KULTURA

Zveřejněno: 25. 9. 2014 8:00 Napsal Lukáš Visingr
Nadřazená kategorie: KULTURA Kategorie: KNIHY A ČASOPISY

Sudety 1938: Pohledem důstojníků německé armády

Sudety 1938: Pohledem důstojníků německé armády

(Lakosil, J., Svoboda, T.: Sudety 1938: Pohledem důstojníků německé armády. Praha, Mladá fronta 2013, 272 s. + 16 s. bar. příl., 299 Kč)

Téma mobilizace, Mnichovského diktátu a okupace v roce 1938 je stále velice živé a do debat přicházejí nové podněty. Jeden z nejzajímavějších představuje nová publikace z nakladatelství Mladá fronta, jež tak pokračuje ve snaze zpracovávat dosud málo probádané stránky vojenské historie. Mezi ty patří sama okupace našeho pohraničí německou armádou, jež dříve zůstávala spíše mimo střed zájmu jak českých, tak německých vědců. Kniha od Jana Lakosila a Tomáše Svobody tuto mezeru zaplňuje, protože je v podstatě komentovaným překladem záznamů šesti vojáků Wehrmachtu, kteří se podíleli na obsazení (v jejich podání pochopitelně „osvobození“) Sudet. Patřili k různým druhům vojsk a operovali v různých oblastech, u všech však nalézáme velmi podobné prvky a motivy, ať už jde o očekávání brzké války, nadšení sudetských Němců z příchodu německé armády i odpor k Čechům, který dokládá, jak byli i jinak evidentně slušní a rozumní Němci „zpracováni“ nacistickou propagandou. Každou z šesti kapitol doplňuje text s faktografickými vysvětlivkami. V knize najdeme i mnoho fotografií (řadu z nich unikátních) a informace, jež uvádějí na pravou míru propagandu o „útisku Němců“. Velmi zajímavé jsou i přílohy v podobě materiálů, které byly kdysi vydány pro potřeby německé armády. Jedná se o několik průjezdních plánů českých měst a svérázný německo-český slovníček pro komunikaci s obyvatelstvem. Kniha tak vysoce působivě a komplexně zachycuje nejen samu okupaci, ale i (tehdy utajované) přípravy Německa na válku s ČSR. Pochválit je nutné i skutečně povedenou grafickou stránku. V každém případě jde o velice hodnotnou knihu, ve které najdeme nejenom dosud neznámé, těžko dostupné či novým způsobem zpracované informace, ale rovněž mnoho zajímavých námětů pro další a podrobnější výzkum.

Lukáš Visingr

Publikace: Střelecká revue 2/2014

Vyhledávání

Dnešní den v historii

20.dubna 1423 – Bitva u Hořic, v níž Jan Žižka porazil Čeňka z Vartenberka, který Husity zradil a přešel na stranu Zikmunda Lucemburského.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"