ZPRÁVY

Zveřejněno: 16. 4. 2014 20:48 Napsal Edus
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Vojenské zprávy

Ukrajinská revoluce - ukrajinští výsadkáři v Kramatorsku prorazili blokádu separatistů

{youtube}UP2NsCGyp-M{/youtube}

Koloně čtyř výsadkářských transportérů BMD se odpoledne podařilo prorazit obklíčení separatistů ve východoukrajinském Kramatorsku. Separatisté za štítem z místního civilního obyvatelstva se snaží všechny ukrajinské jednotky zablokovat, odzbrojit a ukořistit jejich techniku. Kolem ukrajinských vojáků se srocují davy lidí, staví se vozidlům do cesty, blokují silnice a cesty svými automobily a překážkami. Ukrajinským vojákům nadávají do "sviní", "kurev", přejí jim "aby shořeli" a pokud nepřejdou na stranu "národa", čeká je "odplata". Technika, kterou v Kramatorsku separatisté ukořistili byla odpravena do Slovjanska, kde jsou očekávány větší střety - podle očitých svědků se jedná o 6 kusů obrněné techniky, jejichž osádky na naléhání separatistů svá vozidla opustily.

 

Skupině výsadkářů se podařilo vyčistit cestu až po rozjetí několika blokujících vozidel, výstražné střelbě a výhružce užití ručních granátů, které vojáci skutečně odjistili a pohrozili jejich využitím proti zaparkovaným vozidlům. Jinak je ale situace špatná - několik kusů techniky ozbrojenci ukořistili, několik ukrajinských vojáků je navíc drženo jako rukojimí. Ve vsi Pčelkyno nedaleko Kramatorsku blokuje okolo 1 500 separatistů kolem 500 ukrajinských vojáků a 16 kusů obrněné techniky. Na místo míří za lidským štítem místních obyvatel velká skupina ruských výsadkářů. Před vjezdem na letiště v Kramatorsku (včera tu armáda odrazila útok separatistů, zajala celkem 6 ozbrojenců s automaty a snajperskými puškami) se seskupuje kolem stovky proruských radikálů. Nad celou oblastí Kramatorska celý den operují helikoptéry a stíhací letouny ukrajinské armády. Očekává se, že provokace separatistů se soumrakem zintenzivní - vojáci střeží své perimetry a čekají další rozkazy.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

20.dubna 1423 – Bitva u Hořic, v níž Jan Žižka porazil Čeňka z Vartenberka, který Husity zradil a přešel na stranu Zikmunda Lucemburského.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"