ZPRÁVY

Zveřejněno: 15. 4. 2014 22:34 Napsal Edus
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Vojenské zprávy

Ukrajinská revoluce - antiteroristická operace na východě Ukrajiny

{youtube}SCzjwUBoeZM{/youtube}

V průběhu dnešní přípravné fáze provedení operace mající za cíl vyčistit oblasti obsazené separatisty na východě země došlo k velkým přesunům sil na okrajích města Slovjansk, kde je seskupeno na 500 vojáků, více než 20 obrněných BTR a 2 armádní helikoptéry. Oddíly ukrajinské armády, Vojsk ministerstva vnitra a rozvědky SBU obsadily některé přilehlé oblasti, přímo do města se však ještě nevydávají - nebyla zahájena další fáze operace. Při odrážení útoku separatistů na vojenské letiště u města Kramatorsk došlo k boji, ukrajinské jednotky útok odrazily, město však stále zůstává v rukách proruských ozbrojenců.

Po bojích u kramatorska hlásí ukrajinské síly zajetí části útočníků, operace byla provedena tak, aby se obešla beze ztrát i obětí. Separatisté udávají různé údaje, od 2-4 raněných až po číslo ztrát převyšující 11 zabitých. Veškerá tvrzení zatím není možné ověřit, podle náhlé ochoty ozbrojenců vyjednávat, je však možná bojový duch pozvolna opouští. V Luhansku probíhá nábor do jednotek separatistické "domobrany", Rusko je vývojem prý silně znepokojeno a pozorně jej sleduje. Na hranicích stojí minimálně 40 000 ruských vojáků, Moskva očekává, že OSN odsoudí kroky ukrajinské vlády. Ukrajinské ministerstvo vnitra ohlásilo, že ve čtvrtek zveřejní důkazní materiály o zapojení ruské rozvědky GRU a ruských sil na destabilizaci východní Ukrajiny.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov sugestivně tvrdí a všude prohlašuje, že žádná vláda nesmí nasazovat tanky a vojsko proti svým občanům. Rusko má ale asi generální pardon - při protiteroristické akci v dagestánské Machačkale dnes bylo zabito pět lidí. Rusko, které všude natolik důrazně potírá a likviduje severokavkazské separatisty kupodivu nemá sebemenší problém naslouchat a hovořit se separatisty z východu Ukrajiny a je zásadně proti silovému řešení v oblasti. Objektivita na ruský způsob.

{youtube}SCzjwUBoeZM{/youtube}

První rezervní batalion Ukrajinské národní gardy byl odvelen k posílení jednotek provádějících protiteroristickou operaci na východě Ukrajiny.

 

Vyhledávání

Dnešní den v historii

29.března 1941 byla zařazena do stavu Royal Navy letadlová loď HMS Victorious.

29.března 1848 – Druhá pražská petice císaři. Nesla zhruba stejné požadavky jako ta první (?19.3.). Císař odpověděl tzv. Kabinetním listem (?8.4.1848), kde uznával některé ústupky.

Poslední komentáře

přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"
odpověděl na komentář #4800 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Zdravím,říkáte to dobře, zajímalo by mě ale, proč máte raději Ukrajinu nad ČR.Ne že bych nesouhlasil, jen mě zajímají va...