ARMÁDY A HISTORIE

Zveřejněno: 3. 8. 2012 19:50 Napsal Zuzana Lukšová
Nadřazená kategorie: ARMÁDY A HISTORIE Kategorie: OSOBNOSTI

Leopold II.

(5.5. 1747 – 1.3. 1792)

Po smrti Josefa II. Nastoupil na Rakousko-Uherský trůn jeho mladší bratr Petr Leopold. Narodil se ve Vídni jako třetí syn Marie Terezie a Štěpána Lotrinského. Jeho hlavními vychovateli byli Batthyany a hrabě Künigl, ale nijak zvláště vévodu neovlivnili. Proto snad byl také poněkud nerozhodný, ale přece jen o něco „lidštější“ než jeho bratr Josef II. Stejně jako on byl stoupencem Osvícenství, ačkoliv jeho vláda tomu příliš neodpovídala.

V roce 1765 se oženil s Marií Ludvikou, španělskou infantkou, a tím získal Toskánsko. Velkovévodou Toskánským byl 26 let, až do roku 1791. Za 18tiletého mladíka vládli původně úředníci, až roku 1770 mohl začít vládnout sám. A ihned toho využil k reformám v duchu Osvícenství, i když si tím oblíbenost v Toskánsku nepojistil. Podporoval všeobecně prospěšné práce, chtěl také materiálně zajistit nejnižší vrstvy. Zrušil většinu daní a rozdělil některé velkovévodské statky rolníkům. Aby na to získal peníze, zrušil armádu včetně loďstva, což ale byla chyba – námořní obchod zcela zdecimovali piráti. Petr Leopold však nereformoval jen stát a finance, ale i církev. Nechtěl, aby církev hromadila majetek a omezil její vliv v Toskánsku, kvůli čemuž se ale dostal do ostrých sporů s papežem.

Velká změna nastala po smrti Josefa II. Musel odjet do Vídně a převzít rozpadlou monarchii, jejímuž kolapsu přispěl osvícený Josef některými neuváženými reformami. Nemohl ale za to jen on; v Nizozemí vypukla revoluce a Habsburci byli odtud vyhnáni. Další, významnější revoluce vypukla i ve spojeneské Francii. Problémy se projevily i doma. Josef II. Musel na konci života pro klid s šlechtou a církví odvolat mnohé reformy a dokonce některé i z dob Marie Terezie. Ale i za těchto okolností dokázal Leopold II. Velmi úspěšně vládnout. Podařilo se mu uklidnit nespokojené stavy a uzavřel dohodsu s Pruskem. V dubnu 1790 se nechal korunovat na Uherského krále a o rok později na krále českého. S korunovací potvrdil i některé práva pro šlechtu. Řešil i církevní otázky: zrušil josefínské generální semináře a povolil církvi organizovat si vzdělávání, jak uzná za vhodné.

Když se tedy Leopoldovi podařilo vyřešit domácí problémy, musel se vrhnout na ty zahraniční. Hned zpočátku dosáhl úspěchu. 30.září 1790 byl zvolen císařem. Hlavní pozornost ale musel věnovat Francii, která začala být díky revoluci nebezpečná. Dále uzavřel mír s Ruskem a Tureckem a s Pruskem dohodl alianci proti Francii. Než však stačil vyjet na pomoc své sestře Marii Antoinettě, francouzké královně, zastihla ho smrt 1.března ve Vídni.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

29.března 1848 – Druhá pražská petice císaři. Nesla zhruba stejné požadavky jako ta první (?19.3.). Císař odpověděl tzv. Kabinetním listem (?8.4.1848), kde uznával některé ústupky.

29.března 1941 byla zařazena do stavu Royal Navy letadlová loď HMS Victorious.

Poslední komentáře

přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"
odpověděl na komentář #4800 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Zdravím,říkáte to dobře, zajímalo by mě ale, proč máte raději Ukrajinu nad ČR.Ne že bych nesouhlasil, jen mě zajímají va...