ARMÁDY A HISTORIE

Zveřejněno: 23. 2. 2016 8:00 Napsal Ivo Vašíček
Nadřazená kategorie: ARMÁDY A HISTORIE Kategorie: Alternativní historie

Nevysídlené Sudety

V roce 1945 bylo upuštěno od připravovaného odsunu Němců z českých Sudet. Zvítězil humanitární pohled na situaci, a od radikálních řešení bylo upuštěno. Na integraci Němců do Československé lidové republiky dohlížel kontingent sovětských vojsk.

Po pádu komunistického režimu, ve střední a východní Evropě, nastala doba svobodného vyjadřování názorů. Německé obyvatelstvo, které mělo v Sudetech většinu , se po sjednocení Německa cítilo diskriminované českou administrativou. Brzy vznikla novosudetská strana, která usiluje o vytvoření samostatného na České republice nezávislého státu.

V Sudetech však žilo také mnoho Čechů a Moravanů, kteří po osamostatnění Sudet netoužili. Radikálové z novosudetské strany začali napadat odpůrce samostatnosti Sudet, jejich agresivita vyvrcholila zapálením české školy a budov několika českých úřadů.

Česká vláda vyslala do Sudet vojsko a policii. Při potlačování německých nepokojů došlo k mnoha incidentům, při kterých byli někteří radikální Němci zabiti. Představitelé Německa protestovali proti nehumálnímu postupu české vlády na půdě OSN. Agresivita Němců i pořádkových jednotek rostla. Do Sudet vyjížděly i skupinky českých nacionalistů, které napadaly kanceláře novosudetské strany. Sudetské pohraničí bylo plné Německých novinářů, kteří do světa chrlili informace o utrpení Sudetských Němců.

Představitelé NATO, dali na základě sílících požadavků Německé spolkové republiky České republice ultimatum: Musíte stáhnout všechny své vojáky a policisty ze Sudet. Česká vláda výzvu neuposlechla. Ultimatum vypršelo a letecké síly NATO zahájily systematické bombardování České republiky.

Po dvouměsíčním bombardování byla vyřazena z provozu většina průmyslových podniků a elektráren. Zničeny byly téměř všechny mosty. Při leteckých útocích zahynuly tisíce civilních obyvatel. Česká vláda už nechtěla vystavovat své občany dalšímu utrpení a přijala nabídku OSN.

Zástupci OSN uzavřeli s Českou vládou dohodu o tom, že jednotky SFOR budou v Sudetech dohlížet na pořádek a budou bránit vzájemnému násilí mezi Čechy a Němci. Právně byla dohoda zapsána v rezoluci OSN č. 2444

Češi si na novou situaci zvykli, ale nesmířili se s ní. Většina Čechů ze Sudet utekla do vnitrozemí. Češi začali opravovat svoji zničenou zemi. Po pár letech však novosudetská strana zorganizovala v Sudetech referendum o osamostatnění Sudet. Česká vláda konání referenda nemohla zabránit. Dozorové jednotky SFOR referendu nebránili. Referenda se zúčastnilo 45% obyvatel Sudet. Obyvatelé Sudet v referendu drtivou většinou odhlasovali samostatnost.

Novosudetská strana vyhlásila nový samostatný stát – Sudety. Česká republika protestovala, že vyhlášením samostatného státu Sudety, dochází k porušení rezoluce OSN. To však nikoho nezajímalo.

USA a Německo samostatnost Sudet ihned uznali. Vždyť v Sudetech zvítězila demokracie. Lidé si přeci demokraticky odhlasovali samostatnost. Brzy se přidali již tradičně Italové a Britové s Francouzi.

České obyvatelstvo se nedokázalo s okleštěním svého historického území smířit. Někteří lidé bezmocně demonstrovali. Došlo i k násilí. Radikální čeští nacionalisté poté vypálili v Praze americkou ambasádu a rozbili několik prodejen McDonalds. Německý tisk označil Čechy za netolerantní nedemokratické nacionalisty, které je potřeba řádně poučit o demokracii.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

25.dubna 1372 – Se souhlasem českého krále Karla IV. byla založena samostatná právnická univerzita, nezávislá na Pražské univerzitě. Zanikla na počátku husitských válek.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"