ČESKOSLOVENSKO

Zveřejněno: 13. 6. 2020 10:27 Napsal Richard Plíhal
Nadřazená kategorie: ARMÁDY A HISTORIE Kategorie: Československo

Vzpomínka na politruky

Bojový prapor ČSLA (1960-1990)

Politruci byli jen obyčejní požírači VUMLu, naprosto neznalí vojenské problematiky. A měli za úkol lámat lidi k Marxismu-Leninismu na útvarech, nebo úzkostlivě hlídat, zda někdo nevybočuje z povinně určené "doporučené" lajny. A za každým takovým náznakem dotyčného, hledali protistátní činnost a byli schopni ho prokádrovat až do starověku. Ze všeho pak museli vyvodit exemplární důsledky. Měl jsem tu čest něčím takovým projít, když jsem dopisní obálku (její zadní stranu) vymaloval detailně, jako krabičku cigaret Sparta...Za týden přijel kontráš z Lipníku N/Bečvou i s mým otevřeným dopisem a u velitele mne nazýval protistátním živlem a odpůrcem režimu a žádal vysvětlení k dopisu, čemuž jsem nerozuměl.

Na místo odpovědi jsem se ho zaptal, kde k němu přišel a proč je otevřený.V ten moment ten debil přeřadil na vyšší rychlostní stupeň a začal neskutečně řvát, jak stréc Pepin v Postřižinách..Jak si můžu dovolit zpochybňovat práci kontrarozvědky, kontrolující tu a tam dopisy vojáků do civilu .Kór takový dopis, co vypadá jako cigarety a po otevření je v něm navíc schvalování úmrtí Brežněva a Černěnka.".zašifrováno"v poslední větě kamarádce...Následně rozplácl přede mne na stůl můj dopis a v něm jsem si musel nahlas přečíst, žlutou fixou zvýrazněnou pasáž.."Tak Alenko, ten jeden starý balík už odešel, už je v popelníku... Ten další taky, minulý týden...Zkrátka došli, pošli...A tentokrát natvrdo!!"Po přečtení jsem ani nemusel předstírat, že ničemu nerozumím..

Můj velitel v ten moment těžce dosedl na svou židli a začal cosi horečně zaznamenávat na papír...Asi žádost na přeložení dál od vojínů, jako jsem byl já..."Takže vy nechápete?" Zařval soudruh plukovník. "Já vám řeknu o čem píšete.Vy schvalujete smrt generálního tajemníka Ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu, soudruha Brežněva a jeho řádně zvoleného nástupce soudruha Konstantina Černěnka!!" "A to oba soudruhy nazývate takovými slovy, jako starý balík, natvrdo a bůh ví čím ještě!" Náhle jsem pochopil jeho profesní myšlenkové pochody, v duchu ho politoval i s celou kontrarozvědkou a vše uvedl na pravou míru odpovědí, že se jen jedná o zvláštní formu sdělení kamarádce, aby mi poslala další karton cigaret Sparta,.Protože ("starý balík") je vykouřen, (odešel) a je v popelníku. Ten "další" mi došel minulý týden..Slova- "zkrátka došli, pošli" znamená, že mi došli cigára a když bude zase tak hodná, aby mi zase nějaké poslala a kdyby to šlo, tak v tvrdých krabičkách...Byly nedostatkovým zbožím. No a abych tu prosbu nějak zvýraznil, tak jsem barevně pojal zadní stranu obálky jako velkou krabičku cigaret Sparta, se vším všudy, tedy i s logy ČSTP (československý tabákový průmysl), cenou v kčs a všemi detaily oné krabičky..

Brežněv jako politický komisař (1942)

Brežněv jako politický komisař (1942)

Po mém protitahu nastalo hrobové ticho a během něj mi "secvaklo", že ti dva ruští (sovětští) chujové, (soudruzi) "vyhynuli" jeden po druhém, v rozpětí snad dvou měsíců, jelikož ten druhý asi neunesl nápor vodky za zvolení, či co a tento časový úsek se nápadně kryl s mou tehdejší spotřebou kuřiva a nutností dozásobiti se...Takže tento chorobný překlad slov soupravy pitomců na kontrarozvědce, logicky vyústil v ohromný "slovní průjem ", pečlivě nacvičený oním plukovníkem. Bylo ale vidět, že mé logické vysvětlení kupodivu pobral a po tichém hovoru s mým velitelem asi vše pošle do nekonečna..Pravda, trochu zvolnil, vrátil mi dopis, chvíli nejistě těkal očima po kanclu a pak vítězoslavně pronesl. "ale stejně jste provokatér, jak mi vysvětlíte, že si malujete Sparty na dopis, týden po jejich zdražení! Dokonce je na nich cena 6-.kčs (ono tehdejší zdražení na 8.50 kčs a zdražení benzínu na 8 kčs v národu zvedlo silnou a i veřejnou vlnu nevole, což režimu nebylo "košér"), takže jsem v tom zase trošičku lítal. "co si od toho slibujete soudruhu?" Ptal se.

" Že jejich cena nepřekročí 10 kčs". Odvětil jsem mu a prožíval jsem vítězství, ale jen do chvíle, kdy jsem se zeptal, zda ten dopis může zalepit a znovu poslat a garantovat mi, že do něj nikdo nepovolaný "zase" nepoleze, protože mi dochází cigarety....Nutno dodat, že nepřetržitá služba dozorčího v autoparku, jako trest, byla pro mne vysvobozením...Seděl jsem v maringotce, hlídal naše Tatry (ty na kolech), nikdo mne neotravoval a já si nerušeně stavěl svoje letadýlka, stříhal metr a urputně přemýšlel, jaký že to "starý balík" bude zase "řádně zvolen" do čela ústředního výboru KSSS....Dočkali jsme se tehdy konečně rozumného "balíka" Gorbačova...Proti tomu jsem ani já nic neměl...:-))

Vyhledávání

Dnešní den v historii

27.července 1907 byla spuštěna na vodu britská bitevní loď HMS Bellerophon.

27.července 1834 – V Kajetánském domě v Praze byla zahájena česká divadelní představení. V představeních účinkovala skupina mladých nadšenců a ochotníků, mezi kterými byli i např. Karel Sabina a Karel Hynek Mácha. Zprvu to měla být pouze soukromá představení, později (22.2. 1835) se začalo hrát i pro veřejnost.

Poslední komentáře

Potřeba financováníPro váš dům,Pro vaši firmu,Chcete-li koupit auto,Chcete-li koupit motocykl,Chcete-li vytvořit vlastní...
přidal komentář v Canon de 75 Modèle 1897
I a Y dělá autorovi značné problémy.
přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