VÝZBROJ PĚCHOTY

Zveřejněno: 18. 7. 2016 20:46 Napsal Filip
Nadřazená kategorie: VÝZBROJ PĚCHOTY Kategorie: GRANÁTY

M84 Stun grenade

M84, formálně označován jako XM84, je americký taktický granát využívaný při záchraně rukojmí či zvládání davu. Dále je známý pod označením Stun grenade - Flashbang, česky řečeno "zábleskový granát".

Jedná se o granát vydávaný Armádou Spojených států amerických, používán je např. členy útvarů: SWAT (Secial Weapons and Tactics), SAS (Special Air Service) nebo LAPD (Los Angeles Police Department) ad. Poprvé byl granát použit v ostré akci dne 17. října 1977 při záchraně rukojmí v Mogadišu, kdy tuto výzbroj nabídli příslušníci jednotky SAS.

Po detonaci granát vydává velmi hlasitý zvuk (okolo 175 decibelů), a vyvolané oslepující světlo působí přes 7 milionů kandel (pro představu, obyčejná 100W žárovka má svítivost cca 120cd), v okruhu do 2m od výbuchu. Granátem zasažené osoby se díky světelnému záblesku a hlasitému zvuku cítí desorientovaně, zmateně, ztrácí schopnost koordinace. Dochází ke stažení zornic a ztracení schopnosti vidět. Schopnost vidět se vrací po několika sekundách. I přesto, že granát patří do kategorie nesmrtících zbraní, může jeho použití způsobit i smrt či doživotní zranění (ohluchnutí, oslepnutí). Nicméně tyto případy jsou výjimečné.

Granát M84 je vybaven pyrotechnickou náloží na bázi hořčíku, ukrytou uvnitř tenké hliníkové nádoby, obsažené v těle granátu z lité oceli. Na rozdíl od výbušných granátů (HE), které využívají nadzvukové detonace, je u M84 použita podzvuková deflagrace (podzvukové spalování), což zmírňuje následky výbuchu.
Hliníková nádoba je navržena tak, aby byla po výbuchu kompletně zničena pyrotechnickou sloučeninou a otvory v lité části granátu mohly uniknout pouze zvukové a vizuální prvky. Litá část minimalizuje riziko ohně, škod po výbuchu a unikání nezneškodněných částí hliníkové nádoby.

Granát je určen ke vhození do uzavřených prostor, aby dočasně ochromil nepřítele a zároveň nezpůsobil vedlejší škody, či nezranil případné civilisty. I když je granát M84 prakticky neschopný zapálit papír, látku nebo podobně hořlavé předměty, stále může být schopen zapálit z besprostřední blízkosti vysoce hořlavé kapaliny či plyny, jako např. koncentrovaný benzín nebo éter. Hlavním účelem granátu je získání taktické výhody a momentu překvapení. V otevřených prostorách je granát prakticky nepoužitelný. 

Vyhledávání

Dnešní den v historii

16.dubna 1941 Čtyři britské torpédoborce zničili v bitvě u Kerkenny konvoj osy skládající se ze tří italských torpédoborců a čtyř německých a jedné italské dopravní lodě. Na palubách lodí se nacházelo 3000 vojáků a zásoby pro jednotky v Africe. V bitvě byly potopeny všechny lodě osy a jeden britský torpédoborec.

16.dubna 1632 – Bitva na Lechu (Třicetiletá válka – Švédská válka). Švédský král Gustav Adolf se svými spojenci Braniborskem a Saskem zahájil tzv. Švédskou válku, která probíhala v letech 1630-1635. V roce 1630 obsadil pomořanské přístavy a o rok později si vítězstvím v bitvách u Breitenfeldu (17.9.1631), na Lechu a u Lützenu (16.11.1632) získal přístup do habsburské říše. V bitvě u Lützenu však Gustav Adolf padl a jeho nástupce se již nedokázal udržet. Byl drtivě poražen v bitvě u Nördlinegenu (5.-6.9.1634) a vítězství Habsburků vedlo k mírovému řešení. O rok později (?19.5. 1635) se ale do toho vložila Francie a válka opět vypukla.

16.dubna 1939 vznikl v Londýně Československý výbor ve Velké Británii.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"