KULTURA

Zveřejněno: 28. 7. 2013 10:23 Napsal Patrik Béna
Nadřazená kategorie: KULTURA Kategorie: FILMY A DOKUMENTY

Náš vůdce

Náš vůdce

Jedná se o německý film natočený roku 2008. Snímek byl režírován Dennisem Ganselem. Film je natočen podle skutečných událostí, které se odehrály v Německu. Náš vůdce vypráví o učiteli na gymnáziu, který měl během projektového dne probírat se studenty autokracii. Studenti učiteli nevěří, že by se v dnešní době v Německu mohla prosadit další diktatura. V tom chce učitel Wenger žáky přesvědčit, jak lehké je masy tvořit a dále s nimi manipulovat.  A tak si spolu vytvoří malou organizaci. Tímto nápadem si získá plnou pozornost všech studentů, což ho náramně těší a pokračuje v projektovém týdnu. Ze začátku je několik studentů proti jeho způsobům výuky, ale masa spolustudentů se snaží jak po dobrém, ale časem i po zlém je donutit ke své věci. Ale ne u všech se jim to podaří.

Náš vůdce

Wenger ze začátku začne požadovat, aby ho všichni nazývali, pane Wenger, změní zasedací pořádek a posadí žáky s horšími známkami k těm, co mají lepší výsledky, aby se tak od sebe učili a jako celek byly lepší. Když nějaký student chce něco říci, musí se přihlásit a postavit se. Jejich odpovědi musejí být jasné a stručné. Časem si vymyslí i svůj název a tím se stane Vlna a poté i své logo. Dohodnou se na to, že budou všichni nosit bílou košili a džíny aby se tak odstranila rozdílnost. Na konec si vytvoří i svůj pozdrav. I přes to vše je tu několik členů, kterým se to vůbec nelíbí a tak ze třídy odcházejí. Časem začali členové Vlny vše prožívat ještě více a tak začali sprejovat a lepit své logo po celém městě. Ve třídě byl i jeden žák Tim, který vše prožíval mnohonásobně více a začal sebou do školy nosit i zbraň na obranu proti ostatním neboli odpůrcům Vlny. Po pár dnech šel Tim i domů k panu Wengerovi a dal mu nabídku, že se stane jeho bodyguardem, ten ale odmítl. Dvě dívky se stále snaží odhalovat akce Vlny a tím proti sobě pobouří spoustu členů vlny. Dva studenti se skoro navzájem zabijí kvůli této akci dívek. Jedna dívka, Mona je totiž partnerka jednoho ze členů vlny, kterému bylo dáno za úkol ji přesvědčit, aby přestala mluvit do věcí Vlny a podnikat akce proti organizaci.

Náš vůdce

Den poté co už si i Wenger uvědomí, že vše zašlo příliš daleko, svolá všechny členy Vlny do auditoria. Zde Wenger začne studenty povzbuzovat, říká jim, že ovládnou celé Německo a vše změní tak jak to má opravdu být. Všichni studenti jsou šťastný a tleskají. Jeden mladík ale začne mluvit o Vlně, že je to špatné a že se je Wenger snaží zmanipulovat. Wenger ho ale prohlásí za zrádce a chce, aby ho ostatní dovedli na podium a potrestali za zradu. Zde měli všichni chuť mladíka skoro zabít, ale tady to Wenger zastavil a připomenul studentům jejich tvrzení - že diktatura není v moderním Německu možná. Většina studentů cítí vinu a chtějí vlnu rozpustit, většina z nich odchází. V tom ale Tim, který vše prožívá nejvíce, vytáhne zbraň a začne na všechny mířit, tím jim znemožní odchod. Po rozmluvě Wengera že je konec říká, že přeci nevěří věci, která není pravda. Všem stále hrozí. Jeden chlapec se pokusí zastavit výstrahy tím, že ostatním řekne, že to není pravá zbraň. Tim ho ale postřelí a poté zastřelí i sám sebe. Wenger je na místě zatčen a Vlna rozpuštěna. Tím končí tento dramatický snímek. Velice doporučuji tento film ke zhlédnutí. Popisuje to, jak je stále možné stvořit masu odhodlaných lidí a jak je důležité být stále na pozoru, protože i v dnešním moderním světě se mohou některé věci opakovat.

Náš vůdce

Vyhledávání

Dnešní den v historii

20.dubna 1423 – Bitva u Hořic, v níž Jan Žižka porazil Čeňka z Vartenberka, který Husity zradil a přešel na stranu Zikmunda Lucemburského.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"