POZEMNÍ TECHNIKA

Zveřejněno: 9. 3. 2022 10:28 Napsal Lukáš Visingr
Nadřazená kategorie: POZEMNÍ TECHNIKA Kategorie: Protivzdušná obrana

Pancir-SA a Tor-M2DT: Protivzdušná obrana arktických brigád

Na květnové Přehlídce vítězství v Moskvě se objevily i dvě zajímavé novinky v podobě systémů protivzdušné obrany pro arktické brigády. Jedná se o modifikace známých prostředků Tor-M2 a Pancir-S2, které jsou instalované na dvoudílných pásových podvozcích, díky kterým nabízejí pozoruhodnou pohyblivost i v extrémních podmínkách.

Pancir-SA

Pancir-SA

Ruská armáda v současnosti formuje arktické motostřelecké brigády, tzn. speciálně vycvičené a vyzbrojené jednotky pro operace na chladném severu. Právě tam se totiž nachází značná část ruského nerostného bohatství, ale Arktida je důležitá i z hlediska lodní přepravy a koneckonců také strategické polohy. Mezi položky arzenálu arktických brigád mají náležet mj. obojživelná dvoudílná pásová vozidla firmy Viťaz, jež mají sloužit jako platformy pro rozmanité aplikace, a to včetně zbraňových kompletů. První exempláře takových prostředků se veřejně představily na květnové přehlídce, kde defilovaly dva typy protivzdušných systémů, lze však očekávat, že se postupně objeví také další zbraně na stejných podvozcích.

Velká a malá vozidla firmy Viťaz

Jako platforma pro tyto prostředky slouží vozidlo DT-30PM od firmy Viťaz, která se původně označovala jako Išimbajský závod dopravního strojírenství (IZTM). Nové jméno si dala podle svého nejslavnějšího výrobku, jímž jsou dvoudílná pásová vozidla DT-10P a DT-30P, u nichž číslo udává nosnost v tunách. (Verze DT-20P se sériově nevyráběla.) Ta se do výzbroje SSSR dostala v roce 1982 a dočkala se uplatnění rovněž v civilní sféře. Roku 2003 byla zavedena do služby zmodernizovaná vozidla DT-10PM a DT-30PM, jejichž silnější agregát JaMZ-8471.10 produkuje výkon 588 kW. Tato inovovaná podoba, označovaná též jako Vězděsuščij, se zatím používá zejména pro dopravu osob a nákladů, ale ruská armáda chce z dvoudílných vozidel na pásových šasi udělat jeden ze základních druhů výbavy svých arktických brigád. Počítá se pro ně i s lehčími typy, jako je DT-3PM či obrněný DT-BTR, o nichž jsme blíže psali v ATM č. 5/2016, kdežto velké stroje DT-10PM a DT-30PM se mají uplatňovat též jako nosiče různých zbraní a jiných speciálních zařízení. V plánech se objevují systémy protivzdušné obrany, dělostřelecké raketomety Grad a Smerč, bezpilotní letouny, vyprošťovací a opravářská vozidla, ambulance i jiné aplikace, z nichž část se využije také mimo armádu.

Vityaz DT-30

Vityaz DT-30

Tor-M2 na dvoudílném podvozku

Zatím byly předvedeny demonstrátory či prototypy dvou kompletů protivzdušné obrany, které vlastně reprezentují montáže dvou dobře známých typů na nové šasi. V zásadě platí, že přední díl je víceúčelový tahač, k němuž lze dle potřeby připojovat různé zadní díly s nástavbami, ale na fotografiích obou zatím předvedených typů si lze povšimnout rovněž menších odlišností na předních dílech. První z typů dostal označení 9K331 Tor-M2DT a z názvu i vzhledu je patrné, že jde o derivát kompletu protivzdušné obrany vojsk 9K331M Tor-M2. Zadní část sestavy má tudíž podobu masivní „skříně“, na které se nalézá mohutná otáčivá „věž“, typická pro všechny systémy řady Tor. „Věž“ obsahuje osm šachet s řízenými raketami 9M331, jejichž max. dosah činí 15 km a výškový dostup 10 000 m. Kromě toho nese též sklopný otočný přehledový radar a konečně střelecký radiolokátor, který dovede navádět až čtyři střely současně. Max. rychlost cíle činí cca 700 m/s a komplex může vést palbu i za pohybu. Základní verze systému Tor-M2 má pásové šasi, avšak nabízí se i kolová varianta Tor-M2K a nejnověji také „modulová“ verze Tor-M2KM, jež se dá usadit na jakoukoliv platformu. Vzhled naznačuje, že Tor-M2DT vznikl právě umístěním této „modulové“ verze na šasi DT-30PM.

Tor

Tor-M2DT

Žádné kanony, ale osmnáct raket

Druhý představený zbraňový komplex nese označení Pancir-SA a jedná se o prostředek blízké obrany, jenž patří do „rodiny“ Pancir, která prakticky navazuje na úspěšný systém Treugolnik, známější pod (původně jenom exportním) jménem Tunguska. Novinka nazvaná Pancir-SA má zadní pásový díl řešený jako plochou platformu, na níž jsou montované dva prvky, a to jednak otočný blok s výzbrojí a střeleckými senzory a jednak stožár s přehledovým radarem. Pokud u typu 9K331 Tor-M2DT lze říci, že je to vlastně „jen“ Tor-M2 na novém podvozku, Pancir-SA se již od základní podoby odlišuje výrazněji. Standardní Pancir je totiž komplex hybridní, jenž kombinuje dvě šestice dvoustupňových raket a dva 30mm rychlopalné kanony, ale na arktické variantě ony kanony chybí, ovšem počet střel vzrostl na osmnáct. Podle vzhledu přehledového radaru se dá soudit, že je to radar odpovídající verzi Pancir-S2, který má oboustranné snímání, neboť vysílací a přijímací prvky se nacházejí na obou stranách otáčivé antény. Střelecký radar a optoelektronický blok dokážou navádět rakety na celkově čtyři cíle do vzdálenosti až 20 km, popř. ve výšce až 15 000 m. Na květnové přehlídce mohla veřejnost spatřit dva kusy kompletu Pancir-SA a stejný počet systémů 9K331 Tor-M2DT.

Pantsir-SA

Pantsir-SA

Lukáš Visingr
Foto: Andrej Krjučenko a Vitalij Kuzmin

Publikace: ATM 7/2017

Vyhledávání

Dnešní den v historii

28.března 1898 byl zaveden do výzbroje legendární francouzský kanon Canon de 75 Modele 1897.

28.března 1592 se narodil pedagog a filozof Jan Amos Komenský

28.března 1938 vyzval Hitler vedení Sudetendeutsche Partei, aby československé vládě kladlo nepřijatelné požadavky.

Poslední komentáře

přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"
odpověděl na komentář #4800 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Zdravím,říkáte to dobře, zajímalo by mě ale, proč máte raději Ukrajinu nad ČR.Ne že bych nesouhlasil, jen mě zajímají va...