ARMÁDY A HISTORIE

Zveřejněno: 10. 7. 2014 12:00 Napsal Michal Kroužek
Nadřazená kategorie: ARMÁDY A HISTORIE Kategorie: DOKUMENTY

Československo-polská deklarace o přijetí arbitráže ve sporu o Těšínsko, Oravu a Spiš

Od 18 měsíců trvá na Těšínském Slezsku urputný boj mezi našimi národy. Jakkoli je pravdou, že boj na obou stranách veden je z pohnutek vlasteneckých, tož přec často bylo při tom použito prostředků politováníhodných zejména násilí a teroru. Litujeme hluboce jménem našich vlád těchto násilností a zavazujeme se najít ihned prostředky za tím účelem, aby tento stav neprodleně přestal a aby mohly nastati normální poměry na území plebiscitním tak, aby všichni kteří trpěli, aneb byli nějak poškozeni nesprávným postupem v čase plebiscitu, byli odškodněni na podkladě úmluvy mezi oběma vládami. Obě vlády apelují na obyvatelstvo sporných území, aby žilo v míru a vzájemném respektování.

Byl učiněn pokus, aby otázka těšínská byla vyřešena plebiscitem, byla také navržena arbitráž. Bohužel však ani jeden z těchto způsobů neměl vyhlídek na uskutečnění a spíše způsobil rozrušení myslí, než uspokojil. Za těchto okolností, podepsaní delegáti, vzavše na vědomí rozhodnutí Dohody, že béře sama záležitost těšínskou do svých rukou, sešli se ve Spaa a po delším jednání se dohodli, že přijmou konečné vyřešení sporu spřátelenými mocnostmi. V důsledku toho dohodli se jménem vlád, že k plebiscitu na Těšínsku, Spiši a Oravě nemá dojíti, a dále na tom, aby spojené mocnosti po slyšení obou stran konečně spor vyřešily svým definitivním rozhodnutím. Obě vlády, československá i polská, zavázaly se přijati loyálně rozhodnutí, k němuž dojde.

Delegace obou vlád vyjadřují své přesvědčení, že Nejvyšší rada, jsouc vedena city slušnosti a spravedlnosti, jistě vezme zřetel na opravdové zájmy obou národů.

Podpisem této deklarace mají nastati mezi oběma národy poměry srdečné a přátelské.

Spaa, 10. července 1920

Beneš v.r. Grabski v.r.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

9.května 1946 byla v Bělehradě podepsána Smlouva o přátelství, vzájemné pomoci a mírové spolupráci mezi ČSR a Jugoslávií.

9.května 1946 byla zařazena do stavu britská lehká letadlová loď HMS Triumph.

9.května 1790 – Zrušení berní a urbariální reformy nahrazující robotu peněžní dávkou.

Poslední komentáře

přidal komentář v Canon de 75 Modèle 1897
I a Y dělá autorovi značné problémy.
přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi