ZPRÁVY

Zveřejněno: 25. 7. 2014 20:30 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Krize pokračuje: vyhrocení, smutek, neústupnost a kalné vody

Zatímco Ukrajina hlásí, že stává terčem další palby z Ruska, Holandsku dochází, co se stalo a propadá se do smutku. Varování před Putinovou neústupností a dalšími nebezpečími z Ruska.

Rusko, které vyhrotilo situaci na Ukrajině na krajní mez, se i nadále chová jako slon v porcelánu a odmítá situaci jakkoliv deeskalovat. Ukrajinci hlásí další palbu z ruské strany hranice, stejně jako sestřelení dvou letadel Su-25 palbou rovněž z ruské strany hranice. Zdá se, že ruské provokace se ještě více stupňují. Schopnosti Ruska a Putina osobně jakékoliv sebereflexe jsou na nule. Dál přilévá olej do ohně.

A my nejsme schopni reagovat. Putin nás stále dál a dál šokuje. Neuplyne měsíc, aby nevymyslel další prasárnu. A my nechápeme. Jako Holanďané, kteří nejprve odmítli truchlit.

Ale opravdu se ukazuje, že byli v šoku a smutek zemi již zaplavil. Společně s tím, jak se holandské mrtvoly vracejí z Donbasu. Vidí, že to není žádná televizní virtuální realita, ale skutečně jejich mrtví. Je to holandské 11. září. V malé zemi každý zná někoho, kdo zná někoho, kdo tam zahynul.

Není tedy divu, že se objevují návrhy vyhnat Putinovu dceru, která zde žije. Není divu, že 70% Holanďanů nyní souhlasí s uvalením sankcí proti Rusku a to i v případě, že by je to ekonomicky postihlo.

Budeme s nimi solidární a budeme požadovat totéž nebo počkáme, až budeme mít taky 180 mrtvých? Nebo budeme tlačit na sjednocení Evropy v odporu proti Rusku. Podle posledních zpráv z jednání EU se Česko dostalo do té části evropských zemí, které požadují přísnější postup vůči Rusku. Vítězí konečně rozum? A není pozdě? Česko už je v množině zemí jako Polsko a to je dobře. To však neznamená, že by mělo polevit. Naopak teď je třeba prosadit tvrdý přístup k Rusku. Odpor vůči Rusku.

Protože jak říká Martin Novák, Putin nepřipustí, aby celá věc skončila způsobem, který by se dal vykládat jako jeho porážka. Putinova pomoc dál proudí na Ukrajinu.

Novák připomíná, že oba dva vůdci "vzbouřeneckých republik" Borodaj a Strelkov jsou ruští občané. Připomíná i to, že dokonce i Huml, který nazývá kyjevskou vlád"pučisté" na svém úžasném Facebooku, kde tak rád kritizuje české tenistky, připustil, že letadlo sestřelili separatisté.

Přesto však Putin nemůže přerušit pomoc separatistům, protože  by to bylo považováno za jeho prohru a to nikdy nepřipustí.

Není tedy divu, že proti Putinovi káže už i Tomáš Halík na svých bohoslužbách, který ho považuje za nesmírné nebezpečí, protože podle něj vytváří koalici nejhorších sil - od fašizujících euroskeptiků po staré komunisty na Kubě a kryptokomunisty Jižní Ameriky. Podle Halíka, tak vzniká globální protidemokratická koalice.

O českých zastáních Putina Halík říká, že Putin v česku loví své příznivce v těch nejkalnějších vodách, o čemž svědčí všichni ti "přátelé Ruska" a další spolky putinovců. "Někteří tu šíří Putinovskou propagandu vysloveně goebbelsovského rázu.", říká doslova Halík a dodává: "Samozřejmě, pro uvažující lidi jsou ty figurky směšné. Ale v těch internetových chatech vidíte, že bahno, které sem po desetiletí vnášela komunistická propaganda, nenávist nejen vůči církvi, ale také Západu, Americe, Židům – to je hluboce usazený kal, který je možné stále čeřit, a demagogové napravo i nalevo to vědí."

Halík dokonce připomíná jednu historku, která naznačuje, že v budoucnu by se mohlo Rusko spojit s islamisty proti západu. Jeden pravoslavný duchovní vyzýval na konferenci náboženství v polském Hnězdně k tomu, aby se katolíci, pravoslavní a muslimové spojili na obranu „tradičních hodnot“ proti protestantismu a liberalismu.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

28.března 1592 se narodil pedagog a filozof Jan Amos Komenský

28.března 1938 vyzval Hitler vedení Sudetendeutsche Partei, aby československé vládě kladlo nepřijatelné požadavky.

28.března 1898 byl zaveden do výzbroje legendární francouzský kanon Canon de 75 Modele 1897.

Poslední komentáře

přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"
odpověděl na komentář #4800 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Zdravím,říkáte to dobře, zajímalo by mě ale, proč máte raději Ukrajinu nad ČR.Ne že bych nesouhlasil, jen mě zajímají va...