ZPRÁVY

Zveřejněno: 9. 2. 2017 19:25 Napsal Edus
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Vojenské zprávy

Bitva u Avdijivky (29.1. - 6.2. 2017)

Dosud nejtěžší a nejintenzivnější boje na frontě za poslední rok s velkými ztrátami na obou stranách (přes 100 mrtvých a na 500 zraněných).
- separatisté podnikli 13 neúspěšných útoků proti ukrajinským pozicím, z nich část v noci - nedosáhli žádného úspěchu, naopak hned v počáteční fázi ztratili strategickou vyvýšeninu a dopravní spojení Doněck-Horlivka
- padlo 15 ukrajinských vojáků a dalších 72 bylo zraněno
- zemřeli 4 civilisté, dalších 11 zraněno (z nich 1 zahraniční novinář)
- město se 16 000 obyvatel v mrazech -20 stupňů bylo na 9 dní zcela odříznuto od elektřiny, plynu, vody i tepla
- separatisty vypáleno 7 500 kusů dělostřelecké, minometné a raketové munice - do obytných oblastí dopadlo 345 tun (tj. 8 nákladních vagonů) munice kalibrů 82-152 mm
- jen za první dva dny bojů mělo být zabito přes 100 separatistů včetně vysoce postaveného velitele brigády "Vostok" Ivana Balakaje ("Grek")
- v nemocnicích Doněcka ke dnešnímu stavu kolem 400 zraněných separatistů (Oblastní klinická traumatologická nemocnice - 150, Institut urgentní a rekonstrukční chirurgie - 30, Centrální městská nemocnice - 200)
- do Rostova na Donu vypraveny 2 náklaďáky s těly ruských občanů
- zaznamenány letecké převozy zraněných ruských vojáků do vojenských nemocnic v Petrohradě
- určitou tečkou za bitvou je pak atentát na separatistického velitele Mychajla Tolstych („Givi“) dne 8.2. v Doněcku, který útoky separatistů vedl (bude ve zvláštní svodce)

Začátek (29.1.)

V neděli 29.1. nad ránem došlo v "území nikoho" u města Avdijivka (cca 10 km od Doněcku) k přestřelce mezi ukrajinskými průzkumníky a diverzně-průzkumnou skupinou separatistů. Separatisté vzápětí požádali o dělostřeleckou podporu, která začala v 5:00 ráno a trvala 2 hodiny. Poté začal první šturm města, který byl odražen až po několika hodinách a byl následován dalším útokem odpoledne, tentokrát i za palebné podpory tanků. Protiútok ukrajinské armády zahnal útočníky zpět, podařilo se dokonce obsadit jejich výchozí pozice.

Při neúspěšném šturmu byl zabit i vysoce postavený zkušený velitel separatistické brigády "Vostok" Ivan Balakaj ("Grek") - dříve člen speciální jednotky "Jaguar" při ukrajinské SBU a osobní strážce exprezidenta Janukovyče.

Protiútok (29.1.)

Během odražení prvních útoků u Avdijivky ukrajinská strana (72. mechanizovaná brigáda) dobyla předsunuté pozice separatistů, ze byl veden šturm. Strategicky významná především pozice "Almaz-2" na návrší umožňující palebnou kontrolu nad komunikací Doněck-Luhansk a Doněck-Horlivka (alternativní nouzová zásobovací trasa přes Makijivku zabere 3x delší čas, tj. 1,5 hodiny). Jen během prvního dne padli 4 ukrajinští vojáci a dalších 13 bylo zraněno. Kvůli silné dělostřelbě byl jeden z dobytých opěrných bodů v následujících dnech opuštěn.

Ostřelování (30.1. - 31.2.)

Po neúspěšných útocích z prvního dne separatisté zintenzivněli ostřelování Avdijivky minomety 82-122 mm, houfnicemi 122 mm, samohybnými houfnicemi 152 mm a raketovými komplety BM-21 „Grad“ ráže 122 mm s cílem oslabit a zničit pozice ukrajinské armády v průmyslové zóně města a vypudit je z vlastních pozic ztracených předešlý den.

