ZPRÁVY

Zveřejněno: 7. 9. 2014 14:33 Napsal Lubomír Stejskal
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Zázrak v Rijádu

• Jeho jméno neznáme. Víme, že jde o Brita, který žije v Saúdské Arábii. Konveroval k islámu, vzal si Saúdku - a nedávno se stal cílem útoku tamní náboženské policie.

Už samo označení náboženská policie, přesněji Komise pro podporu ctnosti a prevenci neřesti, zní uším občana civilizovaného světa jednadvacátého století jako z jiné planety. Představa, že po městě mohou chodit informovaní „strážci morálky“ a obtěžovat nevinné občany například kvůli tomu, že jsou nevhodně ustrojeni zní jako špatný vtip.

Přesto to tak v Saúdské Arábii funguje a je s tím spojena spousta obtížně uvěřitelných excesů. Nejděsivější je z roku 2002. Studentkám v Mekce nebylo umožněno opustit hořící dívčí školu, protože nebyly správně po muslimsku oděny a neměly mužský doprovod (s nímž jedině se mohou vyskytovat na veřejnosti), Výsledek této podoby muslimského fanatismu jer děsivý: 15 dívek zemřelo, 50 bylo zraněno. Nestalo se však nic – kromě kritických slov, která zněla zejména v zahraničí. Jak by také mohlo, když policie jednala v souladu se zákonem. Že to byla zvrácenost jsoucí v rozporu se všemi normami platnými v civilizovaném světě i se zdravým rozumem? Byla – a co? Jednoúřady v monarchii netrápí, pokud to není v souladu s učením Proroka.

O dalším excesu přinesla blízkovýchodní média informace před několika dny. Na zmíněného Brita a jeho manželku se vrhla před jedním supermarketem v Rijádu náboženská policie. Na internetu koluje miniklip (asi desetisekundový) tohoto incidentu.

Důvod napadení občana? Všudypřítomná náboženská policie si všimla, že Brit platil v supermarketu u pokladny určené pouze ženám.

Zde malá odbočka. Byla-li kdysi JAR rozdělena na zóny „pro bílé“, „pro černé“ a „pro barevné“, vysloužila si za to nejen mezinárodní pohrdání a oficiální odsouzení, ale také nekompromisní sankce a bojkot. To vše kvůli politice apartheidu. Když se v roce 1983 Ival Lendl zúčastnil exhibičního turnaje v JAR, byl za vyvrhele.

Saúdská Arábie provádí systematicky genderový apartheid – a po nějakých sankcích či bojkotu tamní ropy (pokus o vtip) ani vidu, ani slechu.

Ale zpět k našemu příběhu. Brit sice platil u kasy „for women only“, ale protože se tak dělo v přítomnosti jeho manželky, podle agenturnách zpráv neporušil ona bizarní pravidla. To pouze fanatici z náboženské policie, patrně frustrování tím, že mají málo obětí, se chovali jako posedlí. Konečně měli důvod k zásahu.

Incident se dostal na veřejnost – a pak se stal malý zázrak. Náboženská policie se britskému rezidentovi a jeho ženě omluvila. Přiznala, že patrola porušila instrukce a celou věc sama eskalovala. Konstatovala, že hlídka nebyla oprávněna zpochybňovat právo muže platit u ženské pokladny, zejména poté, co bylo jasné, že ho doprovází manželka. Šlo prý ale o izolovaný incident.

Čtyři policisté, kteří se do ataku zapojili, neminul „trest“. Už nebudou pracovat v terénu a nahánět „hříšníky“ (spíše „hříšnice“), ale byli přesunuti na adminitrativní práci do oblastí mimi metropoli.

Vlk se nažral, ovce zůstala netknuta.

Pozitivní na celé věci je to, co můžeme vnímat jako něco velmi vzácného – omluvu saúdské náboženské policie. (Kdo se něčím takovým může pochlubit?).

Přesto by neměla zaniknout obludnost, absurdnost a nepřijatelnost pravidla, kvůli němuž k onomu excesu vůbec došlo. Obludnost, absurdnost a nepřijatelnost genderového apartheidu zavedeného ve jménu Alláha.

Ne, něco takového ve svobodném světě opravdu nechceme.

Převzato se svolením autora z jeho blogu lubomirstejskal.blog.iDNES.cz

Vyhledávání

Dnešní den v historii

19.dubna 1945 vypálily německé jednotky českou osadu Ploština na Moravě.

19.dubna 1848 – Vznik Konstitučního spolku. Spolek, který tvořili stoupenci myšlenky sjednoceného Německa, měl být protikladem Národního výboru, který byl proti této myšlence.

19.dubna 1713 – Pragmatická sankce. Karel VI. Habsburský v ní určil nástupnictví po ženské linii v případě, že vymře linie mužská. Přijala ji sice většina států, stejně však došlo k válce o Rakouské dědictví.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"