ZPRÁVY

Zveřejněno: 16. 4. 2014 13:59 Napsal Petr Harazím
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Vojenské zprávy

Separatizmus přetvoří Donbas z prostě chudého regionu na žebrácký

Ruské tajné služby se snaží rozšířit zónu svého vlivu v Doněcké a Luhanské oblasti. K tomu potřebují mít oporu místních silových složek na již obsazených teritoriích.

Spoléhají na to, že porušení přísahy místní policisty a vojáky postaví mimo zákon a oni se budou muset bránit. To je ale riskantní sázka. Pouze do doby prvních vážných bojů. Čili tento scénář postupného obsazení Donbasu „zelenými mužíčky“ bude fungovat pouze v tom případě, že ukrajinská vláda nebude postupovat tvrdě a rázně s použitím ozbrojených složek.

Pokud však ukrajinská vláda lokalizuje separatisty v Slovjansku (například) a porazí většinu „zelených mužíčků“, tak Kremlu nezbude nic jiného, než obvinit Kyjev z tvrdého zacházení s vlastním národem a vtrhnout s armádou do Luhanské a Doněcké oblasti. Ale risky takového vývoje událostí jsou pro Kreml příliš vysoké. A teď nemluvím jen o nových západních sankcích, které by byly mnohem tvrdší než po anexi Krymu.

V samotném Rusku většina obyvatel vtržení armády na Ukrajinu nepodporuje. I když není vyloučeno, že ruské tajné služby nezinscenují masovou vraždu pokojných občanů, přičemž ruská propaganda z tohoto činu obviní Kyjev.

Ukrajinská vláda se již pojistila před tímto scénářem tím, že přizvala mírové jednotky OSN k účasti v protiteroristické operaci. Je ovšem jasné, že podobná účast je v této fázi konfliktu málo pravděpodobná.

Pokud se přesto Rusku povede vtrhnout na Donbas (doněcká uhelná pánev), tak existují dvě varianty vývoje událostí. V každém případě vše začne od toho, že samozvaná Doněcká republika zorganizuje „referendum“. Jak tomu bylo i na Krymu, nabídnou dvě otázky – vstoupit do Ruské federace nebo federalizace Ukrajiny – obě varianty nepřijatelné pro Ukrajinu.

Pokud obyvatelé rozhodnou pro federalizaci, tak se Donbas stane neuznávaným státem podobně jako Podněstří. Kontingent ruské armády zůstane na území regionu pod záminkou „ochrany pořádku“. Největší škodu za vznik takové enklávy ponesou obchod a obyvatelé Donbasu.

Rozpad ekonomických vztahů a mezinárodní izolace přetvoří Donbas z prostě chudého regionu na ožebračený. Rusko však dostane nárazovou zónu a zdroj nátlaku na Ukrajinu. Strana regionů v tom případě může být na Ukrajině uznána za nelegální a její poslanci v Nejvyšší radě ztratí své mandáty, protože nebudou moci kandidovat v parlamentních volbách.

Obyvatelé Donbasu mohou zvolit i vstup do Ruské federace, ale to bude možné jen v tom případě, pokud tuto myšlenku podpoří Strana regionů a během referenda dojde k masovým falsifikacím.

A zde už je otázkou, co bude dělat Kreml. Donbas bez Kyjeva potřebuje jen stěží. A západní sankce v případě anexe Donbasu mohou být opravdu vážné a nebezpečné, přičemž mohou ohrozit existenci samotného Putinova režimu. Také v souladu s touto variantou se Donbas může stát samozvaným státem.

A teď to nejdůležitější – co opravdu chtějí regionálové (členové Strany regionů sesazeného prezidenta Viktora Janukovyče)? Strana regionů (SR) může zastavit separatisty výměnou za dohodu o neútočení ze strany ukrajinské vlády. Pro tento scénář hovoří slova funkcionáře strany Borise Kolesnikova o tom, že SR podpoří jednotnost Ukrajiny. Kromě toho jsou i ekonomické zájmy regionálů blíže Ukrajině než Rusku. Přesto bude třeba si počkat na výsledky sjezdu, který Strana regionů plánuje na 16. dubna.

Do té doby může Kyjev provést úspěšnou vojenskou operaci a vyhnat „zelené mužíky“ z Donbasu. V tom případě regionálové ztratí kontrolu nad situací, která přejde k přímé konfrontaci mezi Kyjevem a Kremlem. Další vývoj událostí už bude záviset ne na regionálech, ale na Kremlu.

V každém případě jsou před Ukrajinou, (ale i Ruskem) velmi důležité dny.

Autor žije na Ukrajině

Vyhledávání

Dnešní den v historii

20.dubna 1423 – Bitva u Hořic, v níž Jan Žižka porazil Čeňka z Vartenberka, který Husity zradil a přešel na stranu Zikmunda Lucemburského.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"