KULTURA

Zveřejněno: 1. 9. 2011 14:38 Napsal Michal Kroužek
Nadřazená kategorie: KULTURA Kategorie: FILMY A DOKUMENTY

Potopa
Potop


Dobrodružný / VálečnýPolsko / Sovětský svaz, 1974, 300 min
Režie:
Jerzy Hoffman
Hrají:
Małgorzata Braunek, Tadeusz Lomnicki, Wladyslaw Hancza, Ryszard Filipski, Franciszek Pieczka, Stanislaw Michalski, Krzysztof Kowalewski, Wiesław Gołas, Leon Niemczyk, Jolanta Lothe, Tadeusz Schmidt, Mieczyslaw Voit, Boleslaw Abart, Daniel Olbrychski, Bruno O'Ya

Obsah

    Dvoudílný historický film Potopa natočil režisér Jerzy Hoffman podle stejnojmenného románu klasika polské literatury Henryka Sienkiewicze. Jeho děj se odehrává v 17. století, kdy do Polska vnikli Švédové pod vedením krále Karla Gustava a kdy zrada některých velmožů, jako Radziwillů umožnila, aby zaplavila celé kraje jako potopa. Sienkiewiczův román má komplikovanou konstrukci s rozsáhlým epickým dějem s mnoha vedlejšími motivy.  Tvůrci se soustředili především na osobní drama statečného olšanského důstojníka Andrzeje Kmicice a na plastický obraz Polska, které povstalo proti Švédům. Zachovali maximální věrnost předloze, museli se však vzdát některých částí, které nebyly pro sevřenou filmovou tabuli rozhodující. Dominantní postavou filmu je Andrzej Kmicic, kterému dal Daniel Olbrychski nejen románovou statečnost a mužnost, ale i mnohem větší psychologickou hloubku. Výborná kamera Jerzyho Wójcika vyjádřila režisérovu koncepci jak v panoramatických masových scénách v exteriéru, tak ve scénách, natáčených v reálném prostředí historických zámků. (oficiální text distributora)

Vyhledávání

Dnešní den v historii

26.dubna 1656 – Požár polského města Lešna, kde pobýval český učenec, spisovatel a filosof Jan Amos Komenský. Shořela tam velká část jeho práce, např. Tezaurus linguae Boemicae, na kterém pracoval čtyřicet let.

26.dubna 1917 se konala v Prostějově hladová demonstrace, které se účastnilo okolo 8 000 dělníků konfekčního průmyslu. Rakousko-uherské úřady nechaly demonstraci krvavě potlačit vojskem, přičemž bylo zabito 23 lidí a téměř 40 jich bylo zraněno. V důsledku hladovění obyvatelstva a růstu cen se konala řada dalších demonstrací v českých městech: České Budějovice (22.-23. května), Brno, Nymburk, Náchod, Hlinsko, Ostrava (květen), Praha (30. května), Plzeň (27. června), Ostravsko (2.-8. července), Brno (1. srpna), Plzeň (7.-14. srpna).

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"