POZEMNÍ TECHNIKA

Zveřejněno: 5. 4. 2015 14:17 Napsal Lukáš Visingr
Nadřazená kategorie: POZEMNÍ TECHNIKA Kategorie: Obrněná vozidla

SVOS VEGA: Český obrněnec pro světový trh

Značka SVOS z Přelouče si už získala velký respekt v sektoru obrněných úprav civilních automobilů a vyrábí pancéřování i pro Armádu ČR. Její nejambicióznější program však představuje těžké vozidlo VEGA, jež může nabídnout odolnost a terénní průchodnost na úrovni srovnatelné s absolutní světovou špičkou.

Leckdy se zapomíná, že se Československo svého času řadilo mezi největší výrobce i vývozce obrněných vojenských vozidel. Naše tančíky, tanky, obrněné transportéry nebo bojová vozidla pěchoty, ať už domácí konstrukce, nebo vyráběné dle sovětské licence, se dostaly v tisícových počtech do desítek zemí a dosud se těší velkému respektu. Na tuto slavnou tradici samozřejmě chce navázat i současný zbrojní průmysl České republiky, který již na světový trh uvedl velice pokročilé a výkonné pancéřované vozidlo VEGA.

Zrození kategorie MRAP

Vleklé asymetrické konflikty, v něž se postupně proměnily operace v Afghánistánu a Iráku, se podepsaly i na vozovém parku (nejen) americké armády. Obvyklá terénní vozidla (jako slavný HMMWV), vzniklá v období studené války, v podstatě vůbec nebyla určena do bojových zón, a proto jim ruční protitankové zbraně, miny a obávané IED (improvizované výbušné nástrahy) působily nepřijatelné ztráty. Logicky se proto zformovaly požadavky na vozidla, jež by mohla těmto hrozbám efektivně čelit, a realizace těchto požadavků vedla ke vzniku kvalitativně nové kategorie obrněnců, známých dnes pod zkratkou MRAP (Mine-Resistant, Ambush-Protected). Jestliže starší obrněné automobily a transportéry akcentovaly zejména odolnost proti střelným zbraním, pak se u koncepce MRAP dostala na první místo ochrana vůči výbušným hrozbám, a to především hlavicím pancéřovek, protitankovým minám a IED. Důležitý požadavek tvořila i rychlá dostupnost, jelikož jednotky v Afghánistánu a Iráku potřebovaly tuto techniku skutečně velice akutně. Vozidla MRAP tak často vznikala jako poloviční improvizace, využívající řadu součástí civilního původu. Obvykle šlo o komerčně dostupné podvozky, na něž byly umístěny nové, vysoce odolné korby. Pancéřová ochrana byla zcela prioritní, a tudíž byly v jejím zájmu obětovány další parametry, mj. terénní průchodnost, nízká silueta a víceúčelové použití. Proto se postupně začalo ukazovat, že většina prvních vozidel MRAP (ačkoli byla v onom kritickém období nesmírně užitečná a zachránila stovky životů) má dlouhodobě značně omezené využití a jako dlouhodobé nástupce dosavadních nepancéřovaných typů bude nejspíše nutno vyvinout poněkud jinak řešená vozidla. Ta se musí vyznačovat dobrou odolností, ale již nikoliv na úkor ostatních technických a taktických parametrů.

Mimořádná pohyblivost

Konstruktéři firmy SVOS z Přelouče onen posun ve vnímání vozidel MRAP předvídali, neboť již v době největšího „boomu“ této kategorie vozidel zahájili práce na obrněnci, jenž bude mít velmi vysokou úroveň ochrany a zároveň se nebude vyznačovat zmíněnými nedostatky, jež se podepisují na dlouhodobé využitelnosti těchto vozidel. Vozidlo nazvané VEGA (Vehicle with Enhanced Ground performance and Armour protection) vzniklo za podpory dvou ministerstev (jednak obrany a jednak průmyslu a obchodu) a první prototyp byl v květnu 2011 prezentován na brněnském zbrojním veletrhu IDET, kde vzbudil obrovskou pozornost. Fakticky totiž jde o první konstrukčně skutečně nový typ obrněného vozidla, který byl v České republice vyroben. Jelikož tým společnosti SVOS od počátku usiloval o co nejlepší terénní průchodnost, nabízelo se zcela logické řešení v podobě využití jedné z nejlepších konstrukcí podvozků, jaké na světě existují. Jde samozřejmě o páteřový rám s nosnou trubkou a nezávisle zavěšenými poloosami, typický pro nákladní automobily legendární firmy Tatra. VEGA proto využívá čtyřkolové šasi Tatra T815-7 (údajně odvozené ze speciálů pro rallye Paříž-Dakar), které se stará o excelentní pohyblivost vozidla na silnici i v nejtěžším terénu. Oproti obvyklým podvozkům značky Tatra přibylo speciální vzduchové pérování, jež umožňuje měnit světlou výšku v rozsahu 21,5 cm, a to i během jízdy. Pneumatiky mají systém centrálního huštění a v případě zájmu zákazníka lze vozidlo vybavit pneumatikami s vložkami typu Run-Flat, s nimiž se dá jezdit též po proražení. Pro pohon prototypu byl použit vodou chlazený dieselový šestiválec Cummins ISMe 420 30 o výkonu 306 kW, lze ale sáhnout i po vzduchem chlazeném osmiválci Tatra T3C-928-81, který dodává výkon 270 kW. Převodovka může být polosamočinná se čtrnácti stupni vpřed a dvěma vzad či plně automatická se šesti stupni vpřed a jedním vzad.

