ZPRÁVY

Zveřejněno: 28. 4. 2014 20:21 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Ruská prasárna s OBSE

To, co nyní předvádí Rusko kolem OBSE je totální nechutnost, která snižuje ruské teroristy na Ukrajině na úroveň Talibanu. A z Ruska se stává vykonavatel státního terorismu.

To, co nyní předvádí Rusko kolem mise OBSE je opravdu velmi nechutné. Je to tak nechutné, že se Rusko tváří, že s tím nemá nic společného a hraje si na "zprostředkovatele". Přitom by stačil, aby ne Putin, ani Lavrov, ale nějaký ruský důstojník, který řídí operace ruských tajných služeb a Speznac na Ukrajině  se spojil s místním ruským rezidentem ve Slovjansku a řekl mu: "Pusťte je."

Jenže Rusové to samozřejmě neudělají. Domnívám se, že zajetí pozorovatelů bez vědomí minimálně ruské armády a FSB není možné. Ti tzv. povstalci neudělají nic, pokud Putin nepokyne. Zajmout pozorovatele OBSE by si nedovolili, kdyby neměli povolení z Ruska.

Je to ovšem krajně perverzní situace. OBSE je organizací, jejímž členem je Rusko. OBSE neudělá nic, co by Rusko nechtělo. Doufám, že si pamatujete, je to měsíc, že když Rusko obsazovalo Krym, tak se jednalo na půdě OBSE o vyslání pozorovatelů. Rusko to vyslání nejprve blokovalo a poté s nimi souhlasilo. Rusko souhlasilo s vysláním pozorovatelů OBSE na východní Ukrajinu. Můžete si přečíst i několik článků ze serveru Hlasu Ruska, což je Ruský propagandistický nástroj, které jednoznačně ukazují, že to Rusko pozvalo pozorovatele OBSE do Slovjansku. Že Rusko souhlasilo a naléhalo na větší zapojení OBSE a že dokonce Ruská delegace oznamovala některá rozhodnutí OBSE.

Tvrdit tedy, že pozorovatelé OBSE jsou špioni NATO je tak velký nesmysl, že si to nedovolí tvrdit ani Rusko. Protože pokud jsou pozorovatelé OBSE špioni NATO, je pak Putin agentem CIA. To je asi tvrzení na stejné úrovni. Opakuji znova, Rusko to netvrdí, tváří se jako zprostředkovatel mezi "povstalci" a OBSE. Toto nesmyslné tvrzení tak prosazují pouze ruští separatisté a jejich češti obhájci. Jsou putinštější než Putin.

To, že zadržení nejsou pozorovateli OBSE, je rovněž nesmysl. OBSE pouze vyhlásilo, že to nejsou civilní pozorovatelé, ale vojenští pozorovatelé. V roce 2011 podepsali členové OBSE, tedy i Rusko ve Vídni protokol, který z důvodu větší důvěry mezi signatáři umožňuje kontroly skladu zbraní, jednotek a podobně. Tyto kontroly provádějí s mandátem OBSE vojenští pozorovatelé.

Takže jakýkoliv, byť jen náznak nějakého nekalého chování ze strany těchto pozorovatelů je totální infantilní nesmysl a každý, kdo o tom byť jen uvažuje, by sem měl stydět za svoji hloupost.

Takže Rusko schizofrenicky souhlasilo s vysláním vojenských pozorovatelů OBSE na Ukrajinu a pak je uneslo. Jak si takovéto chování vysvětlit? Může to být způsobeno tím, že separatisté na Ukrajině jsou tak horliví, že provedli zbrklou akci a Rusko si řeklo, tak když už  nám spadli do klína, tak toho využijeme? Nebo celý ruský souhlas  a posléze únos byla jen plánována akce, jak získat rukojmí?

