KULTURA

Zveřejněno: 1. 12. 2014 8:00 Napsal Lukáš Visingr
Nadřazená kategorie: KULTURA Kategorie: KNIHY A ČASOPISY

Slavní českoslovenští zbraňaři

Slavní českoslovenští zbraňaři

Publicistu Jiřího Fencla zajisté není třeba čtenářům Střelecké revue představovat, protože jeho články i knihy hodně přispěly ke zmapování problematiky (nejen) československých střelných zbraní. Dlouhodobě a celosvětově ovšem platí, že získat informace o samotných zbraních není zdaleka tak těžké jako dozvědět se něco bližšího o jejich tvůrcích, tj. zbrojních konstruktérech neboli „zbraňařích“. Není to nijak překvapivé, protože životy těchto osobností bývají mnohdy předmětem utajení, a to i v demokratických státech (o diktaturách nemluvě), což pochopitelně motivuje hlavně snaha chránit je před potenciálním nepřítelem. Pokud tedy střelné zbraně, jež byly v Československu vytvořeny za první republiky i po druhé světové válce, jsou již samy o sobě velmi dobře popsané, takřka opačná situace panovala kolem jejich tvůrců. A proto se Jiří Fencl rozhodl sepsat knihu, která je vpravdě přelomovým dílem, neboť mapuje historii našeho zbrojního průmyslu z pohledu slavných konstruktérů.

Kniha Slavní českoslovenští zbraňaři je pojata jako encyklopedie, která nabízí seznámení s 24 významnými tvůrci palných zbraní v období od vzniku nezávislé republiky zhruba do počátku 90. let. U každého z těchto mužů je podrobně popsán jeho profesní i osobní život, ale nechybí samozřejmě ani přehledy jejich příspěvků ke zbrojnímu vývoji, tj. stručné popisy jednotlivých typů zbraní, patentů a konstrukčních principů. V případě patentů je ale situace zkomplikována faktem, že patenty bývaly registrovány vesměs na zbrojní firmy, nikoliv na konkrétní osoby, a tak mnohdy nelze s úplnou jistotou určit, kdo je opravdovým autorem kterého nápadu. Vysoce chvályhodný je i fakt, že autor nepojímá osudy jednotlivých osobností izolovaně, ale popisuje je v kontextu celého rozvoje čs. zbrojního průmyslu, tedy např. různých reorganizačních změn ve firmách, což výrazně přispívá ke komplexnosti knihy.

Prostřednictvím životů „zbraňařů“ tak má čtenář mimořádnou možnost seznámit se s pozadím vzniku slavných československých palných zbraní, např. pistole CZ 75, samopalu vz. 58 nebo kulometů ZB-26 či vz. 59. Nechybí však ani méně obvyklé zbraně, např. miniaturní „dámské“ pistole a protitankové pušky, a objevují se i nejrůznější experimenty či projekty, jež z různých důvodů nepostoupily do sériové výroby (ačkoliv některé z nich představovaly velmi zajímavé nápady). Text doprovází rozsáhlý obrazový materiál, jenž obsahuje nejen fotografie a nákresy samotných zbraní, ale samozřejmě i snímky ze životů konstruktérů, jejich bydlišť a pracovišť, kromě toho např. patentové listiny, doklady a další dokumenty. Je ale hodně příznačné, že pro sepsání tohoto díla by (jak autor sám zdůrazňuje) nestačily armádní či firemní archivy (jelikož mnoho žádaných informací v nich zkrátka není), a proto bylo nutno se obrátit na pamětníky, a to zpravidla na příbuzné jednotlivých konstruktérů.

Právě vzpomínky těch, kdo slavné tvůrce zbraní osobně znali, dávají publikaci i silný „lidský“ rozměr. Mezi „zbraňaři“ se pochopitelně objevovaly různé povahy, od tichých a nenápadných po výbušné extroverty, ale vlastně všechny spojovala jedna vysoce důležitá věc. Vývoj zbraní pro ně nebyl jen zaměstnáním a výdělkem, znamenal pro ně životní poslání a zpravidla se mu věnovali i ve volném čase či v důchodu. Byli to zkrátka, jak se říká dnes, „srdcaři“. Do životů většiny z nich zasáhly i politické změny, nacistická okupace i komunistická diktatura. Dalším zajímavým faktem je, že se mezi československými tvůrci zbraní objevuje nemálo bratrských dvojic (jako bratři Koučtí nebo Novotní) a také jedna trojice, pochopitelně v podobě slavných bratrů Holkových. Podstatně méně je ovšem dvojic otců a synů, a jak dodává i autor, „zbrojní geny“ se mezi generacemi asi příliš často nepřenášejí. Výjimky se ale i přesto najdou, protože např. „zbrojařská dynastie“ Holků pokračuje a přispívá k rozvoji českého zbrojního průmyslu. Kniha Ing. Fencla tak hovoří nejen o slavné minulosti, ale o i nadějné budoucnosti. V každém případě jde o skutečně zlomovou publikaci, jež předkládá nový pohled na čs. zbraně a neměla by chybět v knihovničce žádného jejich znalce či fandy.

(Fencl, J.: Slavní českoslovenští zbraňaři. Praha, Mladá fronta 2013, 320 s., 359 Kč)

Publikace: Střelecká revue 10/2013

Vyhledávání

Dnešní den v historii

24.října 1926 byl spuštěn na vodu italský těžký křižník Trieste.

24.října 1648 – Vestfálský mír ukončil třicetiletou válku. Španělsko a papežská kurie přišly o svůj význam, velmocemi se stává Francie a Švédsko. Vznikly dva nové státy – Švýcarsko a Nizozemí. Čechy ztratily území Horní i Dolní Lužice a zaznamenaly prudký pokles obyvatelstva.V Německu bylo zrovnoprávněno protestantské náboženství s katolickým, do Čech však reformy nepronikly a dále pokračovala protireformace.

24.října 1812 dochází k Bitvě u Malojaroslavce. Jedné z bitev Napoleonských válek. Výsledkem je patová situace, Rusové ustupují, ale Napoleon vzdává pronásledování Kutuzova.

Poslední komentáře

Asi ani jedno tvrzení není pravdivé; Sověti zaplatili asi 1/10 tzv. reverzním land-leasem; po válce měli zaplatit za nez...
přidal komentář v Kirkham Virgil Paul
Dobry den, pise se tady, ze se uz asi nikdy nedozvime, zda nezkuseny mlady pilot atd....., nevim, jestli je mozno po vic...
Označení kulometná pistole jednoznačně vychází z německého Maschinenpistole (doslova strojní pistole). Ostatně Maschinen...
odpověděl na komentář #4812 v Norové ve Waffen-SS
Díky moc, teď píšu něco na http://www.valka pod jako paulito :-)...
přidal komentář v Norové ve Waffen-SS
Velmi dobře napsaný článek. Oceňuji detailní zpracování dané problematiky, lepší jsem nečetl. Děkuji LFS