VÝZBROJ PĚCHOTY

Zveřejněno: 28. 8. 2018 15:37 Napsal Lukáš Visingr
Nadřazená kategorie: VÝZBROJ PĚCHOTY Kategorie: PISTOLE A REVOLVERY

Medusa Model 47: Revolver, do kterého nabijete (skoro) všechno

Medusa Model 47

Dva američtí nadšenci vymysleli revolver, ze kterého lze střílet vším od krátké „osmatřicítky“ po dlouhé náboje .357 Magnum. Jak to dokázali?

Některé dnešní typy zbraní se označují jako „multirážové“ (multi-caliber), což znamená, že se dají používat s municí více různých ráží. V drtivé většině to však vyžaduje nějakou přestavbu, přinejmenším výměnu komory a hlavně. Týká se to zejména některých moderních vojenských pušek, které dokáže „přerážovat“ dokonce i normální voják v polních podmínkách, a tak třeba může z ráže 5,56 mm NATO přejít na sovětskou ráži 7,62 mm. Vznikl ovšem i revolver, který umí něco podobného bez jakéhokoliv přestavování. A je to v pravém smyslu „jižanská“ zbraň, protože výroba probíhala v texaském městě Huntsville.

Série patentů pro novou konstrukci

Ti, kdo znají románovou sérii Net Force, jejíž základ vytvořil geniální Tom Clancy, již zřejmě tuší, o čem je řeč. Jedna z postav těchto knížek totiž vlastnila revolver Medusa Model 47, jenž je řešený tak, aby dokázal používat okolo stovky různých kalibrů revolverového a pistolového střeliva, aniž by bylo potřeba na něm cokoliv měnit. Konstrukci vytvořili Jonathan W. Phillips Jr. a Roger A. Hunziker, nadšení sportovní střelci a sběratelé zbraní a kromě toho také držitelé hned několika patentů z oboru palných zbraní. Phillips navíc pracoval jako počítačový technik pro NASA, takže získal dovednosti a zkušenosti, které mu umožnily navrhnout ústřední prvek opravdu neobvyklé zbraně. V červnu 1982 si tedy patentoval „Ejector and cartridge positioner for revolvers” neboli „Vyhazovač a polohovač nábojů pro revolvery“ (patent US 4543741 A). Patentoval si navíc ještě jednu obměnu tohoto zařízení a také nový způsob drážkování hlavně, kdežto jeho kolega Hunziker podal přihlášku na patent na nový bicí mechanismus. To vše pak zkombinovali, aby vytvořili prototyp revolveru Medusa Model 47, což údajně znamená pořadí pracovní verze, která se projevila jako skutečně způsobilá pro sériovou výrobu. Tu zajišťovala firma Phillips & Rodgers Inc. (pak součást značky CADCO Firearms) z Huntsville v Texasu a zbraň přišla na trh v roce 1996. Okamžitě přitáhla veliký zájem a jedna recenze říkala: „Pokud zakážou všechno, Medusa dokáže vystřelit všechno!“

Medusa Model 47

Impozantní seznam použitelných ráží

Na pohled šlo o běžný dvojčinný revolver, k čemuž dosti přispíval fakt, že Phillips a Hunziker pro něj použili rám Smith & Wesson série K, jeden z nejčastějších revolverových rámů vůbec. Ale zdání klamalo, protože revolver Medusa Model 47 měl unikátně řešený bubínek, který byl schopný pojmout neuvěřitelný rozsah ráží. Phillips a Hunziker jej zkonstruovali tak, aby se do něj dalo vložit prakticky všechno, co má průměr nábojnice přibližně 9 mm, resp. takřka cokoli od .380 ACP (celková délka náboje asi 25 mm) po .357 Magnum (délka asi 40 mm). U pistole s klasickým řadovým zásobníkem by to pochopitelně nešlo, ale u bubínkového revolveru se to ukázalo jako docela dobře proveditelné. Klíčovým prvkem bylo to, co se postaralo o přidržení různě dlouhého střeliva na místě. Phillips a Hunziker se však nespokojili „jen“ s tím, aby nová zbraň zvládla mnoho typů revolverových nábojů s okrajovými nábojnicemi. Medusa má totiž i prvek, který umožňuje používat pistolové střelivo s bezokrajovými nábojnicemi. Při testech se údajně ukázalo, že Medusa zvládne 104 různých ráží, manuál však doporučuje používat pouze těchto 25 ráží: .380 ACP, .380 Revolver, 9×18 mm Ultra, 9 mm Browning Patronen (Long), 9 mm Export, 9 mm Glisenti, 9 mm Kurz (Short), 9 mm Largo, 9 mm Long, 9 mm Luger, 9 mm Mauser, 9 mm Parabellum, 9 mm Rimmed, 9 mm Steyr, 9 mm Winchester Mag, .38 ACP, .38 Auto, .38 Colt Super, .38 Long Colt, .38 Mid-Range, .38 Short Colt, .38 Smith & Wesson, .38 Special Plus-P, .38 Special Plus-P-Plus a .357 Magnum.

