ZPRÁVY

Zveřejněno: 9. 2. 2017 19:25 Napsal Edus
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Vojenské zprávy

Bitva u Avdijivky (29.1. - 6.2. 2017)

Dosud nejtěžší a nejintenzivnější boje na frontě za poslední rok s velkými ztrátami na obou stranách (přes 100 mrtvých a na 500 zraněných).
- separatisté podnikli 13 neúspěšných útoků proti ukrajinským pozicím, z nich část v noci - nedosáhli žádného úspěchu, naopak hned v počáteční fázi ztratili strategickou vyvýšeninu a dopravní spojení Doněck-Horlivka
- padlo 15 ukrajinských vojáků a dalších 72 bylo zraněno
- zemřeli 4 civilisté, dalších 11 zraněno (z nich 1 zahraniční novinář)
- město se 16 000 obyvatel v mrazech -20 stupňů bylo na 9 dní zcela odříznuto od elektřiny, plynu, vody i tepla
- separatisty vypáleno 7 500 kusů dělostřelecké, minometné a raketové munice - do obytných oblastí dopadlo 345 tun (tj. 8 nákladních vagonů) munice kalibrů 82-152 mm
- jen za první dva dny bojů mělo být zabito přes 100 separatistů včetně vysoce postaveného velitele brigády "Vostok" Ivana Balakaje ("Grek")
- v nemocnicích Doněcka ke dnešnímu stavu kolem 400 zraněných separatistů (Oblastní klinická traumatologická nemocnice - 150, Institut urgentní a rekonstrukční chirurgie - 30, Centrální městská nemocnice - 200)
- do Rostova na Donu vypraveny 2 náklaďáky s těly ruských občanů
- zaznamenány letecké převozy zraněných ruských vojáků do vojenských nemocnic v Petrohradě
- určitou tečkou za bitvou je pak atentát na separatistického velitele Mychajla Tolstych („Givi“) dne 8.2. v Doněcku, který útoky separatistů vedl (bude ve zvláštní svodce)

Začátek (29.1.)

V neděli 29.1. nad ránem došlo v "území nikoho" u města Avdijivka (cca 10 km od Doněcku) k přestřelce mezi ukrajinskými průzkumníky a diverzně-průzkumnou skupinou separatistů. Separatisté vzápětí požádali o dělostřeleckou podporu, která začala v 5:00 ráno a trvala 2 hodiny. Poté začal první šturm města, který byl odražen až po několika hodinách a byl následován dalším útokem odpoledne, tentokrát i za palebné podpory tanků. Protiútok ukrajinské armády zahnal útočníky zpět, podařilo se dokonce obsadit jejich výchozí pozice.

Při neúspěšném šturmu byl zabit i vysoce postavený zkušený velitel separatistické brigády "Vostok" Ivan Balakaj ("Grek") - dříve člen speciální jednotky "Jaguar" při ukrajinské SBU a osobní strážce exprezidenta Janukovyče.

Protiútok (29.1.)

Během odražení prvních útoků u Avdijivky ukrajinská strana (72. mechanizovaná brigáda) dobyla předsunuté pozice separatistů, ze byl veden šturm. Strategicky významná především pozice "Almaz-2" na návrší umožňující palebnou kontrolu nad komunikací Doněck-Luhansk a Doněck-Horlivka (alternativní nouzová zásobovací trasa přes Makijivku zabere 3x delší čas, tj. 1,5 hodiny). Jen během prvního dne padli 4 ukrajinští vojáci a dalších 13 bylo zraněno. Kvůli silné dělostřelbě byl jeden z dobytých opěrných bodů v následujících dnech opuštěn.

Ostřelování (30.1. - 31.2.)

Po neúspěšných útocích z prvního dne separatisté zintenzivněli ostřelování Avdijivky minomety 82-122 mm, houfnicemi 122 mm, samohybnými houfnicemi 152 mm a raketovými komplety BM-21 „Grad“ ráže 122 mm s cílem oslabit a zničit pozice ukrajinské armády v průmyslové zóně města a vypudit je z vlastních pozic ztracených předešlý den.

