ZPRÁVY

Zveřejněno: 17. 6. 2014 11:54 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Gauck, Albrightová, Clintonová, Chomsky a Zeman

Tento článek je věnován pěti různým lidem, kteří si zaslouží naši chválu i kritiku a kteří nějakým způsobem zaujali v médiích.

Německý prezident Gauck musí být pochválen. I když to, že vyhrál spor s německými neonacisty, není tak docela jeho zásluha, ale prostě tak rozhodl soud. Každopádně mě fascinuje, když německý prezident veřejně říká na adresu neonacistů, že jsou to „blázni, kteří potřebují, aby lidé vyšli do ulic a ukázali jim, co si o nich myslí.“ Taková hesla jsem kdysi slýchával, když jsem to v dobách svého mládí táhl s anarchistickými ultralevičáky. To, že se takhle o neonacistech vyjadřuje německý prezident je skvělé.

Madeline Albrightová vyvolala nevoli v některých českých kruzích, když řekla, že ukrajinský Majdan byl to samé, co česká Sametová revoluce. To pozdvižení dost dobře nechápu. Lidé, kteří s tím souhlasí s takovým hodnocením nemají problém a lidé, kteří s tím nesouhlasí, neuznávají ani Majdan ani Sametovou revoluci.

Hillary Clintonová naznačila, že bude kandidovat na příští americkou prezidentku. Ačkoliv často haním Obamu a chválím republikány, neznamená to, že jsem 100% fanoušek republikánů. Mnoho jejich společenských a morálních hodnot nesdílím. Ve svých článcích, ale republikány chválím a to direktně za jen jednu věc- zahraniční politiku. A navíc by bylo hloupé lkát nad tím, že demokraté mají svého kandidáta. To je přece demokracie. A pokud bude soutěžit Clintonová s republikánem, budeme vědět, že už to nemůže dopadnout tak špatně jako v případě Obamy, protože Clintonová je mnohem pevnější a odhodlanější, ať už se jedná o Sýrii, Írán nebo Ukrajinu.

Noam Chomsky. Tady chvála končí. To je jasné. Tak mělo Česko tu čest se seznámit s typickým západním levičáckým fanatikem, který si bohatě užívá svobody své země a má žaludek hodnotit, kdo trpí nebo kdo netrpí v diktatuře. Jak mu několik lidi doporučilo, když si myslí, že naši disidenti netrpěli, měly by si vyzkoušet několika měsíční pobyt ve vězení. Lkal by a naříkal jako dr. Rath.

Pokud jste dosud nic nevěděli o Noamu Chomském, tak ho nejlépe definuje Václav Vlk starší: „Chomsky je typickým představitelem kavárenského komunisty, jenž z pocitu své intelektuální převahy, z nedostatku chápání souvislostí a z naprosté idiotskosti vytvořil svůj kult, kterému se media a universitní levice na západě klaní.“

Chomský se „proslavil“ zejména chválením Rudých kmérů, kteří v Kambodži vyvraždili statisíce lidí. To je postoj hodný popíračů holocaustu. Jak říká Alexandr Vondra:  „V době, kdy tu lidé jako Havel seděli za svobodu v komunistickém vězení, on z bostonských kaváren obhajoval genocidu Pol Pota v Kambodži. Bude-li svět kecům takových lidí znovu obdivně naslouchat, skončí to znovu v koncentráku nebo v gulagu."

Jak říká Roman Joch, Chomsky je morální nedochůdčetem, i když mu už je 85 let.

To byli lidé ze zahraniční. Na závěr jsem si nechal našeho prezidenta Zemana. Nezlobte se na mě, ale já mu prostě solidaritu za jeho výroky o islámu vyjadřovat nemohu. Už mě totiž nebaví pořád říkat „Zemana nemám rád, ale souhlasím s ním v tomhle“. Já si myslím, že člověk by měl mít nějakou integritu a ne že jeden den řekne něco, za co ho všichni budou chválit a druhý den zase naprostý nesmysl. To mě spíše připomíná bohapusté žvanění, které se občas trefí. A žvanilové mě nijak neimponují a nevím,  proč bych je měl podporovat.

Zemanův výrok o tom, že terorismus pramení ze zločinné podstaty islámu, je navíc opravdu hloupý. A není hodný prezidenta, i když na něj Zeman má právo. Nejsem si totiž vůbec jistý, že teorie islámu je horší než křesťanství nebo židovství. Jen se zeptejte antisemitů, ti vám budou dokazovat, že v židovství jsou rovněž nenávistné a netolerantní myšlenky. Já to nevím ani o islámu, ani o židovství. Nestudoval jsem to a nevěřím, že každý blogger a internetový, či novinový komentátor do toho tak vidí.

Jedno ale vím. Že každé náboženství se dá vykládat různě. Křesťanství žádnou nenávist neobsahuje? Ne? Ale stejně se v jeho jménu vraždilo a masakrovalo. Takže evidentně na tom vůbec nezáleží, jaké jsou teologické teorie, ale záleží na tom, jak se to náboženství praktikuje. Takže odsuzuji lidi, kteří doslova uplatňují nenávistný islám a překrucují hodné křesťanství k nenávisti. A mám rád lidi, kteří islám přizpůsobují humanitě a křesťanství vykládají doslova. V případě, že by byl „islám“ zlý a křesťanství „hodné“.

Prostě základy náboženství jsou nepodstatné. Podstatná je jeho interpretace. Proto je úplně šuma fuk jestli je islám od základu zlý nebo není. Proto je nesmyslné pronášet jako prezident takové výroky. Zemanovo právo na svobodu slova podporuji, ale s politického, rozumového a humanistického hlediska jej odsuzuji. K ničemu nejsou. Navíc tím  říká, že miliarda lidí na světě jsou hlupáci, protože věří ve zlo. Z jejich hlediska je opravdu uráží. Opravdu si myslíte, že teď začnou muslimové pálit korán, protože jim Zeman otevřel oči?

To říkám jako člověk, který jako jeden z mála podpořil zásah policie v pražské modlitebně. Nejsem islamofil, ale vím, že víru lidí je třeba tolerovat.

Jsem tolerantní ateista. A to si představte, že jsou militantní ateisté, kteří říkají, že každé náboženství je od základu špatné. Třeba bolševici. Od těch jsme to slýchávali pořád.

Podívejte se na to jinak. Pro muslimy je Zeman to, co komunisti pro křesťany.

Prostě já už Zemana hájit nebudu.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

28.března 1898 byl zaveden do výzbroje legendární francouzský kanon Canon de 75 Modele 1897.

28.března 1592 se narodil pedagog a filozof Jan Amos Komenský

28.března 1938 vyzval Hitler vedení Sudetendeutsche Partei, aby československé vládě kladlo nepřijatelné požadavky.

Poslední komentáře

přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"
odpověděl na komentář #4800 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Zdravím,říkáte to dobře, zajímalo by mě ale, proč máte raději Ukrajinu nad ČR.Ne že bych nesouhlasil, jen mě zajímají va...