asi 3000.

Rebelové tvrdí, že se pokoušejí z revoluční armády vytvořit organizovanou armádu. Povstalcům však vadí, že Američané podporují přímo ty jednotky a ne Syrskou svobodnou armádu jako celek. Povstalcům rovněž vadí nezavedení bezletových zón a nedodání protiletadlových raket.

Já opravdu nevím, jestli to můžeme všechno povstalcům věřit, ale působí to na mě dojmem, že Obamou nabídnutá pomoc motivuje povstalce k integraci, sekularizaci a profesionalizaci. A rovněž k tomu, aby zaměřili svůj boj proti islamistům.

A to je přece pozitivní, ne? Dokonce si myslím, že poté, co se v regionu zhroutila irácká armáda, která stále více spolupracuje s Íránem a náboženskými šíitskými milicemi, mohla by se ze sekulárních syrských povstalců stát regionální antiislamistická síla, s kterou lze spolupracovat. Něco jako Kurdové, ale ti jsou zaměřeni úzce na obranu svého regionu.

Dějiny jsou jako houpačka a klidně se může stát, že syrského srdce temnoty vzejde nová naděje.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

19.dubna 1848 – Vznik Konstitučního spolku. Spolek, který tvořili stoupenci myšlenky sjednoceného Německa, měl být protikladem Národního výboru, který byl proti této myšlence.

19.dubna 1945 vypálily německé jednotky českou osadu Ploština na Moravě.

19.dubna 1713 – Pragmatická sankce. Karel VI. Habsburský v ní určil nástupnictví po ženské linii v případě, že vymře linie mužská. Přijala ji sice většina států, stejně však došlo k válce o Rakouské dědictví.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"