KULTURA

Zveřejněno: 25. 9. 2009 20:01 Napsal Andrea Kostlánová
Nadřazená kategorie: KULTURA Kategorie: FILMY A DOKUMENTY

Turecký Rambo

Na antiamerikanismu vydělal již autor románu Kovová bouře,který v Turecku vyšel v roce 2005, a vypráví o budoucí válce mezi  Tureckem a USA.
 
Turecký,ostře protiamerický a brutální  film Irák, údolí vlků  svého času za jeden měsíc přilákal do kin 3,5 milionů tureckých diváků, a poté  celou tureckou komunitu v Německu – tento nebývalý divácký úspěch urychlil jeho promítání, v podstatě nadivoko,  v západoevropských  kinech  ( majitele kin  znepokojil fakt, že Turci v najatých autokarech na něj houfně jezdili do Německa ).
Je přístupný od 12 let a v Německu vyvolal ostrou polemiku.
Edmund Stoiber z křestˇanskodemokratické CSU.jej označil za „ protizápadní a rasistický,natočený s hitlerovským šovinismem „ , který svědčí o protiamerických náladách v Turecku a využívá komplexu méněcennosti Turků ve vztahu k Západu.
 Film vypráví akční příběh tajného tureckého agenta v kurdském Erbílu v Iráku v roce 03,který se postavil zdejšímu americkému konzulu,kterému jdou místní kurdští potentáti na ruku.

Příběh začíná sebevraždou tureckého důstojníka,který se nepřenese přes ponížení,které jeho zajatému oddílu  připravili Američané – dopravili je s pytli na hlavách do Bagdádu do vězení Abú Ghraib,kde je mučili a ponižovali.

Z této věznice film ukazuje sáhodlouhé mučící scény, přičemž mezi mučiteli vyniká lékař izraelského původu (izraelský Mengele) ,který vězňům odebírá ledviny, které jsou odesílány v kontejnerech se zřetelnými destinacemi – NYC,LON, Tel Aviv.

Smrt svého přítele jede do Iráku pomstít turecký Rambo – volný „elektron“ tureckých výzvědných služeb. Do Iráku se dostane se svými dvěma druhy zavražděním kurdské pohraniční hlídky,která na nich požaduje pasy, při té příležitosti turecký Rambo pronese :“ Všechny vlády zdejší lid utiskovaly, kromě našich tureckých předků.“

Turecký Rambo by se americkému konzulu dokázal pomstít okamžitě, ale US konzul je tak krutý, že využívá kurdské děti jako živých terčů.

Americký konzul je zároveň vylíčen jako křestˇanský extrémista, který  se modlí před křížem a neustále vykřikuje,že je v Iráku z boží vůle – jeho pravým opakem, kromě tureckého čestného Ramba, je svatý muž z Erbílu, který své ovečky vybízí k trpělivosti a zakazuje jim sebevražedné atentáty – je snadné uhodnout, kdo to je : šejk místní turkofonní turkmenské komunity.

Převzato z blogu autorky na adrese http://kostlanova.blog.idnes.cz ,kde naleznete její další články. Na Vojsku se nachází část zabývající se s ním související tématikou.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

28.března 1592 se narodil pedagog a filozof Jan Amos Komenský

28.března 1938 vyzval Hitler vedení Sudetendeutsche Partei, aby československé vládě kladlo nepřijatelné požadavky.

28.března 1898 byl zaveden do výzbroje legendární francouzský kanon Canon de 75 Modele 1897.

Poslední komentáře

přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"
odpověděl na komentář #4800 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Zdravím,říkáte to dobře, zajímalo by mě ale, proč máte raději Ukrajinu nad ČR.Ne že bych nesouhlasil, jen mě zajímají va...