POZEMNÍ TECHNIKA

Zveřejněno: 21. 8. 2013 20:32 Napsal Michal Kroužek
Nadřazená kategorie: POZEMNÍ TECHNIKA Kategorie: Dělostřelectvo

Ordnance QF, 4,5-inch Howitzer

Ordnance QF, 4,5-inch Howitzer

Počátky

Ordnance QF, 4,5-inch Howitzer je britská čtyř a půl palcová polní houfnice. Byla vyvinuta na základě zkušeností z Búrské války. Během ní se ukázalo, že stávající britské houfnice jsou příliš těžké, což snižuje jejich mobilitu, a dále mají malou kadenci. Dalším podnětem byly pak zprávy z Rusko-japonské války. S požadavkem na novou houfnici byly osloveny státní i soukromé zbrojovky. Vybrána byla nakonec houfnice od Coventry Ordnance Works. K jejímu zavedení do výzbroje došlo roku 1910. QF v názvu je zkratka pro Quick Firing upozorňující, že jde o rychlopalné dělo s brzdovratným zařízením.

Ordnance QF, 4,5-inch Howitzer

1. světová válka

Ordnance QF, 4,5-inch Howitzer je robustní, odolná a jednoduchá houfnice. K jejímu tažení sloužilo šestispřeží. Jako i jiné britské dělostřelecké zbraně trpěla nedostatkem tříštivotrhavé munice. Situace na bojišti první světové války byla netypická. Obdobný charakter bojů se dříve objevil akorát např. v Rusko-japonské válce, kde se ukázaly přednosti kulometů apod. Z ní ale nebyly vyvozeny odpovídající závěry. Proto se vyráběla hlavně šrapnelová munice a ta nebyla příliš účinná proti obráncům v zákopech a opevnění. Velký rozsah náměru umožňoval účinnou palbu proti zákopům a opevnění.

Ordnance QF, 4,5-inch Howitzer

V 1. světové válce ji používala nejen britská armáda, ale i kanadská, novozélandská, australská, a v roce 1916 se dostala v rámci vojenských dodávek i do Carského Ruska. Tam bylo dodáno 400 houfnic.  Další byly dodány Portugalsku, které jimi vyzbrojilo svůj expediční sbor odeslaný na Západní frontu. V posledním roce 1. světové války byl zavedený model Mk 2, který měl některá vylepšení týkající se brzdovratného zařízení, závěru a hlavně.  Maximální kadence střelby byla 6-8 ran za minutu. K vylepšování nedocházelo jen v konstrukci zbraně, ale i ze strany munice. K původní šrapnelové a vysoce explozivní přibyl v roce 1915 chemický granát, v roce 1916 zápalný a v roce 1917 kouřový. Došlo také ke zvýšení dostřelu.  Po revoluci byla i ve výzbroji sovětské armády. Tam se udržela až do 2. světové války.

Ordnance QF, 4,5-inch Howitzer

Před 1.světovou válkou bylo vyrobeno 182 houfnic Ordnance QF, 4,5-inch Howitzer. Poté dalších 3 177 ks. Vzhledem k velkým objednávkám je mimo mateřské továrny vyráběli i společnosti Royal Arsenal, Vickers a Bethlehem Steel.

Ordnance QF, 4,5-inch Howitzer

Meziválečné období

V meziválečném období se houfnice účastnily Občanské války v Rusku jak ve výzbroji válčících stran, tak i intervenčních jednotek. Později byly nasazeny v menším počtu do bojů 3. afghánské války, Warizistánské kampaně nebo v letech 1920-1921 v Mezopotámii, kde vypuklo protibritské povstání. V roce 1925 byly dodány irské armádě a později následovaly ještě další objednávky.  Jejich další bojové vystoupení přišlo ve Španělské občanské válce. Dalšími uživateli bylo Estonsko, Finsko, Irsko, Portugalsko a Jihoafrická republika.

Ordnance QF, 4,5-inch Howitzer

2. světová válka

V britské armádě byla používána ještě na počátku 2. světové války. Vzhledem ke svojí dlouhé službě prošla některými úpravami. Např. loukoťová kola byla nahrazena ráfky s pneumatikami, aby mohla být tažena motorovými vozidly. V roce 1940 odstartovala výroba moderních kanonových houfnic Ordnance QF 25-pounder, které je postupně nahrazovaly. Z výzbroje polních jednotek byly vyřazeny v roce 1943 a v následujícím roce byly spotřebovány poslední zbytky munice.  Houfnice ukořistěné Wehrmachtem byly zařazeny do výzbroje pod označením 11,4 cm leichte Feldhaubitze 361(e) (zkráceně také 11,4-cm leFH 361(e)).  Ukořistěné houfnice z výzbroje sovětské armády pak používal Wehrmacht pod označením 11,4 cm leichte Feldhaubitze 363 (r) (zkráceně také 11,4-cm leFH 363(r)). Některé byly použity jako výzbroj Atlantického valu. Dalším uživatelem těchto houfnic bylo Finsko.

