KULTURA

Zveřejněno: 3. 1. 2013 20:23 Napsal Michal Kroužek
Nadřazená kategorie: KULTURA Kategorie: PC/PS HRY

Supremacy 1914

Bitevní lodě

Bitevní lodě se přesouvají k ostřelování dalších cílů na pobřeží.

Ve hře Supremacy 1914 se dostáváte na bojiště 1.světové války. Připojujete se do jednotlivých herních světů, kde se střetáváte s jinými hráči. Světy jsou různých provedení:
The Great War - Evropa se Severní Afrikou a východním pobřežím Ameriky. Jde o rozsáhlou mapu pro 15 až 31 hráčů.
Europe 1914 - EVropa a část Severní Afriky. Ve světě je 10 vyvážených států a k tomu řada menších. Určena pro 2 až 10 hráčů.
Europe 1910 Historic - Mapa odpovídající svými hranicemi roku 1910. Může se jí účastnit 2 až 8 hráčů ve dvou aliancích.
South-East Asia - mapa jihovýchodní Asie pro 2-15 hráčů.
Middle East 1914 - tato mapa obsahuje Severní Afriku, Blízský východ a evropské země sousedící se středozemním mořem. Jednotlivé země jsou vyvážené.
South America 1914 - mapa Jižní Ameriky pro 3 až 10 hráčů. Přístupná je až od hodnosti Staff Sergeant.
Middle East 1914 - Mapa severní Afriky, jižní Evropy a Středního východu pro 15 až 30 hráčů. Přístupná až od hodnosti Lieutenant.

 

Supremacy 1914 - městoUkázka jak může vypadat město.

K chodu země jsou zapotřebí obilí, ryby, železo, dřevo, uhlí, ropa a plyn. Jejich spotřeba vzrůstá se stavbou některých budov. Navíc jsou zapotřebí ke stavbě provinčních vylepšení a výrobě jednotek. Dělí se do kategorií potraviny, materiál a energie a jejich sptřeba se v dané kategorii dá rozložit v různých poměrech. V případě nedostatku surovin, který se tím nepodaří vykompenzovat se dají další suroviny nakoupit na trhu od jiných hráčů. Ve hře se setkáváme s pěchotními brigádami a brigádami obrněných vozů popř. tanků. Dále zde nalezneme bitevní lodě, železniční a klasická děla. Ve světech pro gold hráče popř. za goldmark jdou k dispozici i letadla, bombardéry, vzducholodě, lehké křižníky a ponorky. Každá provincie má hlavní město, kde lze stavět továrny, rekrutační střediško, kasárna, železniční stanici, továrny, přístav a opevnění. V premium světě je navíc letiště. Hráč podle svých úspěchů získává vyšší hodnoti a medaile.

Hospodaření se surovinamiRozložení spotřeby surovin

V čerstvě obsazených provinciích je častokrát nízká spokojenost, při které může dojít ke vzpouře a přebehnutí provincie k sousední zemi. Proto je nutné v takových provinciích udržovat vojenské posádky, dokud nedojde ke zlepšení spokojenosti. Spokojenost v zemi ovlivňuje počet válek, spokojenost v sousedních provinciích a vzdálenost od hlavního města.

Světový trhSvětový trh

 

Ve hře také vycházejí noviny, kde se můžeme dočíst o dokončených stavbách v jiných zemích, proběhlých bitvách, ztrátách ve válkách, bodové hodnocení jednotlivých zemí a každý den se v nich objevý nový sloupeček s vybranou statistikou, ze které lze vyčíst učitečné údaje pro volbu další strategie. Hráč může do novin přidávat vlastní články např. oznámení o založení nové aliance apod. Tím může dosáhnout odstrašení potencionálních nepřátel.

NovinyNoviny

Tím jsem se dostal k diplomatickým vztahům. S každou zemí lze uzavírat obchodní smlouvy mimo světový trh. Jde o prodej suroviny, jednotek a provincií. Země mezi sebou mohou mít tyto diplomatické vztahy:
Mír
Příměří
Válku
Volný průchod jednotek
Sdílení mapy - při něm je umožněn u průchod jednotek
Nezúčastněný hráč vidí akorát s kým je daná zem ve válce, ale nevidí uzavřené aliance apod.

The Great War

Ukázka mapy The Great War v pozdější fázi hry, kdy už nejúspěšnější hráči zabrali většinu světa

Jako nevýhodu hry bych označil hlavně možnost citelně urychlit stavbu budov a jednotek za Goldmarks. Takto naší alianci odrazil jeden hráč slabší hráč, protože dokázal v obsazených provinciích vybudovat za pár hodin opevnění, továrny a vojenské jednotky jejichž výstavba by trvala 14 dnů. Při tak velké výstavbě musel za Goldmarks dokupovat i suroviny. Vyšlo ho to určitě na dost reálných peněž a zcela to zvrátilo situaci ve světě. Naštěstí jsem takového hráče potkali zatím jen jednou.

The Great War

Mapa The Great War pár dnů po spuštění. Je vidět, že už začli boje. Francie postupuje jižním Německem. Rusko, Litva, Saudská Arábie a dlaší země se už také rozrůstají.

Pokud začnete hrát Supremacy 1914, tak se můžete přidat do naší aliance Ceskoslovensko.

Obrázek

O hře můžete diskutovat v našem diskuzním fóru a nebo v komentářích pod článkem.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

16.dubna 1941 Čtyři britské torpédoborce zničili v bitvě u Kerkenny konvoj osy skládající se ze tří italských torpédoborců a čtyř německých a jedné italské dopravní lodě. Na palubách lodí se nacházelo 3000 vojáků a zásoby pro jednotky v Africe. V bitvě byly potopeny všechny lodě osy a jeden britský torpédoborec.

16.dubna 1939 vznikl v Londýně Československý výbor ve Velké Británii.

16.dubna 1632 – Bitva na Lechu (Třicetiletá válka – Švédská válka). Švédský král Gustav Adolf se svými spojenci Braniborskem a Saskem zahájil tzv. Švédskou válku, která probíhala v letech 1630-1635. V roce 1630 obsadil pomořanské přístavy a o rok později si vítězstvím v bitvách u Breitenfeldu (17.9.1631), na Lechu a u Lützenu (16.11.1632) získal přístup do habsburské říše. V bitvě u Lützenu však Gustav Adolf padl a jeho nástupce se již nedokázal udržet. Byl drtivě poražen v bitvě u Nördlinegenu (5.-6.9.1634) a vítězství Habsburků vedlo k mírovému řešení. O rok později (?19.5. 1635) se ale do toho vložila Francie a válka opět vypukla.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"