ZPRÁVY

Zveřejněno: 13. 3. 2014 23:25 Napsal Edus
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Vojenské zprávy

Mobilizace ukrajinské armády - Aktuální stav obléhaných ukrajinských základen

{youtube}rwJ6e6ueOAs{/youtube}

Ruská okupace Krymu pokračuje už celé dva týdny. Dnes ruští výsadkáři obsadili radiocentrálu v Zelenohorsku, stejné vojenské radiotechnické zařízení bylo zčásti obsazeno i na základně Aj-Petri. Obléhaná základna v Inkermanu je pod silným tlakem, skrz obklíčení nevpouštějí okupanti dovnitř báze ani potraviny. Automobilová základna v Bachčisaraji byla v úterý napadena ozbrojenci střílícími pod nohy stráží a vymáhajícími vstup do hangárů s technikou, obléhání pokračuje.

Ukrajinské loďstvo je blokováno v zálivu Donuzlav, kde Rusové potopili již svou čtvrtou loď, aby mnohatunovými ocelivými zátarasy znemožnili vyplutí ukrajinských lofí na širé moře. Do Sevastopolu dnes dorazily další velké výsadkové lodě ruského námořnictva. Jsou to "Kaliningrad" a "Minsk" Baltské flotily a "Olenogorskyj Gornjak" Severní flotily Ruské federace. Celé severní pomezí krymského poloostrova a pevninské Ukrajiny je opevněno, rozmístěna a zakopána těžká technika, vybudována palebná postavení a minová pole. V Armjansku Rusové podminovali i plynovod a již podruhé zahájili palbu na pozorovací letoun ukrajinské Pohraniční stráže. Z pevninského území Ukrajiny je okupováno okolí městečka Čonhar v Chersonské oblasti, kde Rusové vybudovali okopy, zátarasy, minová pole a polní opevnění.

Celkem je na Krymu zablokováno 40 vojenských objektů ukrajinské Pohraniční stráže, k tomu je 20 přímo okupanty obsazeno. Objektů ukrajinské armády, letectva a námořnictva je na Krymu blokováno celkem 37, k tomu jsou 4 přímo okupanty obsazeny. Na Krymu operuje minimálně 19 000 ruských vojáků (jiné zdroje udávají 30 000), přes 300 kusů obrněné techniky, 40 dělostřeleckých kompletů, 20 bojových letadel, 30 vrtulníků a 19 lodí. Z Čečenska přijíždí raketové komplexy BM-21 Grad, podél celých hranic s Ruskem stojí dohromady přes 220 000 ruských vojáků, 1800 tanků a 400 bojových helikoptér - prý je to "cvičení", které potrvá do konce března. S blížícím se referendem na Krymu sílí obavy z dalšího vývoje...

 

Vyhledávání

Dnešní den v historii

19.dubna 1848 – Vznik Konstitučního spolku. Spolek, který tvořili stoupenci myšlenky sjednoceného Německa, měl být protikladem Národního výboru, který byl proti této myšlence.

19.dubna 1945 vypálily německé jednotky českou osadu Ploština na Moravě.

19.dubna 1713 – Pragmatická sankce. Karel VI. Habsburský v ní určil nástupnictví po ženské linii v případě, že vymře linie mužská. Přijala ji sice většina států, stejně však došlo k válce o Rakouské dědictví.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"