Ordnance QF, 4,5-inch Howitzer

Ve Finsku

Houfnice byly dodány za Zimní války jako vojenská pomoc Finsku, kde nesly označení 114 H/18. Další pak zakoupili z výzbroje Španělské armády a dorazily v červenci 1940. Osmnáct houfnic posloužilo jako výzbroj pro samohybné dělo BT-42 na podvozku ukořistěných sovětských lehkých tanků BT-7. Houfnice pocházely z dodávky z Velké Británie v rámci vojenské pomoci v průběhu Zimní války. BT-42 se účastnily bojů Pokračovací války a Laponské války.

Ve finské armádě byl za pokračovací války zavedený HEAT náboj s německou střelou 10,5 cm Hl/C HEAT. Zkoušky vypadaly nadějně, ale při bojovém použití proti sovětským tankům T-34/85 a IS-2 se ukázaly jako neúčinné.

BT-42

Poválečné období

Houfnice čekala i dále dlouhá služba. Například ve výzbroji Novozélandské armády  se udržely až do roku 1957 a v irské do roku 1960. Ve Finské armádě se udržely ještě déle. Poslední používané k výcviku byly vyřazeny až v roce 1963 po spotřebování zásob munice. Samohybná děla BT-42 měla kratší službu a byla vyřazena v roce 1951.

Ordnance QF, 4,5-inch Howitzer

Války:

1. světová válka
Ruská občanská válka
3. afghánská válka
Warizistánská kampaň
Španělská občanská válka
Zimní válka
2. světová válka
Pokračovací válka
Laponská válka

Uživatelé:

Velká Británie
Carské Rusko, poté Sovětský svaz
Finsko
Estonsko
Irsko
Portugalsko – označení Obus 11,4 cm TR m/1917
Austrálie
Nový Zéland
Jihoafrická republika
Španělsko
Německo

Ordnance QF, 4,5-inch Howitzer

Muzea, kde jsou k vidění:

Firepower – The Royal Artillery Museum, Woolwich, London – fotky tohoto exempláře můžete vidět na stránkách Landships
Imperial War Museum, Duxford, UK.
Artillery Museum, Hämeenlinna, Finland
Collins Barracks, Cork, Ireland
Ballincollig Barracks Square, Ireland
Army Memorial Museum & School of Artillery, Waiouru, New Zealand
Auckland War Memorial Museum, New Zealand
Royal Australian Artillery National Museum, North Head, Sydney, Australia
The Central Museum of The Royal Regiment of Canadian Artillery, Shilo Manitoba
Aiken Barracks, Dundalk, Ireland
2-15 FAR BN HQ, FT. Drum, NY, USA
Polish Army museum Warsaw Poland
Pennsylvania Military Museum  na venkovním parkovišti GPS 40° 46.858′ N, 77° 47.807′ W viz fotografie na stránkách Historical Marker Database

Ordnance QF, 4,5-inch Howitzer

TTD
Ráže: 114mm (4,5 palce)
Délka hlavně: 1,778 m
Hmotnost – celková: 1365 kg
Rozsah náměru: +5° až +45°
Rozsah odměru:
Úsťová rychlost: 308 m/s
Dostřel: 6675 m
Hmotnost střely: 15,88 kg

Zdroj:
CHANT, CH., Dělostřelectvo - Nejvýznamnější typy dělostřeleckých zbraní od roku 1914 do současnosti, 2007, ISBN 8020609059
wikipedia.org
http://www.jaegerplatoon.net
http://riv.co.nz/rnza/hist/local/qf45in.htm
http://ww2db.com
http://ww2photo.se

Vyhledávání

Dnešní den v historii

26.dubna 1917 se konala v Prostějově hladová demonstrace, které se účastnilo okolo 8 000 dělníků konfekčního průmyslu. Rakousko-uherské úřady nechaly demonstraci krvavě potlačit vojskem, přičemž bylo zabito 23 lidí a téměř 40 jich bylo zraněno. V důsledku hladovění obyvatelstva a růstu cen se konala řada dalších demonstrací v českých městech: České Budějovice (22.-23. května), Brno, Nymburk, Náchod, Hlinsko, Ostrava (květen), Praha (30. května), Plzeň (27. června), Ostravsko (2.-8. července), Brno (1. srpna), Plzeň (7.-14. srpna).

26.dubna 1656 – Požár polského města Lešna, kde pobýval český učenec, spisovatel a filosof Jan Amos Komenský. Shořela tam velká část jeho práce, např. Tezaurus linguae Boemicae, na kterém pracoval čtyřicet let.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"