VÝSTROJ, MILITÁRIE

Zveřejněno: 21. 8. 2017 12:00 Napsal Petr Hájek
Nadřazená kategorie: VÝSTROJ A MILITÁRIE Kategorie: VÝSTROJ

Co by nemělo chybět ve výbavě žádného moderního cestovatele?

Za oné situace, že je člověk přinucen strávit větší čas někde v přírodě (ať již v rámci svého přežití či dobrovolně jakože na dovolené), tak se ani v jednom z těchto případů neobejde bez nějakého toho vybavení. Zapřisáhlí minimalisté si vystačí jen se svým starým dobrým vojenským batohem a vojenským nožem, ale proč se tak omezovat, když existuje i nemálo dalšího vybavení, které nám pobyt v přírodě skutečně neuvěřitelným způsobem zpříjemní?

Rytířská helma

„Vojenský nůž je dnes sice vyroben z kosmických materiálů a disponuje i nesčetnými moderními technologiemi (speciální nerezové ocele, gumové neklouzavé držadlo, ostří kryté barvou, aby nerezavělo, …), když ale odhlédneme od všech těchto hi-tech vymožeností, pořád je tento model co do funkce a velikosti stejný, jako kterýkoliv jiný nůž, jenž se již objevil a byl i aktivně používán v lidské historii.“

 Jaké věci by v batohu chybět ideálně neměly nikdy, ale stojí vždy minimálně za zvážení?

  • Vojenský batoh – co se týče nošení vašeho vybavení v nich, tak často se jedná o tu nejvíce organizovanou možnost, jakou můžete pro své věci zvolit. Kapsy a další promyšlené prostory se tu navíc dají kombinovat zcela dle libosti svého nositele: když třeba potřebujete přenést jen malý soudek, vezmete si jen popruh a kapsy necháte doma, když musí být po ruce i desítky typů dalšího vybavení, tak svůj vojenský batoh vybavíte kapsami na místech dle potřeby (hlavně díky modernímu standardu MOLLE je navíc jakákoliv výměna a přemisťování věcí v kapsách vašeho vojenského batohu nesmírně snadnou záležitostí díky suchým zipům).
  • Vojenský nůž – stejně jako v případě vojenského batohu, i vojenský nůž je dodnes trvalou tradiční součástí vybavení naprosto všech armád na světě (v té či oné formě – jako bodák, kukri, „švýcarák“, …) a věřte nám, je k tomu po čertech dobrý důvod! Kreativně smýšlející osoba nad rámec problému (aneb jak je dnes populární říkat po americku „out of the box“) je s ním schopna provést prakticky cokoliv si dokáže představit (naštípat třísky na oheň, postavit přístřeší, vyrobit a vyřezat improvizovanou zbraň, pokud jde o typ s dutou rukojetí, též s ním i ulovíte ryby, určíte zhruba světové strany a dá se sem i uložit cokoliv právě potřebujete – namátkou suchý zuhelnatělý kousek látky troud či kůra pro rozdělání ohně, ...).
  • KPZ – jestli by něco nemělo chybět skutečně v žádné outdoorové, turistické a survivalové kapse je to právě KPZ. A to ideálně ne kupovaná, ale ušitá na míru právě vašim potřebám (ne každý třeba potřebuje součástky na kolo nebo pružinku na vaši konkrétní zbraň). A pozor i na to, že KPZ byste měli nosit dvě pro případ, když se ocitnete z nějakého důvodu bez batohu (urve se poutko a spadne vám do řeky při přelézaní vody, v noci jej roztrhají myši, ...) – jedna (vybavenější) se umístí do batohu a druhá, minimalistická jen s tím opravdu nejdůležitějším (tj. sirkami zakápnutými voskem a březovou kůrou) by měla být v malém plastovém pouzdře, co plave, pořád u vás (na krku, v kapse, …) a připravená být hned po ruce, když někam zahučíte do ledové vody a pouhé sekundy vás dělí od umrznutí. Též zvažte, zda nevlastnit i cosi jako je „sezónní KPZ výbavová souprava“ třeba v ledvince, v níž budete mít to nejdůležitější (zapalovač, kompas, hliníková fólie, svíčka, Paracord, záložní vojenský nůž, …) a budete mít dvě či tři doma právě podle míst a sezón, kam jezdíte a vždy jen vezmete tu pro příslušnou sezónu a budete si jisti, že je tam vše, co potřebujete k přežití.

