ARMÁDY A HISTORIE

Zveřejněno: 20. 9. 2014 12:00 Napsal Patrik Béna
Nadřazená kategorie: ARMÁDY A HISTORIE Kategorie: OPEVNĚNÍ

Dělostřelecká tvrz Dobrošov

Dobrošov

Dělostřelecká tvrz Dobrošov je umístěná ve stejnojmenné vsi, přibližně 10kilometrů od Náchoda. Tvrz byla vybudována v důsledku zvolení Adolfa Hitlera kancléřem v Německu. Tvrz patřila mezi páteř obrany na severní hranici Československa. Stavba pevnosti byla zahájena 13. září 1937 a nikdy nebyla dokončena. Cena objektu měla být 42, 800.000,- Kčs ale po přerušení stavby bylo nakonec účtováno cca 19, 000.000,- Kčs. Od roku 1968 je v tvrz součástí expozice československého opevnění.

 

N-D-S 75 ZelenýN-D-S 75 Zelený

V původním plánu stavby bylo postavit dva pěchotní sruby Můstek a Jeřáb, dva dělostřelecké sruby Zelený a Amerika, jednu dělostřeleckou otočnou věž Maliňák, minometnou otočnou věž Kaplička a vchodový objekt. Děla měla mít v dostřelu celé náchodské údolí, tím by podporovala pěchotní sruby. Dostřel hlavních zbraní sahal až za Hornov, kde se palba překrývala s palbou další tvrze Jírová hora. Druhá strana byla krytá tvrzí Skutina. Na stavbu tvrze bylo vyhrazeno přes 30 úředníků a 950dělníků. Celkově byly postaveny pouze tři objekty N-D-S 72, 73 a 75 nazývané také jako Můstek, Jeřáb a Zelený. Dále byly vyrubány podzemní sály skladů, ubikací a chodby o celkové délce 1750metrů. Celé podzemí bylo skoro z poloviny vybetonováno. Byla vyražena dokonce i odvodňovací štola a do všech podzemních místností pod objekty byly vyhloubeny šachty. V září roku 1938 byl ale schopen boje pouze jeden objekt N-D-S 73 Jeřáb což je pěchotní srub, ten měl při mobilizaci přidělenou i posádku.

Dobrošov

Po Mnichovské dohodě bylo opevnění podstoupeno Německu, jenže Náchod nepatřil do Sudet a naší armádě zde zbylo několik skoro vyzbrojených objektů. Samozřejmě že armáda si byla vědoma, že nemá smysl si vydržovat několik objektů a tak začala rozprodávat jejich vybavení, kromě zbraní. Co se týče celé tvrze, stavební firma zahrnula všechny pracovní šachty a místo vchodového objektu se vybudovala provizorní branka. Nedokončená tvrz Dobrošov samozřejmě neunikla pozornosti okupantů, kteří roku 1940 použili pěchotní srub N-D-S 73 Jeřáb při natáčení válečného týdeníku: Úspěšného dobývání Maginotovi linie. Ve stejném roce přišli sruby o ocelové střílny své hlavní výzbroje. Roku 1943 se za přísných bezpečnostních opatření konaly týden trvající zkušební střelby do srubu N-D-S 72 Můstek. Na Můstku byla  testována nová německá střela  Röchling. Jedna střela je dodnes zavrtána v železobetonové stěně. Na ostatních srubech se také  testovalo, ale nejsou poškozeny jako Můstek. Dnes jsou v okolí vidět stopy po zavalených staveništích ostatních srubů a stojí zde muzeum a tři přístupné tvrze.

DobrošovGranátový skluz

Shrnutí je takové, že význam tvrze Dobrošov byl zanedbatelný. K dokončení alespoň po stavební stránce by bylo zapotřebí ještě téměř jednoho roku. Co se týče použití betonu na stavbu tvrzí tak se nejvíce použilo na N-D-S 75 Zelený a to 5520m3 betonu. Ohledně zbraní byl nejlépe vybaven Zelený, který měl ve výbavě tři 10cm houfnice vz. 38.  Ve tvrzi měly být na dále ve stropě dva pancéřové zvony se střílnami pro lehké kulomety. Žádná zbraň ani zvony ale nikdy nebyly do tvrze dodány.  N-D-S 76 Amerika měl také dostat tři 10cm houfnice vz. 38. Ale nikdy nebyl postaven, byly pouze vybetonovány základy, které byly po Mnichovu zasypány. N-D-S 72 Můstek byl umístěn 620metrů nadmořské výšce a tak měl být osazen pozorovatelským zvonem, který by dával údaje minometné otočné věži. Nadále měl objekt další dva zvony pro lehké kulomety. Dole ve střílnách byly umístěny dva protitankové kanony ráže 47mm a dva těžké kulomety. N-D-S 73 Jeřáb měl mýt, také pozorovatelský zvon který by dával údaje dělostřeleckým bateriím v Zeleném. V dalších dvou zvonech měly být umístěny těžké kulomety. Další výzbroj byla ve střeleckých místnostech a to dva protitankové kanony ráže 47mm. Po Mnichovu zůstala v N-D-S 73 Jeřáb část osádky jako strážný oddíl. Závěrem bych dodal jen to, že kdyby bylo opevnění Československa dokončené a plně funkční bylo by ho překročit pro Hitlera velice těžké.

Dobrošov

Dobrošov

Vyhledávání

Dnešní den v historii

26.dubna 1656 – Požár polského města Lešna, kde pobýval český učenec, spisovatel a filosof Jan Amos Komenský. Shořela tam velká část jeho práce, např. Tezaurus linguae Boemicae, na kterém pracoval čtyřicet let.

26.dubna 1917 se konala v Prostějově hladová demonstrace, které se účastnilo okolo 8 000 dělníků konfekčního průmyslu. Rakousko-uherské úřady nechaly demonstraci krvavě potlačit vojskem, přičemž bylo zabito 23 lidí a téměř 40 jich bylo zraněno. V důsledku hladovění obyvatelstva a růstu cen se konala řada dalších demonstrací v českých městech: České Budějovice (22.-23. května), Brno, Nymburk, Náchod, Hlinsko, Ostrava (květen), Praha (30. května), Plzeň (27. června), Ostravsko (2.-8. července), Brno (1. srpna), Plzeň (7.-14. srpna).

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"