LETECKÁ TECHNIKA

Zveřejněno: 24. 5. 2016 8:00 Napsal Lukáš Visingr
Nadřazená kategorie: LETECKÁ TECHNIKA Kategorie: LETECKÉ MOTORY

Proč hvězdicové motory?

Uspořádání hvězdicového motoru BMW 801D v letounu Fw 190

Uspořádání hvězdicového motoru BMW 801D v letounu Fw 190

Hvězdicový motor se vyznačuje válci, jež jsou okolo klikové hřídele umístěny do kruhu, takže příčný průřez připomíná hvězdu. Často motor disponuje i několika „sadami“ takto umístěných válců za sebou, a proto se mluví např. o dvouhvězdicovém motoru. První hvězdicové agregáty se objevily již počátkem 20. století, ale jejich větší uplatnění v letectví nastalo až po I. světové válce. Během ní se hodně užívaly tzv. rotační motory, jež lze chápat jako „vzdálené příbuzné“ hvězdicových, avšak rozdíl spočíval v tom, že celý motor vlastně rotoval kolem hřídele. To se pak ukázalo jako zásadní slabina, jelikož s rostoucími výkony tato rotace generovala tak velký silový moment, že to stále více ovlivňovalo chování letounu. Proto začaly dominovat agregáty s řadovým uspořádáním válců, ale od poloviny 20. let značně přibývalo hvězdicových motorů, které pak u těžkých letounů začaly převládat. V kategorii jednomotorových stíhaček ale pouze Japonsko, Itálie a námořnictvo USA vsadily výlučně (či téměř výlučně) na „hvězdice“, kdežto třeba Britové od konce 30. let užívali jen řadové motory. Většina zemí kombinovala obojí, ale převládaly spíš řadové agregáty.

Debaty o tom, který druh je „lepší“, od té doby neutichá a asi nikdy nebude nalezena „objektivně správná“ odpověď. Hlavní výhodu hvězdicového agregátu tvoří vzduchové chlazení, což znamená obvykle (při podobném výkonu) nižší hmotnost, vyšší odolnost, jednoduchost a hladší chod. Kapalinou chlazené řadové motory jsou většinou těžší a choulostivější, naopak jejich velkou výhodou je mnohem menší čelní průřez, jenž pak logicky znamenal účinnější aerodynamiku. U stíhaček navíc hrál významnou roli fakt, že do řadového motoru bylo možno vestavět kanon střílející dutou hřídelí. Nejvyšších výkonů dosáhly motory hvězdicové, ovšem od konce 40. let je u bojových strojů nahrazovaly reaktivní motory, kdežto u větších dopravních letounů potom ještě „hvězdice“ nějakou dobu sloužily. Zvláštní kapitolu představuje omezené využití hvězdicových agregátů u některých pozemních vozidel, mezi něž se řadila např. část variant amerického středního tanku M4 Sherman. Každopádně asi opravdu nelze říci, co je „lepší“ konstrukce motoru. Vždycky totiž záleželo na konkrétním typu motoru a také (či spíše především) na tom, jak ten který konstruktér letounů dovedl „sladit“ parametry pohonného agregátu s designem příslušného letadla.

Oprava hvězdicového motoru AŠ-82FN v letounu La-5FN

Oprava hvězdicového motoru AŠ-82FN v letounu La-5FN

Vyhledávání

Dnešní den v historii

16.dubna 1941 Čtyři britské torpédoborce zničili v bitvě u Kerkenny konvoj osy skládající se ze tří italských torpédoborců a čtyř německých a jedné italské dopravní lodě. Na palubách lodí se nacházelo 3000 vojáků a zásoby pro jednotky v Africe. V bitvě byly potopeny všechny lodě osy a jeden britský torpédoborec.

16.dubna 1632 – Bitva na Lechu (Třicetiletá válka – Švédská válka). Švédský král Gustav Adolf se svými spojenci Braniborskem a Saskem zahájil tzv. Švédskou válku, která probíhala v letech 1630-1635. V roce 1630 obsadil pomořanské přístavy a o rok později si vítězstvím v bitvách u Breitenfeldu (17.9.1631), na Lechu a u Lützenu (16.11.1632) získal přístup do habsburské říše. V bitvě u Lützenu však Gustav Adolf padl a jeho nástupce se již nedokázal udržet. Byl drtivě poražen v bitvě u Nördlinegenu (5.-6.9.1634) a vítězství Habsburků vedlo k mírovému řešení. O rok později (?19.5. 1635) se ale do toho vložila Francie a válka opět vypukla.

16.dubna 1939 vznikl v Londýně Československý výbor ve Velké Británii.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"