ARMÁDY A HISTORIE

Zveřejněno: 22. 3. 2022 15:53 Napsal Lukáš Visingr
Nadřazená kategorie: ARMÁDY A HISTORIE Kategorie: ARMÁDY SVĚTA

Arzenál Saddáma Husajna

Lion of Babylon

Lion of Babylon

Nemalé ambice v sektoru zbrojního průmyslu kdysi projevoval také Irák pod vládou Saddáma Husajna, který chtěl (podobně jako Násir) ze své země udělat globálně respektovanou velmoc. V Iráku se licenčně vyráběly některé sovětské ruční zbraně, existovala spolupráce s Jugoslávií na dělostřeleckých raketách a Iráčané připravovali též sériovou výrobu kopií tanku T-72, které měly nést název Asad Babil („Babylonský lev“), ovšem produkce se zřejmě nikdy nerozběhla.

Irák měl svého času rozsáhlý raketový program, jenž těžil zejména z technologií kapalinových balistických raket řady Scud. Původní podoba této zbraně měla dolet 300 km, ale irácká střela Al-Hussein nabízela dosah zhruba dvojnásobný a typ Al-Abbas dokonce až trojnásobný. Další typ Al-Tammuz měl nabízet dosah asi 1200 km a pracovalo se i na raketě Al-Abid, která měla oficiálně sloužit jako kosmický nosič, avšak měla potenciál být také mezikontinentální zbraní. Ve spolupráci s Argentinou a Egyptem vyvíjel Irák rovněž rakety řady Condor na tuhé palivo.

Al-Fao

Al-Fao

Iráčané investovali velké prostředky též do hlavňového dělostřelectva, se kterým jim pomáhal slavný kanadský expert dr. Gerald Bull. Díky němu vznikla samohybná děla Al-Majnoon ráže 155 mm a Al-Fao ráže 210 mm, z nichž druhé nabízelo působivý dostřel kolem 56 km, ale ani jeden typ se nevyráběl sériově. Vrchol úsilí dr. Bulla a Iráčanů však nepochybně představoval program 1000mm děla Babylon, jež mělo být zabudováno v horském masivu a mohlo nabízet dostřel až 1000 km. Reálně však vznikl pouze zmenšený demonstrátor ráže 350 mm, jemuž se říkalo „Baby-Babylon“. Dr. Bull byl ovšem v roce 1990 záhadně zavražděn a většina iráckého zbrojního průmyslu byla v roce 1991 zničena ve válce.

Big Babylon

Dva díly z projektu Big Babylon

Související články:

Dr. Gerald Bull: Život a dílo dělostřeleckého génia

Publikace: Střelecká revue 4/2021

Vyhledávání

Dnešní den v historii

19.dubna 1945 vypálily německé jednotky českou osadu Ploština na Moravě.

19.dubna 1848 – Vznik Konstitučního spolku. Spolek, který tvořili stoupenci myšlenky sjednoceného Německa, měl být protikladem Národního výboru, který byl proti této myšlence.

19.dubna 1713 – Pragmatická sankce. Karel VI. Habsburský v ní určil nástupnictví po ženské linii v případě, že vymře linie mužská. Přijala ji sice většina států, stejně však došlo k válce o Rakouské dědictví.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"