LETECKÁ TECHNIKA

Zveřejněno: 21. 2. 2015 11:56 Napsal Michal Kroužek
Nadřazená kategorie: LETECKÁ TECHNIKA Kategorie: OSTATNÍ LETECKÁ TECHNIKA

Privátní tryskáče byznysmenů jako tajné stíhačky?

Gulfstream G450

Gulfstream G450

Již dávnou minulostí je doba, kdy jsme obvykle jen ze zahraničních filmů a časopisů znali tzv. business-jety (většinou se užívá zkrácený pojem „biz-jety“) neboli obchodní tryskové letouny. Kompaktní, elegantní a rychlé stroje, jež slouží vesměs miliardářům a manažerům, přepravují je do luxusních letovisek či na obchodní jednání a vlastně jim zajišťují nezávislost na klasické letecké dopravě, s níž se musí spokojit obyčejný smrtelník.

Nad českými zeměmi už létají přibližně čtyři desítky „biz-jetů“ a seznam jejich majitelů se čte jako „Kdo je kdo mezi českými miliardáři“. V jejich čele samozřejmě stojí Petr Kellner, který však nemá svá soukromá letadla zaregistrovaná u nás (nenesou tedy registraci s písmeny OK), nýbrž v zahraničí. Výjimečný je i tím, že vlastní obří Boeing Business Jet, resp. modifikovaný dopravní model 737. Právě tento velký stroj vyvolal nedávno značné kontroverze, když se jím z návštěvy Číny vrátil prezident Miloš Zeman.

Většina „biz-jetů“ má ovšem podstatně menší rozměry. Slouží pro přepravu jen několika osob a stačí jim menší soukromá letiště, což také představuje velikou výhodu. Nejvýkonnější z nich dosahují téměř rychlosti zvuku a dokážou přeletět Atlantik. Mezi hlavní výrobce a typy náleží ty z USA jako Cessna Citation, Gulfstream, Beechcraft či Learjet, z evropských má nejsilnější pozici na trhu francouzská řada Dassault Falcon.

K majitelům takových letounů patří i řada lidí, kteří mají důvody obávat se o svou bezpečnost. Ať už kvůli obyčejné lidské závisti a nenávisti, nebo kvůli tomu, že se sami nezřídka pohybují na hraně zákona nebo za ní. Post-sovětští oligarchové, arabští šejkové, různí balkánští a afričtí byznysmeni nebo jihoameričtí narkobaroni, ti všichni se mohou oprávněně obávat, že se jejich „biz-jet“ někdy stane cílem promyšleného ozbrojeného útoku.

Mezi znalci a fanoušky letectví tedy panuje přesvědčení, že po světě se pohybují desítky, ne-li stovky obchodních „tryskáčů“, jež jsou proti takovým hrozbám chráněné. Tak např. je známo, že na Ukrajině fungovala svého času firma, která do „biz-jetů“ dokázala diskrétně namontovat určité součásti z vyřazených sovětských stíhaček. A nelze pochybovat, že i dnes mají bohaté a vlivné osobnosti na Západě i Východě možnost postarat se, aby jejich soukromá letadla mohla nabídnout nejen luxus a nezávislost, ale také bezpečnost.

Do „biu-jetů“ lze proto umístit mj. detektory ozáření radarem a laserem, vrhače klamných cílů či rozmanité rušičky. Mimochodem, podobnou výbavu mají i linková letadla izraelské letecké společnosti El Al, protože židovský stát se (samozřejmě důvodně) obává teroristických útoků. A již nejméně jednou vrhače klamných cílů na izraelském letounu zafungovaly, jelikož v roce 2002 odvrátily raketový útok nad letištěm v keňské Mombasse.

Ono zmíněné přesvědčení leteckých expertů a fandů ale má ještě jednu rovinu. Proč by se měl majitel „chráněného“ obchodního letounu omezit pouze na pasivní obranu? Ve skutečnosti by nebylo příliš obtížné vyměnit meteorologický radar v přídi za radar střelecký a letadlo vybavit odhazovacími či výsuvnými závěsníky pro zbraně. „Biz-jet“ by se tedy mohl změnit v jakousi improvizovanou, ale docela dobře funkční „stíhačku“.

Také pro to určitý vzdálený precedens existuje. Letouny této kategorie totiž neslouží jen oněm miliardářům a manažerům, ale létají též ve službách některých soukromých vojenských firem, které pro některá letectva zabezpečují např. vlekání cvičných terčů, zkoušky zbraní a simulaci elektronického boje. K majitelům upravených „biz-jetů“ patří rovněž samy ozbrojené síly, kde působí jako štábní, průzkumná a námořní hlídková letadla. Některé z nich tak rovněž obdržely vnitřní prostory nebo vnější závěsníky pro různou výzbroj.

C-20G

C-20G

Z technického hlediska proto podobná konverze „biz-jetu“ nepředstavuje větší problém. Jinou věcí je pochopitelně právní stránka, jelikož takto vybavené letouny nesmí fungovat v civilním provozu (ostatně také aerolinky El Al mají na části letišť v Evropě problémy). Opět se však dá celkem logicky usoudit, že bohatí a mocní si umějí zajistit, aby se při technických prohlídkách jejich letounů něco „přehlédlo“ nebo „tolerovalo“.

Když tedy někdy spatříte „biz-jet“ s registrací z nějaké exotické země, zkuste se zamyslet, zda třeba nevidíte stroj, který by mohl případného útočníka hodně nebezpečně „kousnout“. Nabízí se tu snad inspirace i pro české miliardáře? Někteří z nich jsou přece také spojováni s velkými aférami a kauzami. Na závěr si tedy položme provokativní otázku: Co když se už někteří čeští majitelé soukromých letadel tímto nápadem opravdu inspirovali?

Lukáš Visingr

Publikace: Echo24.cz, 18. února 2015

Foky: wikipedia.org

Vyhledávání

Dnešní den v historii

19.dubna 1713 – Pragmatická sankce. Karel VI. Habsburský v ní určil nástupnictví po ženské linii v případě, že vymře linie mužská. Přijala ji sice většina států, stejně však došlo k válce o Rakouské dědictví.

19.dubna 1848 – Vznik Konstitučního spolku. Spolek, který tvořili stoupenci myšlenky sjednoceného Německa, měl být protikladem Národního výboru, který byl proti této myšlence.

19.dubna 1945 vypálily německé jednotky českou osadu Ploština na Moravě.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"