POZEMNÍ TECHNIKA

Zveřejněno: 22. 9. 2014 11:00 Napsal Patrik Béna
Nadřazená kategorie: POZEMNÍ TECHNIKA Kategorie: Tanky

LT vz.38

Lt vz.38

Tento tank jak určitě většina z Vás již poznala je poctivé československé předválečné výroby. Je považován za neúspěšnější a nejlepší lehký tank počátku druhé světové války. Jeho výroba započala roku 1937, kdy se československá armáda rozhodovala, zda nakoupí další modely typu Lt vz.35 nebo zda se neobjednají zbrusu nové stroje. Důvod proč chtít další typ byl takový, že vzor 35 nebyl zrovna nejspolehlivější a nejobratnější. Z toho důvodu roku 1937 byla vyhlášena soutěž na nový tank. Nakonec byla podepsána smlouva na 150 kusů od firem Škoda a ČKD na tank pod názvem vzor 38. Bohužel první tanky vz.38 byly vyrobeny až v polovině března 1939 a to ještě bez děla, takže do případné války s Německem na podzim roku 1938 by nezasáhly.

 

Lt vz.38

Tank byl velice pohyblivý a manévrovatelný. Měl i velice lehkou údržbu a vysoce spolehlivý podvozek. Jeho hlavní výzbrojí byl na svoji dobu velice kvalitní 37mm kanon od firmy Škoda pod názvem A7 s průbojností až 53mm a dva těžké kulomety vz. 37 se 7,92mm. Pancéřování měl 25/15/15mm na věži i podvozku. Jeho maximální rychlost dosahovala 42km/h. Věž byla umístěna uprostřed trupu a měla zaoblené boční stěny a mírně zkosené směrem vzhůru. Posádka tanku byla čtyřčlenná Na vrcholku věže se nacházela kruhová velitelská věžička se čtyřmi průzory kolem obvodu.

Lt vz.38

Na tento tank mohli být Čechoslováci opravdu pyšní, ale po obsazení Československa byl tank přebrán Německou armádou a nadále upravován. Jeho nejvýznamnější úprava byla označena Aufs. E kde byl zvětšen pancíř na čele tanku a to na 50mm a ostatní stěny na 25mm. V průběhu doby bylo vydáno ještě několik modifikací tanku a mnoho jich bylo ještě v plánech, ale když se v letech 1942 vz. 38 pod názvem PzKpfw 38(t) stal neúčinným, byla jeho výroba zastavena. I přes to zbyla spousta podvozků a náhradních dílů, které se staly nevyužitelnými. Proto se na těchto podvozcích začaly stavět nové vojenské vozidla jako je například: stíhač tanků Marder III který se stal velmi obávaným nepřítelem, poté samohybné dělo typu Grille a také modernější stíhače tanků známé pod názvem Hetzer, které jsou považovány za asi nejlepší lehké stíhače tanků. Nadále bylo vyrobeno i několik Munitionpanzerů 38(t), byl to standardní tank pouze bez věže a s jedním kulometem, který rozvážel granáty pro baterie samohybných děl Grille. Takže velká část vzoru 38 se objevovala v podobě podvozků a upravených verzí na bojištích druhé světové války až do roku 1945.

Lt vz.38

Celkem bylo vyrobeno přes 1500 tanků z toho pouze 100 pod názvem lt vz.38. V plánech byla i německá úprava pod názvem PzKpfw 38nA který, měl být mnohem rychlejší  (měl dosahovat až 62km za hodinu) a byl i lépe ovladatelný  než obyčejný vzor 38. Měl plnit převážně průzkumné mise. Jeho pancéřování mělo být na podvozku 50/35/10 mm taktéž i na věži. PzKpfw 38nA měl získat také modernější kanon 50mm s průrazností až 84mm. Prototyp byl, vyroben roku 1942 ale do sériové výroby nebyl nikdy zařazen. Je známo, že jeden prototyp byl použit na východní frontě, zda jeho mise byla úspěšná či nikoliv není známo.

Pravdou tedy zůstává, že lehký československý tank byl opravdu na svoji dobu velice dobrý, když se stal součástí německé výbavy až do roku 1942 a poté byly dále využívány bojová vozidla využívající jeho podvozek. Do dnes se dochovalo už jen pár kusů. Jeden z nich si můžete osobně prohlédnout ve vojenském muzeu v Lešanech kde je i jeho předchůdce Lt vz. 35.

HetzerHetzer

Vyhledávání

Dnešní den v historii

20.dubna 1423 – Bitva u Hořic, v níž Jan Žižka porazil Čeňka z Vartenberka, který Husity zradil a přešel na stranu Zikmunda Lucemburského.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"