ČESKOSLOVENSKO

Zveřejněno: 10. 1. 2017 12:43 Napsal Petr Kovář
Nadřazená kategorie: ARMÁDY A HISTORIE Kategorie: Československo

Legie (loď)

Ředitel pražské Legiobanky Šíp spolu s majorem Holubem zakoupili od japonské společnosti Uchida loď Tajkaj Maru v japonském přístavu Kóbe na ostrově Honšů. Centrokomise loď zakoupila za 40 milionů korun. Šlo o prakticky novou loď, protože za sebou měla jen jednu plavbu. Svojí první plavbu pod československou vlajkou zahájila ve Vladivostoku 28. srpna 1920. Pojišťovny nechtěly loď pojistit, protože byla 1. československou lodí a navíc s československou posádkou bez příslušných zkoušek.

Posádku lodi tvořili námořní důstojníci major Holub, poručík Béba a nadporučík Furvith. Mužstvo pak bylo získáno z námořního oddílu pracujícího na přístavních lodích a specialisté dále z československých pozemních jednotek v Rusku. V posádce se nacházeli i Rusové.

Loď vyplula spolu s americkou lodí President Grant. V meziválečném období byla provozována také ve spolupráci s rejdařstvím HAPAG v Hamburku. V roce 1930 musela být v důsledku hospodářské krize prodána. 18. srpna 1933 se stal jejím dalším vlastníkem řecký rejdař Pateras a pojmenoval jí po své ženě Lilly. Lodi se stala nakonec osudná cesta z Belfastu do Halifaxu za 2. světové války, kdy jí 9. března 1942 torpédovala německá ponorka.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

20.dubna 1423 – Bitva u Hořic, v níž Jan Žižka porazil Čeňka z Vartenberka, který Husity zradil a přešel na stranu Zikmunda Lucemburského.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"