Domnívám se, že únos pozorovatelů byla okamžitá improvizace Rusů. Jejich důvod je naprosto jasný a strašný. Únos se totiž časově shoduje s pokusy Ukrajinců Slovjansk dobýt. I když to nikdo neřekl veřejně, pozorovatelé jsou už teď živými štíty, protože je absolutně jasné, že si Ukrajinci na Slovjansk nedovolí zaútočit, pokud jsou tam. Navíc je chtějí jako správná Al Kajda nebo před ní palestinští teroristé vyměnit za zajatce "protistrany". Prostě totálně teroristické chování.

Co to ukazuje? Ukazuje to, že Rusku  a Rusům (na Ukrajině) se nedá politicky absolutně věřit. Že i člen mezinárodní organizace, jejímž členem je Rusko se může stát rukojmím zástupců země, která souhlasí s jeho vysláním. Takového odporně podlého chování jsme byli svědky v posledních letech jen u islamistů. Ruští separatisté a vojáci na východní Ukrajině se chovají jako Talibán. Od Talibánu se aspoň dalo čekat, jak se zachová, ale to co provedli Rusové je hnusný odporný podraz. Stejně nepředstavitelný, jako byl podraz s neoznačenými jednotkami a referendem o Krymu.

A dnešní vstoupení německého plukovníka silně připomnělo praktiky Talibánu a Al Kajdy. Praktiky Saddáma Husajna, praktiky vietnamských komunistů nebo ajatolláha Chomejního. Ti všichni nutili zajatce tvářit se v televizi, jak se mají dobře a říkat, že je s nimi dobře zacházeno. Je třeba si neustále uvědomovat, že tyhle ty řeči jsou jen prostředkem zajatých, jak dát najevo světu, že nejsou mrtví. Vůbec neposlouchejte, co ti lidé říkají, je to propaganda, ale dívejte se na ně. Ještě žijeme a nutí nás lhát. To je vzkaz, který německý plukovník řekl.

Jediná morálně správná reakce světa by bylo poslat tam komando, třeba americké a ty zajatce osvobodit a jejich únosce postřílet. Samozřejmě, že si to nikdo netroufne a tak navzdory tomu, že léta posloucháme hlášku "s teroristy se nevyjednává", která již zlidověla, tak to, co se děje právě teď je vyjednávání s ruskými teroristy. Ten blázen, co vystupuje jako velitel separatistů ve Slovjansku si nyní musí připadat jako nejdůležitější člověk na zeměkouli. Celý tento sprostý únos zastavil ukrajinské operace na východní Ukrajině a to Rusům náramně vyhovuje. Delegace z Evropy jezdí do Slovjansku a legimitizují tak ruské teroristy.

Je to možná jen epizoda, ale krásně ilustruje, jak nás umí Putin hezky chytnout za koule a tancovat s námi. To s těmi pozorovateli je trapná ruská tragikomedie, ve které teď hrají všichni zaangažování politici a vyjednavači.

Prosím nezapomeňte na to. Nezapomeňte na to, pokud se situace vyvine špatně a budeme se nutit Rusku postavit ještě silněji než teď, pokud se budeme muset nějak obětovat, tak si vzpomeňte na to, co Rusko dělá. Na neoznačené vojáky, lži, propagandu, teror, nedodržení slibů, podvody, vyhrožování, vydírání, podrazy, špína, hnus. Vzpomeňte si na to, i v případě pokud se situace nějakým způsobem uklidní a opět se vynoří politici a chytrolíni, kteří budou volat po obnovení spolupráce s Ruskem kvůli míru nebo pracovním příležitostem.

Nezapomeňte. Nikdy. Tyhle zločiny nesmí Putinovi projít.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

29.března 1848 – Druhá pražská petice císaři. Nesla zhruba stejné požadavky jako ta první (?19.3.). Císař odpověděl tzv. Kabinetním listem (?8.4.1848), kde uznával některé ústupky.

29.března 1941 byla zařazena do stavu Royal Navy letadlová loď HMS Victorious.

Poslední komentáře

přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"
odpověděl na komentář #4800 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Zdravím,říkáte to dobře, zajímalo by mě ale, proč máte raději Ukrajinu nad ČR.Ne že bych nesouhlasil, jen mě zajímají va...