KULTURA

Zveřejněno: 12. 12. 2016 12:56 Napsal Michal Kroužek
Nadřazená kategorie: KULTURA Kategorie: KNIHY A ČASOPISY

Vlaky a války (Engines of War)

Originální název: Engines of War
Autor: Christian Wolmar
Počet stránek: 388
Rozměry: 200 x 132 x 30
Vazba: Brožovaná
Vydavatel: BB Art s.r.o.
Rok vydání: 2016
ISBN: 978-80-7507-573-4

Nedávno jsem po dlouhé době zavítal do Levných knih a tam jsem narazil mimo jiné na knihu Vlaky a války (Engines of War), protože jsem k tomuto tématu neměl nic v knihovně, tak jsem jí koupil. Její autor Christian Wolmar za sebou má řadu knih o železnicích a dopravě a toto je asi jeho první počin, kdy se věnuje válečnictví.

Začíná Krymskou válkou, velký prostor je věnován Americké občanské válce a 1. světové válce a dostává se až do současnosti, přičemž na nich ukazuje vliv železnice na možnost zásobovat a přepravovat rozsáhlejší armády a také způsob jakým ovlivnila strategii a situaci na bojišti. Samozřejmě neopomíjí ani další války a využití v koloniích. Pomalu stěžejním bodem knihy je logistika a dále řízení železnic, kde je vidět jak náročná byla cesta k efektivnímu řízení dopravy po železnici pro vojenské účely a třenice mezi vojáky a civilní správou. Nevěnuje se jen klasické železnici, ale i uzkokolejné, která se možná právě ve vojenském využití našla své největší uplatnění.

Je otázkou, zda někdy autor nepřeceňuje vliv železnice, ať už na velikost armád, situaci na frontě nebo zda byla v některých případech skutečně jednou z hlavních příčin války.
Někdo by mohl očekávat, že se bude široce věnovat obrněným vlaků a železničním dělům, ale obrněné vlaky mají v knize malé místo a to hlavně s ohledem na ochranu železničních tratí a železničním dělům se věnuje prakticky jen na dvou místech.

Koupi knihy knihy mohu doporučit. Sám jsem jí přečetl asi za týden. Navíc je teď k dostání v Levných knihách za 79 kč. Po jejím přečtení uvažuji, zda bych nazabrousil do civilních vod železnice jeho další knihou Zlatý věk evropských železnic.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

29.března 1941 byla zařazena do stavu Royal Navy letadlová loď HMS Victorious.

29.března 1848 – Druhá pražská petice císaři. Nesla zhruba stejné požadavky jako ta první (?19.3.). Císař odpověděl tzv. Kabinetním listem (?8.4.1848), kde uznával některé ústupky.

Poslední komentáře

přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"
odpověděl na komentář #4800 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Zdravím,říkáte to dobře, zajímalo by mě ale, proč máte raději Ukrajinu nad ČR.Ne že bych nesouhlasil, jen mě zajímají va...