ZPRÁVY

Zveřejněno: 19. 8. 2014 16:56 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Teroristé, zelení mužíci a NATO

Rozdíl mezi separatisty a teroristy. Ukrajina má právo na dodávky zbraní. Co je útok na NATO.

I lidé, kteří mi dávají za pravdu, nejsou nijak nadšení z toho, že nazývám tu bandu hrdlořezů v Donbasu místo obecně přijatého "separatisté", tak "teroristé". Já však na tom označení trvám. A to z několika důvodů. Jednak je to díky tomu, že tak vyjadřuji solidaritu s Ukrajinou, protože Ukrajina jim taky říká teroristé. Ostatně to, co se děje v Donbasu je označováno Ukrajinci jako Protiteroristická operace a jednotky nasazené tam jsou označovány jako ATO (poukrajinštěnou češtinou by se ta zkratka dala vyložit jako Antiteroristická operace). Používám stejný slovník, jako Ukrajinci, protože tak ukazuju svou solidaritu s nimi.

Jak před časem napsal IDnes, tak i polský ministr zahraničí tak vyjadřuje svou solidaritu s Ukrajinou a taky tak teroristy označuje. A když to může dělat pan Sikorski, proč by to nemohl dělat i pan Peszyński.

Dalším důvodem je to, že nazývat Donbaské teroristy separatisty je urážka všech separatistů. Separatisté jsou totiž třeba Kurdové, kteří touží po svém státě již dlouhá desetiletí a statečně bojovali proti diktatuře a teď proti islamistům. Separatisté jsou třeba Skotové. Mám dávat Skoty, kteří vedou demokratickou kampaň za samostatnost Skotska a kteří akceptují výsledky referenda, ať jsou jakékoliv, do stejné skupiny jako tu bandu z Donbasu?

To si přece Skoti nezaslouží, takovou urážku. A to i přesto, že pro jejich snahy nemám pochopení, tak přesto si je nedovolím přirovnávat k teroristům z Donbasu.

No a nakonec je nazývám teroristy proto, že dělají teror. Jak říká Jefim Fištejn, z Donbasu přicházejí stovky zpráv o jejich zločinech. O vraždách a mizení nevinných lidí. Co jiného jsou "speciální zákony a lidové soudy?" a masivní uplatňování trestu smrti? Podle mě to je teror. Co jiného je zmasakrování kolony uprchlíků raketomety Grad? Teror.

Mimochodem, terorismus je vnucování své vůle se zbraní v ruce. Proč separatisté nepostupují jako Skotové? Proč nevytvořili svou stranu a proč nekandidují do parlamentu se svým programem? Proč neorganizují demonstrace, své majdany, jak se říká na Ukrajině? Protože dobře vědí, že v demokracii nemají šanci. I ve svém vlastním regionu jsou v menšině. Proto hned vyrukovali se zbraněmi a jejich prvním krokem nebylo politické prohlášení, ale obsazení vládních budov.

Mimochodem jeden  z nejtypičtějších obrázků teroristů, který se vryl světu do povědomí, je zakuklené komando, které obsazuje nějakou budovu. Takže když někdo vypadá jak terorista, chová se jak terorista a mluví jak terorista, tak to je terorista.

A Rusko je stát, který podporuje terorismus.

Proto má Ukrajina právo žádat svět o zbraně což znovu udělala. A pokud existují důvody, aby Západ dodával zbraně Kurdům, z těch samých důvodů by je měl dodávat Ukrajině. Kurdové i Ukrajinci totiž bojují proti teroristům.

Jsou v první linii. Protože to, co potkalo Ukrajince, může potkat i jiné. Je to velmi pravděpodobné. Záleží sice na tom, jako to na Ukrajině dopadne, ale je celkem možné, že nás to nebezpečí ruského terorismu čeká, ať to na Ukrajině dopadne, jak chce.

Podle vojenského velitele NATO amerického generála Breedlova hrozí invaze "Zelených mužíčků" i do zemí NATO. NATO podle něj už pracuje na taktice, jak se takovému útoku bránit. NATO bude cvičit armády a je mimochodem zajímavé, že i policii, aby byli připraveni proti takové teroristické infiltraci. NATO bude podle něj rovněž považovat takovou infiltraci za útok, který podle článku 5 zmobilizuje spojence v alianci. Čili je to pro NATO stejný útok jako útok tanků nebo nálet letadel nebo palba z děl. Breedlove rovněž chce, aby NATO zvážilo, zda je "dobře rozmístěno". Čili to vypadá na přesun a na východ. A tak se bude řešit zvýšení výdajů na zbrojení. Protože v minulém období NATO snížilo výdaje na obranu o 20%, zatímco Rusko je zvýšilo o 50%.

A bude se zbrojit. Doufejme.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

29.března 1941 byla zařazena do stavu Royal Navy letadlová loď HMS Victorious.

29.března 1848 – Druhá pražská petice císaři. Nesla zhruba stejné požadavky jako ta první (?19.3.). Císař odpověděl tzv. Kabinetním listem (?8.4.1848), kde uznával některé ústupky.

Poslední komentáře

přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"
odpověděl na komentář #4800 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Zdravím,říkáte to dobře, zajímalo by mě ale, proč máte raději Ukrajinu nad ČR.Ne že bych nesouhlasil, jen mě zajímají va...