ZPRÁVY

Zveřejněno: 23. 7. 2014 20:15 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Případ Su-25- jasný důkaz ruské maskirovky

Jeden konkrétní příklad stupidity antizápadních spikleneckých teorií. „Stíhačka“ Su-25.

Doslova před pár hodinami jsem sliboval, že se nebudu hnípat ve spikleneckých teoriích a sáhodlouze jsem vysvětloval, že to nemá cenu a že to nikam nevede. A tak se hluboce omlouvám, že jsem to nevydržel a musím se prostě ozvat. Protože se začalo mluvit o stíhačkách.

Nerozumím civilnímu letectví, nerozumím příliš protivzdušné obraně. Nemám detailní znalosti o možnostech odposlechů a snímání odpalů raket a podobných věcech. Netvářím se, že jsem vševědoucí a nedělám ze sebe člověka, který ví přesně co je fakt a co je fáma, protože vím, že na internetu lze najít cokoliv, co potvrzuje jakoukoliv teorii.

Ale já mám prostě rád letadla. Jako mladý klučina sem se pokoušel lepit letadýlka a od té doby miluju všechno, co lítá. A tak si myslím, že o následujícím trochu něco vím. A tak mi to nedalo a porušil jsem zásadu a podíval se na jednu drobnou část jedné spiklenecké teorie. Která je o to tragičtější, že s ní nepřišli nějací internetoví maniaci, ale ruská armáda. A je to teorie tak trapná, tak ubohá a tak snadno vyvratitelná, pro člověka, který o tom něco ví. Jestli jsou ty ostatní teorie a jejich zbylé části tak stupidní, tak jsou jejich zastánci ještě tupější, zaslepenější a trapnější než jsem si dosud myslel a to už je co říct.

Rusko se dramaticky ptá Ukrajiny, co dělalo ukrajinské letadlo Su-25 ve stejné letové hladině ve vzdálenosti 5 km od malajského Boeingu. A některá média hned píšou, že v blízkosti MH17 byla "ukrajinská stíhačka Su-25."

Takže vážení přátelé, to je opravdu velká ruská ostuda. Každý kluk, kterého zajímají moderní letadla, ví, že Su-25 není stíhačka. Je to bitevní letoun určený k útokům na pozemní cíle a k podpoře pozemních vojsk. Dostup letounu je do výsky 7 km. Boeing letěl ve výšce 10 km. Ale Rusáci píšou, že letěl ve "stejné letové hladině". Lžou, jako když tiskne. Zkoušel jsem si svůj argument na diskuzi Idnes a nikdo jej nevyvrátil. Špatně informovaní milovníci Putina se mi pokoušeli tvrdit, že dostup letadla je jen papírově daná hodnota, a že piloti umí udělat skoky a na chvíli se dostat do větší výšky. Jenže to nevěděli, že Rusové udávali, že Su-25 byl, na stejné letové hladině jako Boeing. Ale i kdyby se Rusové spletli a platila ona teorie s výskokem. Tak hodnota dostupu 7 km je pouze hodnota teoretická a to pro nezatížený letoun. Pokud je Su-25 vyzbrojen, tak je jeho dostup pouze 5 km.

Navíc pokud byste chtěli provést takový výskok do výšky, tak letová fyzika jasně říká, že při takové skoku by letoun ztratil rychlost, čili Boeing by mu nejspíše uletěl. To však není všechno. Su-25 nedisponuje radarem pro sledování nepřátelských letadel, pouze radarem meteorologickým pro sledování počasí. Není to opravdu letoun určený pro vzdušný boj.

A teď to hlavní. Ukrajina disponuje perfektními stíhacími letadly Su-27. Letečtí fanoušci se léta přou, jestli sou lepší americké F-16, či F-15 nebo ruské Su-27 a jeho deriváty. Ale v životě by nikoho nenapadlo porovnávat Su-25 s F-15. Su-25 je obrněný létající tank, který je opravdu určený k bombardování a ostřelování pozemních cílu, ne ke stíhání. Ruská veze americké A-10.

A teď mi prosím řekněte, proč ti zpropadení Ukrajinci poslali na vysoko a rychle letící Boeing dýchavičný Su-25, zatímco Su-27 odpočíval na letišti? Je to jako by české letectvo poslalo L-139 a Gripen by nechal na zemi. Jakoby dubajská policie stíhala piráta ve Ferrari Landroverem a  ne Lamborginim.

Je jen jedno vysvětlení. Ukrajinci prostě na Boeing žádné Su-25 neposlali a Rusáci si to vymysleli. A proč si to vymysleli tak stupidně? Buď jsou ještě hloupější, než si myslíme nebo prostě skutečně se jednu chvíli v blízkosti Boeingu nacházelo ukrajinské Su-25, které však rozhodně nemohlo být ve stejné letové hladině a nepronásledovalo Boeing, ale letělo si svou cestou bombardovat teroristy v Luhansku. Možná, že za pár dní vyrukují se zdrcujícím „důkazem“. Radarovým snímkem potvrzujícím blízkost Su-25 a Boeingu. Tedy zeměpisnou. Výškovou nikdy. Ale my už budeme vědět…

Jsem přesvědčen, že  toto nejde nijak vyvrátit ani vyargumentovat. Berte to jako výzvu. Opravdu by mě zajímalo, jak se s toho dá vylhat, jak se putinovci s takové rádoby spiklenecké blamáže vykroutí.

Protože jinak by museli uznat, že USA mají od samého začátku pravdu. Ostatně tak to říkám celou dobu.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

29.března 1848 – Druhá pražská petice císaři. Nesla zhruba stejné požadavky jako ta první (?19.3.). Císař odpověděl tzv. Kabinetním listem (?8.4.1848), kde uznával některé ústupky.

29.března 1941 byla zařazena do stavu Royal Navy letadlová loď HMS Victorious.

Poslední komentáře

přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"
odpověděl na komentář #4800 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Zdravím,říkáte to dobře, zajímalo by mě ale, proč máte raději Ukrajinu nad ČR.Ne že bych nesouhlasil, jen mě zajímají va...