ARMÁDY A HISTORIE

Zveřejněno: 12. 7. 2017 14:00 Napsal Jan 'Johny303' Martinec
Nadřazená kategorie: ARMÁDY A HISTORIE Kategorie: OSOBNOSTI

Ljudmila Pavličenková

Slečno Pavličenková, patří Ti sláva veliká
Tvou vlastí Rusko jest, boj Ti je hrou,
Svět bude Tě milovat navždy za to
Žes zbraní svou, více než třista nácků složila.
Sbor: složila svou zbraní, o ano,
svou zbraní složila.
Slečno Pavličenková, patří Ti sláva veliká
Tvou vlastí Rusko jest, boj Ti je hrou,
Tvůj úsměv je jak zářivé sluníčko i přesto,
Že přes třista nacistických psů složilas zbraní svou.

= píseň o Ljudmile Pavličenkové =

Tokarev SVT 40Tokarev SVT 40 - Který odstřelovačka využívala raději, nežli osvědčený Mosin Nagant.

 

Je 12. července roku 1916 a v jednom z domů v malém městěčku Bílá Cerekev se ozývá dětský pláč, právě se zde narodila malá Ljudmila - budoucí odstřelovačka.

Ljudmila Pavličenková měla již jako dítě spíše chlapecké zájmy. Když si děvčata v jejím věku hrála s panenkami, ona soutěžila s chlapci v přesnosti, při střelbě prakem. Když ukončila školu, šla pracovat do Kyjevského závodu.

Pravou zbraň vzala Ljudmila do ruky ve svých 14 letech, kdy se s rodiči přestěhovala do Kyjeva a nechala se zapsat do střeleckého kroužku. Tam se poprvé projevil její velký střelecký talent. Byla nejlepší. Netrvalo dlouho a Ljudmila postoupila do odstřelovačského kurzu, kde dosahovala mimořádných výsledků s puškou Tokarev.

I když byla dobrodružný typ a hlavou se jí honily dokonce takové myšlenky, jako že by mohla jít bojovat do Španělska, zvolila  Ljudmila nakonec cestu vzdělání a vstoupila na Kyjevskou univerzitu. Byla chytrá a se školou neměla problémy.

Osudový okamžik nastal o prázdninách před posledním semestrem, ve kterém měla Ljudmila získat diplom. 22. června 1941 dostala zprávu o tom, že její vlast byla napadena nacisty.

Ljudmila Pavličenková v akci Ljudmila Pavličenková

Čtyřiadvacetiletá dívka nelenila a okamžitě vstoupila do Rudé armády. Obvodní komise byla zaskočena, když k nim vtrhla mladá dívka v pěkném, čistém oblečení a s nalakovanými nehty s tím, že chce mezi odstřelovače. Komise brzy vzdala jakékoliv přemlouvání, aby šla na bezpečnější post, neboť Ljudmila si stála za svým a tak byla vyslána k 25. „Čapajevské“ divizi, ve které dříve sloužil i její otec. Jako instruktor ji byl přidělen Vasilij Kovtun, střelec nabitý zkušenostmi.

První cíle Ljudmila nalezla u malé vesničky poblíž řeky Prut. Sama na tento okamžik vzpomínala takto: ,,Pamatuji, jak jsem zabila svého prvního Němce, ...dodnes si vzpomínám, jak mi vzrušením poskakovala hlaveň před očima." Tehdy zabila první dva vojáky nepřítele. První z mnoha... Řady zabitých vojáků rychle narůstaly a Ljudmila se začala stávat skutečným postrachem nacistů, ti začali dělat vše proto, aby ji nalezli a zabili ji. Odstřelovači, dělostřelectvo, elitní jednotky wehrmachtu, SS. To vše bylo na ni nasazeno, přesto se jim nedařilo ji dostat. V tu dobu měla Ljudmila na kontě 187 zářezů v podobě vojáků a důstojníků německé a rumunské armády.

Brzy se stala (podobně jako kolega Zajcev) cílem skvělého německého snipera. Trvalo to dlouhé dva dny, ale Ljudmila svého nepřítele nakonec zastřelila. Byl to skutečně dobrý ,,úlovek", když se dostala k mrtvému odstřelovači a prohledala ho, nalezla u něj zápisník se záznamenanými zásahy - německý odstřelovač zabil přes 400 vojáků sovětské, britské a francouzské armády.

Ljudmila Pavličenková nebyla jen vynikající odstřelovačka, byla schopna vzít do ruky i mnoho zbraní bez optiky, což dokázala při mnoha misích, kde byla za pomoci samopalu a nebo lehkého kulometu schopna vnést paniku do jednotek nepřítele stejně dobře, jako když měla v ruce odstřelovací pušku.

Ljudmila dokonce utrpěla středně těžká zranění, když ji zasáhla střela z minometu, ale po několika týdnech se vrátila zpět na frontu.

Když válka skončila, měla Ljudmila Pavličenková 309 potvrzených zásahů 36 z toho byli nepřátelští odstřelovači. Stala se slavnou a oblíbenou, setkala se z mnoha osobnostmi včetně prezidenta Roosevelta.

V armádě zůstala, dělala zde poradkyni. Když z armády odešla, založila si rodinu.

Je smutné, že ženě s tak zlatým srdcem osud nedopřál delší život, Ljudmila Pavličenková - nejlepší sovětská odstřelovačka a žena se zlatým srdcem umírá v říjnu, roku 1974, kdy ji postihla náhlá mozková příhoda, bylo ji pouhých 58 let.

Ljudmila PavličenkováLjudmila Pavličenková již v době míru a bohužel i krátce před svou smrtí.

Během 2. světové války sloužilo v Rudé armádě asi 2 000 sovětských žen odstřelovaček. Válku přežilo pouhých 500.

Zdroje:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Ljudmila_Pavli%C4%8Denkov%C3%A1
http://tn.nova.cz/magazin/historie/lide/nejlepsi-zena-sniperka-dokazala-zabit-309-muzu.html

Převzato z webu GamePark.cz se svolením autora.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

29.března 1941 byla zařazena do stavu Royal Navy letadlová loď HMS Victorious.

29.března 1848 – Druhá pražská petice císaři. Nesla zhruba stejné požadavky jako ta první (?19.3.). Císař odpověděl tzv. Kabinetním listem (?8.4.1848), kde uznával některé ústupky.

Poslední komentáře

přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"
odpověděl na komentář #4800 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Zdravím,říkáte to dobře, zajímalo by mě ale, proč máte raději Ukrajinu nad ČR.Ne že bych nesouhlasil, jen mě zajímají va...