KULTURA

Zveřejněno: 9. 12. 2023 14:37 Napsal Lukáš Visingr
Nadřazená kategorie: KULTURA Kategorie: KNIHY A ČASOPISY

Noc bodáků. Poslední evropská bitva druhé světové války

Noc bodáků. Poslední evropská bitva druhé světové války

(Lee, E.: Noc bodáků. Poslední evropská bitva druhé světové války. Praha, Mladá fronta ve společnosti Albatros 2021, 240 s. + 8 s. bar. příl., 349 Kč)

Největší konflikt v dějinách lidstva nadále představuje nesmírně atraktivní téma, v němž navíc pořád existuje řada málo známých, popř. často nepřesně podávaných epizod. Mezi takové jistě patří též vzpoura na nizozemském ostrově Texel, jež vypukla v dubnu 1945. Proti Němcům se vzbouřili Gruzínci, kteří původně bojovali v Rudé armádě, jenže poté z různých důvodů přešli na stranu Třetí říše. Změna válečné situace je ale přiměla znovu přehodnotit postoje, a tudíž se jejich kroky dají do určité míry přirovnávat k účasti vlasovců v pražském povstání.

Ať už byla jejich motivace jakákoliv, nesporné je, že za podpory místního nizozemského odboje zaútočili na německé vojáky a nejdříve dosáhli úspěchů. Dopustili se však také chyb, takže Němci záhy spustili brutální odvetu proti gruzínským vojákům i civilistům na Texelu. Sporadické boje pak pokračovaly dokonce i po květnové kapitulaci Německa (!) a definitivně je ukončil až příchod kanadské armády na ostrov. Gruzínce čekal návrat do SSSR a události na Texelu se brzy staly velmi vděčným námětem politické propagandy a také tématem sporů o vinu za obrovské oběti na životech. Mimo Gruzii a Nizozemí se však o této vzpouře ví relativně málo.

Texel

Zejména proto historik Eric Lee napsal svou publikaci, jež mapuje cestu k texelskému povstání, jeho průběh i následky. Zvláště v českém prostředí, kde se často diskutuje o vlasovcích, může být tato kniha cenným a podnětným zdrojem, jelikož jasně ukazuje, že lidské osudy ve válce bývají málokdy černobílé a vzpírají se jednoduchým hodnocením.

Lukáš Visingr

Publikace: Střelecká revue 3/2022

Vyhledávání

Dnešní den v historii

27.července 1834 – V Kajetánském domě v Praze byla zahájena česká divadelní představení. V představeních účinkovala skupina mladých nadšenců a ochotníků, mezi kterými byli i např. Karel Sabina a Karel Hynek Mácha. Zprvu to měla být pouze soukromá představení, později (22.2. 1835) se začalo hrát i pro veřejnost.

27.července 1907 byla spuštěna na vodu britská bitevní loď HMS Bellerophon.

Poslední komentáře

Potřeba financováníPro váš dům,Pro vaši firmu,Chcete-li koupit auto,Chcete-li koupit motocykl,Chcete-li vytvořit vlastní...
přidal komentář v Canon de 75 Modèle 1897
I a Y dělá autorovi značné problémy.
přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