KULTURA

Zveřejněno: 29. 7. 2010 18:50 Napsal Jaromír Indra
Nadřazená kategorie: KULTURA Kategorie: KNIHY A ČASOPISY

Vážení, nabízím do Vaší knihovny publikaci Spolky c.k. vojenských vysloužilců v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. ISBN 978-80-254-5426-8.


Jaromír Indra
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Recenze Mgr. Květoslava Growky archiváře Státního okresního archivu v Jeseníku.


Spolky  c. k. vojenských vysloužilců v Čechách, na Moravě a ve Slezsku

Práce Jaromíra Indry (vydaná vlastním nákladem v roce 2010, 134 s.)  vychází vstříc potřebám široké veřejnosti, zejména vlastivědným badatelům a sběratelům, kteří se chtějí seznámit s fenoménem veteránských spolků. Ty totiž patřily k dobovému koloritu každé obce (obdobně jako hasiči) na území našeho státu až do 40. let 20. století. S radikálními společensko-politickými a demografickými změnami po ukončení 2. světové války nebylo možné veteránské spolky obnovit. S nimi pak vymizel i duch 19. století, spočívající v přesné reglementaci spolkového života, v hodnotách vojácké cti a kamarádství. Za své však vzaly většinou i písemnosti spolků, jen řídce dochované v našich archivech. Téma práce zapadá do kontextu soudobého zkoumání okrajových historických a sociologických jevů, často vědomě z ideologických důvodů opomíjených. A k nim rozhodně spolkový život našich předků patřil. Autor k tématu přistoupil s pozitivistickou metodou práce, bez snahy o líbivost či vzpomínkový optimismus na c.k. monarchii.



Při neexistenci zobecňující dobové německé literatury jde tedy o novátorskou, navíc první česky psanou práci na toto téma. První, obecná část je vlastním úvodem do problematiky, umožňující badatelům tyto informace použít při zpracování historie určitého spolku, pokud se nezachovaly jeho stanovy či jiné písemnosti, ale jen kupř. odznaky, medaile, prapory či fotografie. Najdeme zde organizaci spolků, jejich vnitřní strukturu, jaké bylo vedení spolků, jaká práva a povinnosti se na členy vztahovaly. Pozornost je věnována uniformám a hodnostnímu označení z let 1900 a 1905 a vzorům praporů. Vše je dokumentováno na obrazových barevných přílohách.

Druhá část je unikátním soupisem takřka 800 spolkových medailí, odznaků a dekorací. Jsou řazeny podle abecedního seznamu lokalit, je uveden rok a účel vydání, jejich průměr či rozměr a kov. Vzhledem k tomu, že většina je uvedena pod německým názvem obce, mají s jejich přesným určením problémy nejen sběratelé a zpracovatelé numismatických aukcí, ale i muzejní a archivní pracovníci. Nejen jim je tedy určena třetí, místopisná část práce – seznam více jak 1200 spolků. Jsou zde paralelně jak české, tak německé názvy a přičlenění k okresům. Knihu lze získat u autora za 200 Kč a poštovné na adrese:

Jaromír Indra, Edisonova 41, 700 30 Ostrava Hrabůvka; Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

28.března 1938 vyzval Hitler vedení Sudetendeutsche Partei, aby československé vládě kladlo nepřijatelné požadavky.

28.března 1898 byl zaveden do výzbroje legendární francouzský kanon Canon de 75 Modele 1897.

28.března 1592 se narodil pedagog a filozof Jan Amos Komenský

Poslední komentáře

přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"
odpověděl na komentář #4800 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Zdravím,říkáte to dobře, zajímalo by mě ale, proč máte raději Ukrajinu nad ČR.Ne že bych nesouhlasil, jen mě zajímají va...