Konstrukce obrněné korby

Na podvozku je namontována mimořádně odolná korba, která vychází z mnohaleté zkušenosti firmy SVOS s vývojem a produkcí pancéřovaných úprav nejrůznějších automobilů. Jedná se o ocelovou skořepinu, v níž je kabina úplně oddělena od motorového prostoru. Lze si všimnout, že se kabina nachází až za přední nápravou, která tak společně s blokem motoru funguje i jako ochrana, pohlcující účinky výbuchů zemních min. Za prostorem řidiče a spolujezdce se nalézá zadní prostor pro převáženou pěchotu. V základní verzi je VEGA prakticky koncipována coby obrněný pěchotní transportér (APC, Armoured Personnel Carrier) pro deset osob. Vedle řidiče a spolujezdce je to sedm vojáků na sedačkách v zadním prostoru a navíc jeden muž, který sedí za spolujezdcem a jehož posláním je obsluha zbraní (a)nebo senzorů vozidla. Pokud by ovšem vozidlo žádné prvky tohoto druhu nemělo, pak je připravena ještě jiná podoba řešení vnitřního prostoru, která čítá celkem deset sedaček, takže VEGA by pak uvezla dvanáct mužů. Pokud se týče nástupu a výstupu, pro řidiče a spolujezdce slouží klasické dveře v bocích korby, zatímco vojáci v zadním prostoru mají k dispozici hydraulicky sklápěnou záď, jež vlastně funguje jako rampa (a případně ji lze vybavit i malými dveřmi). Ve stropě obrněnce se navíc nalézá dvojice kruhových průlezů. Zajímavostí je pojetí převodu řízení, jež umožňuje snadnou konverzi vozu z řízení levostranného na pravostranné, popř. naopak. V základní popsané podobě váží VEGA zhruba 19 tun, což dovoluje její dopravu v taktických transportních letounech kategorie C-130 Hercules. Lze bez nadsázky říci, že v sektoru těžkých vozidel MRAP disponuje pohyblivostí a odolností, která dnes v podstatě nemá konkurenci.

Komplexně pojatá odolnost

Jakou odolnost tak vůbec VEGA může nabídnout? V základní variantě odpovídá podle normy NATO STANAG 4569 úrovni 2, což znamená, že ocelová korba zastavuje i průbojnou munici ráže 7,62×39 mm, tj. nejvýkonnější střelivo z útočných pušek AK-47. To je však pochopitelně jen začátek, protože ochrana obrněnce VEGA je řešena coby modulární. Na korby se upevňují bloky přídavné ochrany, které jsou dostupné v několika variantách, ovšem na pohled vyhlížejí všechny stejně, a proto případný protivník nemůže poznat, jak je ten který exemplář obrněnce doopravdy odolný. Nejsilnější bloky, které kombinují ocel, keramiku a tvrzené lamináty, mají spolu se základním pancířem korby souhrnnou odolnost na úrovni 4, takže vozidlo pak odolá i průbojné munici ze 14,5mm kulometů, takže se prakticky vyrovnává transportérům Pandur II. To ale stále není všechno, protože VEGA je uzpůsobena i pro instalaci dalších prvků ochrany, jako je mřížová ochrana („slat armour“) proti kumulativním hlavicím, dynamické (explozivní) pancéřování nebo systém aktivní ochrany, jenž je schopen zachytit a zneškodnit přibližující se protitankové střely. Systémů aktivní ochrany dnes existuje na trhu celá řada, avšak lze logicky předpokládat použití systému domácího původu, s nímž se počítá i pro Pandury české armády. Špičku samozřejmě představuje i odolnost proti minám a dalším výbušným nástrahám. VEGA má spodní část korby tvořenou řadou silných vrstev a vzduchových komor, Výsledkem pak je, že podvozek odpovídá (opět dle normy NATO STANAG 4569) vůbec nejvyšší úrovni 4, a tak by měl vydržet i výbuch protitankové miny s náplní 10 kg TNT. Na výbornou dopadly rovněž zkoušky odolnosti proti IED, jelikož vozu neublížila dokonce ani exploze nálože s 50 kg TNT ve vzdálenosti pěti metrů! Kromě toho, co vydrží podvozek a korba, je nutno zmínit též řešení sedaček, které jsou speciálně přichyceny výhradně ke stropu či bokům korby, aby se co nejvíc omezily účinky rázových vln výbuchů na lidské tělo.

