POZEMNÍ TECHNIKA

Zveřejněno: 11. 12. 2022 12:00 Napsal Michal Kroužek
Nadřazená kategorie: POZEMNÍ TECHNIKA Kategorie: Protivzdušná obrana

Fliegerfaust (Luftfaust)

Fliegerfaust (Luftfaust)

Fliegerfaust (replika)

Co je Fliegerfaust? Jak název napovídá, jde obdobu Panzerfaustu, ale tentokrát proti letadlům. V tobě jeho vzniku už spojenecké letectvo dominovalo a tak se hledala levná zbraň proti nim. Celé to ukazuje zoufalost Němců na konci války, kteří takto chtěli posílit obranu proti nízkoletícím letounům likvidujícím německou pozemní techniku a snižujícím mobilitu jednotek, protože kolikrát raději probíhal přesun pouze v noci. Divize měla mít ve výzbroji 600 kusů těchto zbraní.

Fliegerfaust

Fliegerfaust byl zřejmě ze začátku nazývaný Luftfaust. Luftfaust je takový raketomet pro jednoho muže s neřízenými raketami ráže 20 mm. Skládal se z osmi hlavní okolo deváté středové a na konci měl kulatý zásobník na devět střel. Odpal probíhal ve dvou salvách. První se skládala ze čtyř střel a v odstupu 0,2 s byla odpálena druhá salva o pěti střelách. Ty byly stabilizované rotací. Prvotní verze měla pouze 4 hlavně o délce 1 m nad sebou a nesla značení Luftfaust - písmeno A bylo přidáno později pro odlišení. Do série šla výše popsaná verze Luftfaust B později přejmenovaná na Fliegerfaust. K tomu došlo asi v únoru 1945. Ta se nelišila jen množstvím hlavní a jejich rozmístěním, ale i délkou (došlo k jejich prodloužení na 1,5 metru).

Fliegerfaust

V továrně HASAG (Hugo Schneider AG) v Lipsku bylo v roce 1944 objednáno 10 000 těchto zbraní a k nim 4 000 000 raket. Nejen pro Wehrmacht, ale i pro Luftwaffe a Kriegsmarine .Vyrobeno jich bylo ale velmi málo – řádově stovky. Bojově mělo být použito snad 80 kusů. Došlo k nálezům těchto zbraní právě v Lipsku a také Drážďanech. Také jsou na fotografiích z Berlína.

Vznik této zbraně je dost sporný. Sice šlo o lehkou a levnou zbraň, na druhou stranu při nízké hustotě palby a pomalých střelách (350 m/s) s malou šancí na zásah. Vzhledem ke krátkému účinnému dostřelu zbývalo málo času na přesné zamíření, které muselo vyžadovat značné předsazení. Na druhou stranu bývá zmiňován jeho potenciál na velké pozdvihnutí morálky vojáků a donucení nepřátelských letounů k útokům z větších výšek a tím i s nižší přesností. S ohledem na zdroje a i větší pružnost by byl vhodnější Fliegerschreck dávající víceúčelovou zbraň a jeden pěšák s ním mohl plnit úkoly boje proti tankům i letadlům.

P-51 Mustang

P-51 Mustang

Američanům se povedlo Fliegerfaust ukořistit a též zajali důstojníka zapojeného do vývoje nebo zkoušek této zbraně.

Originální Fliegerfaust je k vidění v Armádním muzeu Žižkov, na fotografii v článku je pak pouze replika. Fliegerfaust je primitivní předchůdce dnešních MANPADS (Man-portable air-defense systém). Luftfaust A i B je k vidění v Militärhistorisches Museum der Bundeswehr v Drážďanech,

Délka: 150 cm
Hmotnost: 6,5 kg
Max. dostřel: 2 000 m
Účinný dostřel: 500 m

Pro zajímavost: Pod označením Luftfaust B se také objevil ve hře World War Heroes.
Ke zbrani jsou dost protichůdné informace. Označení Fliegerfaust je také zminováno jako zlepšený Luftfaust v ráži 30 mm.

Zdroje:
vhu.cz
wikipedia
Fliegerfaust - Nazi MANPADS
nevingtonwarmuseum.com
Fliegerfaust & Luftfaust: Poor man's Flak

Vyhledávání

Dnešní den v historii

29.března 1848 – Druhá pražská petice císaři. Nesla zhruba stejné požadavky jako ta první (?19.3.). Císař odpověděl tzv. Kabinetním listem (?8.4.1848), kde uznával některé ústupky.

29.března 1941 byla zařazena do stavu Royal Navy letadlová loď HMS Victorious.

Poslední komentáře

přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"
odpověděl na komentář #4800 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Zdravím,říkáte to dobře, zajímalo by mě ale, proč máte raději Ukrajinu nad ČR.Ne že bych nesouhlasil, jen mě zajímají va...