Medusa Model 47

Unikátní prvky zvláštního revolveru

„Kouzlo“ zbraně Medusa Model 47 spočívá v použití dvou výčnělků v komorách bubínku, jež přidržují na místě kratší náboje, a rovněž ve speciálním mechanismu, jenž dovoluje zasouvat i pistolové střelivo s bezokrajovými nábojnicemi. Většina revolverů používá okrajové náboje, u nichž se přesahující okraj zachytí za zadní konec komory bubínku, kdežto většina pistolových nábojů je bezokrajová, a tak má na dně nábojnice jen drážku pro drápek vytahovače. Existují i revolvery na bezokrajové pistolové střelivo, v nich však musí takové náboje udržovat na místě dva půlměsíčkové pásky, každý fixující tři náboje. Ve zbrani Medusa je ale vše řešeno jinak, a to formou jakýchsi „západek“ na zadním okraji komor. Když se tedy do komory vkládá náboj, jenž nemá okraj, nýbrž jenom drážku, západka se tlakem pružiny vysune a zapadne do drážky, takže bezokrajový náboj zafixuje. Pružiny západek jsou navíc spojeny s pružinou vyhazovače, a pokud se na ni zatlačí, západky se uvolní, což umožňuje vybití a opětovné nabití zbraně. Pro zajištění co nejvyšší přesnosti dostala Medusa též jinou hlaveň než většina revolverů, v jejichž hlavních je většinou šest až osm drážek, avšak podle Phillipsova patentu jich bylo devět. Další zvláštností je Hunzikerův bicí mechanismus, příbuzný systému Smith & Wesson a používající volně plovoucí úderník. Ten je s kohoutem spojen přenosovou tyčí, která vlastně funguje coby další pojistka a dovoluje kontakt jen po stisku spouště.

Medusa Model 47

Odolný, nákladný a zatraceně vzácný

Revolvery Medusa Model 47 se navíc vyznačují mimořádně vysokou kvalitou výroby. Rám je zhotovený z oceli typu 8620, hlaveň je z chrommolybdenové oceli typu 4150 a pro bubínek se použila vanadová ocel typu 4330, z níž se mimochodem vyrábějí také hlavně 20mm leteckých kanonů M61 Vulcan. Důvodem byla skutečnost, že při střelbě tak rozsáhlým spektrem munice je bubínek vystaven proměnlivým tlakům, a tudíž bylo třeba jej vyrobit jako extrémně odolný. Celá konstrukce Medusy je tak z materiálové stránky zhruba dvakrát odolnější než běžné typy revolverů. Z předchozího popisu ovšem zákonitě vyplývala i vysoká cena, jež v době zahájení prodeje činila 899 dolarů, což dělalo z Medusy „luxusní“ zbraň jen pro špičkové střelce, takže bylo nakonec zhotoveno celkově jen asi 500 sériových kusů. Většina revolverů dostala hlavně o délce 4 palců (10,2 cm) či 5 palců (12,7 cm), v menších počtech vznikaly zbraně s hlavněmi o délce 2,5 palce (6,4 cm), 3 palců (7,6 cm) a 6 palců (15,2 cm). Většina měla povrch v matné černé či matné modré, vyskytují se však i kusy v barvě nerezové oceli. Produkce Medusy byla zastavena začátkem 21. století, načež licenční práva koupila firma Gary Reeder Custom Guns. Ta následně nabízela „multirážovou“ verzi svého revolveru Skorpion, jenže ta se dodávala jen velmi krátce. V malém počtu se vyrobily i soupravy pro konverze revolverů Smith & Wesson, Colt a Ruger do „multirážové“ podoby. Dnes představuje Medusa Model 47 vzácnost, která se prodává opravdu zřídka, a to někdy i za 5000 dolarů!

Lukáš Visingr

Publikace: RadioDixie.cz, 27. prosince 2017

Vyhledávání

Dnešní den v historii

28.března 1938 vyzval Hitler vedení Sudetendeutsche Partei, aby československé vládě kladlo nepřijatelné požadavky.

28.března 1898 byl zaveden do výzbroje legendární francouzský kanon Canon de 75 Modele 1897.

28.března 1592 se narodil pedagog a filozof Jan Amos Komenský

Poslední komentáře

přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"
odpověděl na komentář #4800 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Zdravím,říkáte to dobře, zajímalo by mě ale, proč máte raději Ukrajinu nad ČR.Ne že bych nesouhlasil, jen mě zajímají va...