Vojáci USA

„Výstroj vojáků se nám během let doslova neuvěřitelně změnila (nástup střelných zbraní na scénu, náhrada kovových a kožených brnění za moderní balistické materiály, rozvoj metalurgie, ...), ale právě starý dobrý vojenský nůž je pořád v užívání i dnes a dáme krk na to, že bude i za dalších tisíc let... “

  • Lékárnička – věc, kterou řada lidí často zanedbává, nicméně na její jistou základní formu by určitě měl pamatovat každý. Nakonec, kde moderní člověk spíše přijde k úrazu? Když celý den cvaká na klávesnici nad PC a maximálně se tak kousne do jazyka při obědě v jídelně nebo když je člověk celý den v přírodě a prakticky non-stop něco neustále dělá s mokrým dřevem a klacky, pořád něco ořezává a naostřuje, přebrušuje a stále pracuje se svým vojenským nožem? A riziko katastrofy se samozřejmě strmě znásobuje tehdy, když jsme unavení, ve stresu, nemocní, nevyspalí kvůli mizernému přístřeší apod. Pamatujte i na přítomnost pinzety + lupy (na klíšťata a poslouží i k rozdělávání ohně), dezinfekce, obvazu, náplastí, živočišného/aktivního uhlí (když vám bude zle po nezralých plodech a bobulích apod.), zrcátka (zákroky v místech, kam si nevidíte) a šití – to vše minimálně!
  • Spolehlivý kompas a buzolu – věc natolik důležitá, že je nezbytné nosit i jednu záložní (právě kompas a buzola je skvělé využití obou jejich výhod – kompas je sice lehčí, ale zase nemá mapové měřítko, pravítko, lupu a v ruce je méně stabilní s ohledem na absenci plastového spodku proti buzole). A proč nepoužít vlastně kompas na spodku vašeho vojenského nože? Důvod je hlavně ten, že proti kompasu a buzole většímu nejde právě o stoprocentně spolehlivé způsoby určování směru, nemluvě o tom, že většina knoflíkových kompasů má co dělat, aby určila hlavní směr, o azimutu si s nimi samozřejmě můžete leda tak nechat zdát...
  • Paracord – i když se tento typ vlákna poprvé objevil již někdy za války a byl určen pro vojáky, stal se hned nesmírně populárním i mezi civilním obyvatelstvem právě pro své úžasné vlastnosti. Jeho výdrž v tahu v nejznámější verzi je 550 liber, či cca 250 kg. A není nic lepšího pro krátkodobé přístřeší (u dlouhodobého se Paracord trochu protahuje a odírá o stromy a větve, je to přece jen umělé vlákno z nylonu). Navíc, dá se rozdělit na jednotlivá vnitřní vlákna, z nichž toho kreativní osoba zvládne vyrobit věru nemálo: past typu „oko“ (jistě není třeba zdůrazňovat že jde za běžných podmínek o pytlačení!), improvizovaný rybářský prut (či síť, ale to chce již řádově stovky metrů Paracordu), prut na ryby, síť na spaní (platí totéž co o té rybářské), spravíte s ní a s šídlem celtu a jinou výstroj (někdo nosí Paracord namísto tkaniček), no zkrátka, není moc věcí, co byste v lese s dostatkem vázání nedokázali…

Vojenský batoh

„Zvolit si do výbavy vojenský batoh namísto turistického má celou řadu výhod: tak namátkou víte, že máte to nejlepší na moderním trhu (ne snad, že by hory nebyly pro turisty nebezpečné, ovšem když už nic, nikdo tam po vás nestřílí...), jeho modifikovatelnost je prakticky nekonečná, víte, že jde o materiály, konstrukci a rozložení váhy ve formě osvědčené v těch nejtvrdších bojích po celém světě, jelikož vojáci by se špatným vojenským batohem samozřejmě příliš dlouho existovat nemohli, …“