Kvůli ostřelování evakuován avdijivský koksochemický závod sloužící jako dodavatel tepla pro město a koksu pro strategické průmyslové podniky v Záporoží i Mariupolu (poprvé od bojů v létě 2014 – práce běžely i během bojů u Debalceva začátkem roku 2015, kdy přímo na střechu padaly granáty a umírali dělníci). Město bylo bojovými akcemi odříznuto od vody, plynu, dodávek tepla (v mrazech přes -20 stupňů), elektřiny i telefonního spojení a palba zasahovala i obytné budovy.

Z bezpečnostních důvodů byli evakuováni pacienti nemocnic, vypracovány plány na evakuaci civilistů (z 16 000 obyvatel možno odsunout 12 000) a 31.1. sjednáno příměří k umožnení záchranných a opravářských prací - krátce po jeho začátku přišel nový pozemní útok separatistů, jež byl s velkými ztrátami odražen. K ulehčení situace u Avdijivky ukrajinská armáda zaútočila u Doněcku, obsadila pozice na předměstí Spartak a fyzicky tak přerušila komunikaci mezi Doněckem a Horlivkou.

Eskalace (1.2. - 3.2.)

Město doslova zasypáváno palbou všech kalibrů a druhů zbraní - krom armádních pozic zasaženo 95 civilních domů, zabiti 4 civilisté a 11 zraněno. Do odříznutého města vypraveny policejní posily (trojnásobek mírového stavu) k nepřetržitým patrolám, zabezpečení vojenských vytápěných stanů k ohřevu obyvatelstva a k distribuci humanitární pomoci a teplé stravy z polních kuchyní. V jednom případě zahynuli 2 civilisté a další 3 zraněni při zásahu granátem ve frontě na potraviny. Ukrajinská armáda rozmístila přímo v ulicích Avdijivky tanky, kontrarozvědka přímo ve městě dopadla dělostřeleckého návodčího separatistů.

Ke 2.2. nejintenzivnější dělostřelba od února loňského roku - k této chvíli už padlo 11 ukrajinských vojáků a dalších 66 utrpělo zranění. Z tisíců granátů dopadlých na město cca každý 3. nevybuchne a musí být zneškodňován pyrotechniky. Přes 300 civilistů (hlavně staří lidé a děti) bylo evakuováno, dodávky energií, vody a tepla nebylo kvůli ostřelování možno obnovit. Zranění střepinami utrpěl i britský fotoreportér Christopher Nunn, když mu střepiny zasáhly obě oči. U Svitlodarsku řízenou protitankovou střelou zasažena ukrajinská sanitka převážející zraněného - zemřela lékařka.
Opakování pozemních šturmů separatistů - separatistický úderný prapor "Somali" velitele Mychajla Tolstych ("Givi") utrpěl celkové ztráty kolem 40% mužstva a do bojů musel vyslat zálohy v podobě tankové roty. Sám velitel byl zraněn a všichni jeho bodyguardi byli zabiti. K posílení prořídlých a demotivovaných jednotek dorazily posily v podobě cca 200 příslušníků ruských speciálních jednotek. Přes rusko-ukrajinskou hranici přejelo několik velkých zásobovacích kolon s palivem, municí a technikou.

Uklidnění (4.2. - 6.2.)

Postupné mírnění separatistického ostřelování města, situace řešena i diplomaticky vyjednavači v Minsku. Dne 4.2. poslední celodenní dělostřelba s přestávkami každých 20 minut a poslední neúspěšný šturm v podvečerních hodinách. Následujícího dne začínají opravné práce a do 6.2. jsou obnoveny dodávky elektřiny i energií. Sporadická palba pokračuje, nepáchá už ale větší škody.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

29.března 1848 – Druhá pražská petice císaři. Nesla zhruba stejné požadavky jako ta první (?19.3.). Císař odpověděl tzv. Kabinetním listem (?8.4.1848), kde uznával některé ústupky.

29.března 1941 byla zařazena do stavu Royal Navy letadlová loď HMS Victorious.

Poslední komentáře

přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"
odpověděl na komentář #4800 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Zdravím,říkáte to dobře, zajímalo by mě ale, proč máte raději Ukrajinu nad ČR.Ne že bych nesouhlasil, jen mě zajímají va...