Vybavení, výzbroj a varianty

Mezi volitelné součásti výbavy vozidla VEGA patří mj. filtrační a ventilační systém, který má umožnit operování v zamořeném prostředí. VEGA může obdržet též samočinný hasicí systém, denní či noční kamery, soustavu pro automatické střežení okolí vozidla či hydraulický naviják s tahem 10 tun. Vozidlo může mít celkem tři zbraňová střeliště, z nich dvě manuálně ovládaná u stropních průlezů a třetí ovládané dálkově zevnitř obrněnce. Na prezentovaných kusech byla instalována dálkově ovládaná střeliště Protector 1A2 a ZSRD 08, obě s 12,7mm kulomety, ale lze použít i 7,62mm zbraně, případně 40mm samočinné granátomety. Velmi důležitým faktem rovněž je, že VEGA byla (na rozdíl od většiny starších typů kategorie MRAP) vytvořena coby modulární konstrukce, a tudíž se neomezuje zdaleka pouze na roli transportéru pěchoty. Firma SVOS již představila i koncepty několika dalších variant, např. vozidlo pro pozorování bojiště (opatřené teleskopickým stožárem se senzory), vozidlo bojové podpory (s otevřenou záďovou ložnou plochou), obrněnou ambulanci, logistické vozidlo (s prostorem na dopravu kontejneru) či policejní modifikaci. Navíc je známo, že se v závěrečné fázi vývoje nachází vozidlo VEGA s podvozkem 6×6, které bude schopno dopravit (kromě dvoučlenné osádky) až osmnáct mužů a bude moci nést i silnější výzbroj (včetně střelišť s kanony a protitankovými raketami). Mělo by vážit kolem 28 tun a hovoří se i o projektu varianty 8×8. V současnosti je obrněnec VEGA ve verzi 4×4 připravován k sériové výrobě a několik kusů by mohla koupit Armáda ČR, avšak firma SVOS spoléhá především na světový trh a jedná s několika zájemci, mezi které patří mj. Indie (proto pravostranné řízení v prototypech). Obrněnec VEGA skutečně náleží na světovou špičku a ve své kategorii příliš velkou konkurenci nemá. A jelikož využívá rovněž součásti od řady českých firem, znamenaly by vývozní zakázky velký úspěch nejen pro společnost SVOS, ale i pro celý český zbrojní průmysl a českou ekonomiku.

Hlavní zdroje:
SVOS, Armáda ČR, ATM 5/2011, ATM 5/2013, Armádní noviny

Fotografie: SVOS, AČR, Marian Visingr

Parametry základní verze vozidla VEGA
Celková délka: 7025 mm
Celková šířka: 2590 mm
Celková výška: 2950 mm
Min. světlá výška: 407 mm
Max. světlá výška: 622 mm
Prázdná hmotnost: 15 000 kg
Provozní hmotnost: 19 000 kg
Max. rychlost: 110 km/h
Max. dojezd: 1000 km
Přejezd příkopu: 1000 mm
Vertikální překážka: 600 mm
Hloubka brodění: 1500 mm

VEGA není sama

Obrněnec VEGA není zdaleka jediným vozem své kategorie, jenž používá podvozek od firmy Tatra. Na prvním místě je třeba zmínit skvělý osmikolový transportér OT-64 SKOT, který byl vyvinut za spolupráce Československa a Polska a v několika zemích dosud dobře slouží. Dále je to šestikolový transportér Tatrapan, jehož program začal ještě za existence Československa, aby jej poté dokončil slovenský zbrojní průmysl. Několik verzí Tatrapanu slouží ve slovenské armádě. Z novějších strojů je to mj. izraelský čtyřkolový Wildcat a ze stejné země pocházející šestikolový Karkadan. Na šasi od značky Tatra je postaven rovněž německý modulární systém obrněných vozidel MFD firmy Drehtainer. Podvozky z Kopřivnice použila též brazilská firma Avibrás coby základ nové varianty raketometu ASTROS. Zatím nejnovějším typem obrněnce, jenž spoléhá na komponenty Tatra, je atraktivní šestikolový transportér Titus, který v loňském roce prezentovala francouzská zbrojovka Nexter.

Publikováno v Extra Válka – Zbraně 02/2014

Vyhledávání

Dnešní den v historii

19.dubna 1848 – Vznik Konstitučního spolku. Spolek, který tvořili stoupenci myšlenky sjednoceného Německa, měl být protikladem Národního výboru, který byl proti této myšlence.

19.dubna 1945 vypálily německé jednotky českou osadu Ploština na Moravě.

19.dubna 1713 – Pragmatická sankce. Karel VI. Habsburský v ní určil nástupnictví po ženské linii v případě, že vymře linie mužská. Přijala ji sice většina států, stejně však došlo k válce o Rakouské dědictví.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"