Kvůli ostřelování evakuován avdijivský koksochemický závod sloužící jako dodavatel tepla pro město a koksu pro strategické průmyslové podniky v Záporoží i Mariupolu (poprvé od bojů v létě 2014 – práce běžely i během bojů u Debalceva začátkem roku 2015, kdy přímo na střechu padaly granáty a umírali dělníci). Město bylo bojovými akcemi odříznuto od vody, plynu, dodávek tepla (v mrazech přes -20 stupňů), elektřiny i telefonního spojení a palba zasahovala i obytné budovy.

Z bezpečnostních důvodů byli evakuováni pacienti nemocnic, vypracovány plány na evakuaci civilistů (z 16 000 obyvatel možno odsunout 12 000) a 31.1. sjednáno příměří k umožnení záchranných a opravářských prací - krátce po jeho začátku přišel nový pozemní útok separatistů, jež byl s velkými ztrátami odražen. K ulehčení situace u Avdijivky ukrajinská armáda zaútočila u Doněcku, obsadila pozice na předměstí Spartak a fyzicky tak přerušila komunikaci mezi Doněckem a Horlivkou.

Eskalace (1.2. - 3.2.)

Město doslova zasypáváno palbou všech kalibrů a druhů zbraní - krom armádních pozic zasaženo 95 civilních domů, zabiti 4 civilisté a 11 zraněno. Do odříznutého města vypraveny policejní posily (trojnásobek mírového stavu) k nepřetržitým patrolám, zabezpečení vojenských vytápěných stanů k ohřevu obyvatelstva a k distribuci humanitární pomoci a teplé stravy z polních kuchyní. V jednom případě zahynuli 2 civilisté a další 3 zraněni při zásahu granátem ve frontě na potraviny. Ukrajinská armáda rozmístila přímo v ulicích Avdijivky tanky, kontrarozvědka přímo ve městě dopadla dělostřeleckého návodčího separatistů.

Ke 2.2. nejintenzivnější dělostřelba od února loňského roku - k této chvíli už padlo 11 ukrajinských vojáků a dalších 66 utrpělo zranění. Z tisíců granátů dopadlých na město cca každý 3. nevybuchne a musí být zneškodňován pyrotechniky. Přes 300 civilistů (hlavně staří lidé a děti) bylo evakuováno, dodávky energií, vody a tepla nebylo kvůli ostřelování možno obnovit. Zranění střepinami utrpěl i britský fotoreportér Christopher Nunn, když mu střepiny zasáhly obě oči. U Svitlodarsku řízenou protitankovou střelou zasažena ukrajinská sanitka převážející zraněného - zemřela lékařka.
Opakování pozemních šturmů separatistů - separatistický úderný prapor "Somali" velitele Mychajla Tolstych ("Givi") utrpěl celkové ztráty kolem 40% mužstva a do bojů musel vyslat zálohy v podobě tankové roty. Sám velitel byl zraněn a všichni jeho bodyguardi byli zabiti. K posílení prořídlých a demotivovaných jednotek dorazily posily v podobě cca 200 příslušníků ruských speciálních jednotek. Přes rusko-ukrajinskou hranici přejelo několik velkých zásobovacích kolon s palivem, municí a technikou.

Uklidnění (4.2. - 6.2.)

Postupné mírnění separatistického ostřelování města, situace řešena i diplomaticky vyjednavači v Minsku. Dne 4.2. poslední celodenní dělostřelba s přestávkami každých 20 minut a poslední neúspěšný šturm v podvečerních hodinách. Následujícího dne začínají opravné práce a do 6.2. jsou obnoveny dodávky elektřiny i energií. Sporadická palba pokračuje, nepáchá už ale větší škody.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

28.března 1898 byl zaveden do výzbroje legendární francouzský kanon Canon de 75 Modele 1897.

28.března 1592 se narodil pedagog a filozof Jan Amos Komenský

28.března 1938 vyzval Hitler vedení Sudetendeutsche Partei, aby československé vládě kladlo nepřijatelné požadavky.

Poslední komentáře

přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"
odpověděl na komentář #4800 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Zdravím,říkáte to dobře, zajímalo by mě ale, proč máte raději Ukrajinu nad ČR.Ne že bych nesouhlasil, jen mě zajímají va...