ZPRÁVY

Zveřejněno: 23. 3. 2015 19:28 Napsal Jan Ziegler
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Rudá armáda nás v květnu 1945 dobyla, nešlo o osvobození

Sovětské tanky americké výroby M4 Sherman v Křenové ulici v Brně v dubnu 1945

Sovětské tanky americké výroby M4 Sherman v Křenové ulici v Brně v dubnu 1945

To jsou tvrdá slova, která pronesl v rozhovoru pro Parlamentní listy novinář a profesor Newyorské univerzity Tomáš Klvaňa. Nicméně jsou pravdivá. Osvobození totiž nespočívá v rabování osvobozeného území, únosech a vraždění jeho obyvatel a násilnému vnucování politického systému, který místní obyvatelstvo odmítá. To všechno ale Rusové v obsazených oblastech dělali.  

Někteří historici jdou ještě dále a dokonce tvrdí, že Stalinovo Rusko v pětačtyřicátém roce okupovalo východní Evropu. Inu, stav, kdy jsou obyvatelé dotyčných zemí zbavení práva svobodně rozhodovat o svém osudu a „osvoboditelé“ jim vnutí komunistický teror podle svých představ, majetek podmaněných masivně rozkrádají a celkově jim brutálně zasahují do života, fakt není osvobozením, ale okupací. A Rusové si takto ve východní Evropě v roce 1945 a později počínali.

Nikdo rozumný nebude zpochybňovat hrdinství a oběti obyčejných vojáků Rudé armády. A pokud se tito vojáci dopouštěli násilností, tak si objektivně přiznejme, že před nimi není imunní žádné vojsko na světě. Tito lidé mají za sebou válečné hrůzy a podle toho se také chovají.

Jenomže za americkými jednotkami nešli žádní ozbrojenci, kteří by unášeli „osvobozené“ obyvatele. Za těmi ruskými ano. Už jsem se tady zmínil o únosech tisíců československých občanů sovětskou tajnou policii NKVD do nechvalně proslulých gulagů. Chování Rusů u nás také popisuje ministr financí v čs. londýnské vládě Ladislav Feierabend v knize Politické vzpomínky, díl III., kterou vydalo brněnské nakladatelství Atlantis. „Rusové si nic nepřivezli sebou a žijí ze země. Vybíjejí dobytek, hlavně dojnice, a hromadně porážení prasata. Kdyby to tak šlo delší dobu, nebude ani maso, ani mléko, ani hnůj.“

Ještě hůře se chovali Rusové v Polsku. O tom se rovněž zmiňuje Feierabend a především také vynikající britský historik Norman Davies v díle Polsko s podtitulem Dějiny národa ve středu Evropy. To, že ruští komunisté měli se zaváděním komunismu u našeho severního souseda velké problémy, přiznal sám Stalin. „Je to jako osedlat krávu,“ řekl.

Rusové v Polsku od roku 1944 někdy rovnou vraždili, jindy zatýkali vojáky Zemské armády (Armia Krajowa), které pak deportovali do Ruska, kde tyto hrdiny polského protinacistického odboje soudili ve vykonstruovaných procesech za kolaboraci s Hitlerem, a zavírali na mnoho let do sibiřských lágrů.

Polsko bylo moskevskou rudou říši ruinováno též hospodářsky. Tak jako ostatní východoevropské země nesmělo přijmout Marshallův plán hospodářské obnovy a naopak musela tato válkou těžce zničena země dodávat sovětskému Rusku v letech 1946 – 1950 třináct milionů tun uhlí ročně za cenu jednoho dolarů a třiceti centů, což byla šestina světové ceny! To by nás nemělo překvapit, protože mám podobnou zkušenost s dodávkami uranu svým východním porobitelům. Ostatně Kreml se nechal výhodně živit celou východní Evropou, tak, jak to okupanti dělají.

 

Převzato se svolením autora z ziegler.blog.idnes.cz

Vyhledávání

Dnešní den v historii

20.dubna 1423 – Bitva u Hořic, v níž Jan Žižka porazil Čeňka z Vartenberka, který Husity zradil a přešel na stranu Zikmunda Lucemburského.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"