  • Pončo a hliníková fólie – Pončo je důležité hned z několika důvodů a tím jednoznačně nejdůležitějším je samozřejmě vaše ochrana před deštěm ve všech jeho formách. A v neposlední řadě, když potřebujete okamžitě najít přístřeší, stačí dát pod sebe hliníkovou fólii na listí, seshora zafixovat pončo (neuškodí, když bude mít aspoň 2 m x 1,4 m) a je to! Do velkých bouřek a dešťů, kdy se přižene malé tornádo a prší skutečně „ze všech stran“ je ale určitě vhodné spíše něco většího (stan nebo aspoň jedna celta běžné velikosti pro přístřeší).
  • Celta – dobrá celta je k nezaplacení, protože se dá na rozdíl od stanu zformovat do desítek podob podle aktuálních potřeb a počasí (zeď proti větru, ochrana před sluncem, ...). A velmi dobru volbou je i nošení dvou celt, protože pak jde jednu použít jako dedikovaný větrolam či štít před sluncem, pročež je teplota v přístřeší posléze o to příjemnější. Samozřejmě je nutné dát si pozor, aby bylo celtu v tábořišti za co zafixovat (což je nad pásmem stromů občas kapku problém...)!
  • Pár plastových pytlů – neváží absolutně nic a přesto jsou velmi praktické: stačí je totiž jen naplnit listím a rázem spíte o několik řádů pohodlněji. Jde takto třeba i postavit křeslo opírající se o strom / skálu.
  • Svíčka typu „čajovka“ - i když mají obvykle vojenské a horolezecké typy tendenci kupovat poměrně drahé plynové vařiče a kartuše do nich, nesmírně kreativnímu survivalistovi a outdoorákovi lépe poslouží právě karton svíček ve stejné váze a to proč? Protože s vařičem si nepřenesete oheň na jiné místo (kupříkladu z prvního hřbitova, na jaký narazíte), též jej nevyužijete na vytopení a světlo vašeho přístřeší (zde ovšem pozor na požáry a to tím více, když spíte!), běžná čajovka vám dá i 30-50 W tepla (dá se s ní tedy uvařit prakticky vše instantního během pár hodin) a světla, což vám stihne dodávat po tři-čtyři hodiny. Tyto vlastnosti se navíc dají nakombinovat, jak je libo, takže vařič se poté jeví jako zbytečná a příliš velká zátěž. Tím ale jistě nechceme naznačit, že je zcela na nic – má určitě smysl tehdy, když vaříte/pečete opravdu velké věci (například celá ryba) a když jídlo potřebujete relativně rychle a ne v řádu hodin.
  • Spolehlivé nástroje pro rozdělání ohně – i když tato sestava věcí asi zahrnuje pro každého něco jiného, měli byste aplikovat jako survivalista / outdoorák mentalitu a filozofii „Jak založím příští oheň z věcí, co mám dostupné okolo?“ Když už máte nyní například oheň ze zapalovače, proč nepřenést pár uhlíků z něj ve šroubovací kovové krabičce? Co se týče nástrojů pro rozdělání ohně, tak se dá volit ze široké škály produktů a činností. Máme zde tření dřev (postačí jen vojenský nůž), nesfouknutelné sirky a zapalovače, sirky do větru, zapalovače piezoelektrické, zapalovače benzínové, zapalovače typu Zippo, magnéziová křesadla a samozřejmě i staré dobré sirky (ideální zkombinovat se smůlou či voskem) a lupu. Je vcelku jedno, jaké způsoby jsou právě pro vás ty absolutně nejoblíbenější, jen si buďte jisti, že jich máte u sebe více (vždy a všude minimálně tři cesty, jak zapálit oheň!) a že s nimi umíte natolik dobře zacházet, že se dočkáte ohně i tehdy, když to provádíte za jiných než optimálních podmínek (křesadlo třeba dokonale funguje se suchým dřevem, ale v příliš velké vzdušné vlhkosti vám dá o poznání více zabrat, to samé i tření dřev nevhodných k sobě, ...).
  • Mapa či GPS – je zhola nemožné, abyste se obešli bez mapy okolí, takže zda zvolíte formu spíše tradiční papírovou nebo GPS bude na situaci. Je ale jistě pravda, že u GPS není nesmrtelná baterie a ani použitelnost GPS není vždy a všude garantována – musíte být s GPS samozřejmě jen nad zemí (v jeskyních signál není) a může se i stát, že signál ztratíte v úzkém kaňonu či v husté koruně stromů. Dobrým společníkem všech papírových map ale určitě je i pouzdro, jenž je podrží vždy a všude suché.

