ZPRÁVY

Zveřejněno: 25. 3. 2014 18:22 Napsal Andrea Kostlánová
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Politika

Ukrajina, první zkouška sil mezi Kremlem a Berlínem

Ruský plyn, německá priorita 6.3.014 odletěli do Kremlu nejen noví krymští „ představitelé“ , ale i šéf SPD a ministr hospodářství Sigmar Gabriel, německý vicekancléř, aby Putina ubezpečil, že němečtí zaměstnavatelé si sankce proti RF nepřejí, a že Berlín/BER dá přednost ruskému plynu. V době, kdy Putin vojensky obsadil Krym, šéf SPD novinářům s úsměvem na rtech prohlásil, že „ jede do MOW jednat jen a jen o energetice „ ...        

14.2.014 byl na návštěvě v Kremlu německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier, jenž se neblaze vyznamenal již při ruském vpádu do Gruzie.

Putinovi navrhl, aby „ dali neshody stranou, a zabývali se jen pozitivní německo -ruskou agendou „ ….

3.3.014 na schůzce ministrů zahraničí v Bruselu se proti zavedení hospodářských sankcí vůči Kremlu BER důrazně postavil, a zaujal i velmi zdráhavý postoj vůči bojkotu G8 v Soči v 6/014, třebaže RF je pro BER velmi podřadným obchodním partnerem, která kromě surovin nic nevyváží.

To již Německo více obchoduje s PL než s RF, která stojí až na 11. místě ve vzájemné obchodní výměně, jenže Putin poskytuje BER 31% plynu ( a dostává za něj od BER 76 mld euro ), daleko víc než Norsko.

Paradoxně polovina ruského plynu proudí do Německa přes Ukrajinu.

Bývalý německý kancléř Schroeder je navíc Putinovým velmi draze placeným zaměstnancem na ředitelství NordStream, prominentní filiálce Gazpromu, otevřené v 9/011 Putinem a rozesmátým Schroederem.

Putin Německu dodává i 35% celkové německé spotřeby ropy.

Na obchodu s RF závisí 200.000 německých pracovních míst, v RF působí formou joint ventures 6.000 německých podniků , včetně v Arktidě, což ledacos z úmyslů BER prozrazuje.

OstKomise německých zaměstnavatelů (v čele Rainier Lindner + Eckhard Cordes ) zve na své výroční večírky  ruské ministry, diplomaty a poslance, až 250 lidí, na kterých velebí Putina, a kritizují EU, jak se k RF zachovala špatně, že ji nepřijala  za člena.

Komise společně s Putinem prosazuje zónu svobodného obchodu od Lisabonu po Vladivostok.

11.3.014 Merkelová před Bundestagem prohlásila, že „ od Kremlu již nelze nic pozitivního očekávat „ ,  s dialogem, který doposud proti sankcím prosazovala (mj. 6.3. v Radě Evropy),  je konec, protože Putin od záboru Krymu neupustí, informovala Merkelová, a dokonce sama navrhla další vlnu sankcí  …

Merkelová před Bundestagem také uvedla, že „ Putin je nevypočitatelný, a nelze předvídat jeho reakce „ …

Potvrdil to i jeden německý diplomat, jenž prohlásil : “ Před dveřmi nám stojí člověk, pro nás stejně bizarní jako poměry v Saúdské Arábii „ …

Přesto ještě v 2/014 se Merkelová optimisticky radovala, že se jí podařilo vydobýt z Putina souhlas k vytvoření kontaktní skupiny …

„Flexibilní“ Steinmeier se týž den 11.3.014 vypravil do pobaltských zemí s ujištěním, že je „  Německo a EU neopustí „ …

12.3.014 ve Varšavě, kam ji pozval premiér Donald Tusk ( jenž krátce předtím Berlínu neuhlazeně vmetl, že německá závislost na ruském plynu ohrožuje bezpečnost Evropy, což BER odmítl s tím, že naopak,  na ruském plynu závisí nejméně z celé Evropy ) , Merkelová poprvé veřejně přiznala „ neúspěch politiky, kterou BER doposud uskutečňoval „  s tím, že  „ BER bude muset znovu zvážit svůj vztah s RF „ , a dodala : „ Žijeme v 21.stol., kdy spory řešíme dialogem, nikoliv vojenskou silou, ale ani konfliktům se, jak vidno, nevyhneme „ …

Sankce nesankce, 19.3.014 se v berlínském hotelu Adlon konal mejdan valné hromady elitářského Německo-Ruského fóra ( založené v roce 93) , sdružujícího několik stovek členů.

Za RF je v něm např. Gorbačov či muž číslo dvě Gazpromu Alexandr Medvěděv ( v letech 89-91 agentem KGB ve Vídni v bance Donau Bank AG spolu s důstojníkem KGB Andrejem Akimovem, od 011 šéf Gazprom Banky ).

Z německé strany přes polovinu hostů tvořili šéfové DAX30/hlavní německý akciový index, šéfové německých médií, a několik politiků jak z SPD, tak z CDU.

Valná hromada si za svého nového prezidenta zvolila jednoho z baronů SPD Matthiase Platzek.

Zatímco Merkelová váhá, zda zruší dubnové bilaterální setkání  s Kremlem v Lipsku, organizátoři fóra měli jasno, obchoduje se i přes vojenskou okupaci Krymu.

Německá energetická RWE, která v roce 013 skončila ve ztrátě, prodává svoji filiálku DEA (průzkum a těžba ropy + plynu ) dvěma ruským miliardářům, zatímco Gazprom je ochoten odkoupit německé sklady plynu agrochemické firmy BASF.

Projekty, které ještě zvýší závislost Německa na Rusku.

Před 400 shromážděnými hosty ministr zahraničí Steinmeier pronesl v Německu oblíbené heslo „ zachovat si chladnou hlavu a obchodovat „ - Steinmeier tak naznačil, že  k dalším sankcím se BER nechystá.

Ministr hospodářství Sigmar Gabriel však  podle deníku Die Welt uvedl, že „ Rusku zablokoval prodej plně vybaveného vojenského výcvikového tábora v hodnotě zhruba 100 mil. euro od firmy Rheinmetall „ .

Poté co Gazprom  ústy Millera Ukrajině 7.3.014 vyhrožoval, že Kyjevu přeruší dodávky plynu, protože dluží 1.9 mld dolarů, což zopakoval i Putin s tím, že lhůta splatnosti faktury vypršela 7.3.014, v US se rozpoutala debata o vývozu US břidlicového plynu do Evropy.

Ukrajinským partnerem Gazpromu je Naftogaz.

Protože Putin obsadil Krym, a nebude muset platit za nájem sevastopolské základny plynem, Gazprom od 4/014 zvyšuje ceny pro Ukrajinu, čímž jako v 1/06 + v 1/09 ohrožuje i dodávky pro EU, které procházejí přes Ukrajinu, třebaže pro otevření plynovodu NordStream v letech 011-012 pod Baltským mořem, kterým proudí plyn do Německa, není již EU tolik závislá na ukrajinském plynovodu ( jen z 15% ), kromě Madˇarska a Slovenska  ...

EU a TR je na ruském plynu rok od roku závislejší, v roce 012 EU nákup zvýšila z 25.6% na 30%  s tím, jak její vlastní produkce (UK, Norsko, NL) klesá  ...

Platí to však i obráceně, Kreml je stále více závislejší na petrodolarech, energie dnes představuje 71%  ruského vývozu, zatímco v roce 00, když Putin nastoupil, to bylo 54% ...

Evropský komisař pro energetiku  Günther Oettinger  4.3.014 oznámil, že EU  Ukrajině pomůže její dluh u Gazpromu splatit.

Jak bylo výše zmíněno, Washington by mohl výsadní postavení Gazpromu v Evropě narušit dodávkami US břidličného plynu – o budoucnosti Ukrajiny se tak hraje i v Severní Dakotě a v Texasu, kde se toto nové levné černé zlato těží.

Jde však o dlouhodobou záležitost – výstavba infrastruktury + doprava zkapalněného plynu, navíc s nejistou rentabilností o to více, že pro vývoz US plynu je atraktivnější Asie, kde jsou ceny plynu podstatně vyšší.

MOW by reagovala snížením ceny plynu, a US firmy by ztratily svoji výhodu levného plynu ...

US těžařské firmy od ExxonMobil po Chevron se chopily příležitosti, a jejich lobbisté tlačí na Obamu, aby jim povolil exportovat břidličný plyn do Evropy ( zatím bylo uděleno jen 6 povolení) .

Prozatím jej mohou exportovat jen do Mexika a CAN, tj. do zemí s nimiž US podepsaly dohodu o svobodné výměně zboží ( viz Wall Street Journal „  Jak čelit Putinovi vývozem US zemního plynu“ ze 6.3.014 ) ...

Těžbou US břidličného plynu ( třebaže těžce „ neekologickou“ kontroverzní metodou - hydraulickou frakturací hornin) se poměr sil ve světové těžbě plynu ( US versus RF) v posledních letech výrazně změnil ve prospěch US, které se staly 1. světovým vývozcem -  zatímco Bushova vláda chtěla v roce 07 dovážet ruský plyn …

Hillary Clintonová v 12/011 vytvořila na US zamini Deptt. pro energetické zdroje, jehož šéfem je bývalý US velvyslanec na Ukrajině Carlos Pacual.

Převzato se svolením autorky z jejího blogu na adrese http://kostlanova.blog.idnes.cz ,kde naleznete její další články. Na Vojsku se nachází část zabývající se s ním související tématikou.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

28.března 1938 vyzval Hitler vedení Sudetendeutsche Partei, aby československé vládě kladlo nepřijatelné požadavky.

28.března 1592 se narodil pedagog a filozof Jan Amos Komenský

28.března 1898 byl zaveden do výzbroje legendární francouzský kanon Canon de 75 Modele 1897.

Poslední komentáře

přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"
odpověděl na komentář #4800 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Zdravím,říkáte to dobře, zajímalo by mě ale, proč máte raději Ukrajinu nad ČR.Ne že bych nesouhlasil, jen mě zajímají va...