Vojáci s dýmovnicí v poušti

„Jestliže to dovoluje rozpočet, je určitě dobré mít vojenských batohů více, protože pak se dají kombinovat a měnit podle potřeb konkrétní outdoorové akce: batoh na krátký výlet do lesa samozřejmě nemusí mít 90-120 l obsahu a naopak, když někam pojedete na pěkných pár týdnů, asi to nebude s nejmenším chlebníkem… Vzít kompromisně na dlouhodobé nošení jen vojenský batoh střední velikosti není často dobrý nápad, jelikož na denní výlety je příliš velký a těžký a naopak na ty extra-dlouhé zase příliš malý, jinými slovy, spojuje sice výhody, ale také nevýhody obou typů!“

  • Nádoba na vaření – vyhoví i solidní stará železná plechovka, co má aspoň půl litru obsahu a šroubovací víčko pro šetření paliva + použití pro přenos ohně. Zcela rozhodně by ale neměla být hliníková, jelikož hliník se v nenulovém pH uvolňuje (stačí mu i slané polévky, rajčatová omáčka apod.).
  • Moskytiéra (aspoň malá) – existují dnes bohužel místa, kde se bez ní nevyspíte (nemluvě o nemocech typu Borelióza, co dnes hmyz přenáší) a čím blíže je to k bažinaté půdě, tím více to platí. Její váha není velká, ale jde o velmi rozměrnou věc po kompletním rozdělání, což nás přivádí k závěru, že malá moskytiéra často nemusí stačit, protože prakticky kryje jen hlavu a horní část těla, takže v kombinaci se spacákem zase stejně jde v létě o příliš horké spaní – i zde tedy další hlas pro moskytiéru velkou...
  • Sekerka a pila – i když vám na většinu prací v lese asi bude stačit váš vojenský nůž, lze si jistě představit i místa, kde více užijete sekerku: štípání dříví, zatloukání kolíků a jejich vytahování, ... a potažmo i pilu (řezání stromků a dřeva, jenž je pro váš vojenský nůž a sekerku již příliš silné).
  • Polní lopatka – za oné situace, že vám nestačí hrabání vaším vojenským nožem (drtivá většina ale doslova hravě zvládne i to), jistě vám přijde na cestách k duhu i polní lopatka. S její pomocí je samozřejmě vše snazší zakopat / vykopat: základy pro přístřeší, malé improvizované WC + uklidit pak nakonec jakýkoliv biologický nepořádek pod zem atd. A většina armád ji dnes používá i na improvizovanou sebeobranu.
  • Pepřový sprej – v čím více jste hlubších lesích (a vlastně totéž platí i pro velká města), tím větší je i pro vás šance, že se budete bránit nějaké divoké zvěři ve formě lidské či tradiční. Dobrý „pepřák“ je lehký, přesto však překvapivě účinný, když se použije nečekaně. Ve vaší kapse by proto neměl chybět taktéž nikdy a nikde.
  • Houpací síť – pokud se v pozici „námořníka na lodi“ vyspíte (a nevadí vám, že na břicho se zde v noci opravdu neotočíte), jste jednou z oněch velmi šťastných osob, jenž mohou místo běžné karimatky nosit raději houpací síť. Díky ní se vyspíte nad zemí prakticky kdekoliv, kde je mezi stromy (či ploty, trámy apod.) mezera aspoň 2-3 metry. Tímto se samozřejmě vyhnete veškeré po zemi v noci se motajícím potvorám (i když v ČR nejsme deštný prales s desítkami hadů, nočními mravenci a podobnými radovánkami, pořád je zde ale i otázka komfortu a rychlosti, jelikož člověk nespí přímo na rozbahněné zemi a jen přes sebe přehodí celtu/pončo a nemusí nic velkého stavět).

Jedná se o článek sponzorovaný webem www.top-armyshop.cz

Vyhledávání

Dnešní den v historii

19.dubna 1713 – Pragmatická sankce. Karel VI. Habsburský v ní určil nástupnictví po ženské linii v případě, že vymře linie mužská. Přijala ji sice většina států, stejně však došlo k válce o Rakouské dědictví.

19.dubna 1945 vypálily německé jednotky českou osadu Ploština na Moravě.

19.dubna 1848 – Vznik Konstitučního spolku. Spolek, který tvořili stoupenci myšlenky sjednoceného Německa, měl být protikladem Národního výboru, který byl proti této myšlence.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"