ZPRÁVY

Zveřejněno: 29. 5. 2012 19:24 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Vojenské zprávy

Masakr v Húle, Situace v Afghánistánu k 29.5.2012

Co je zvláštního na dění kolem masakru v Húle.

Nejprve o masakru v syrské Húle. Nebo ne o něm, média o něm napsaly dost, ale o politické situaci okolo. Přijdou mi zajímavé 3 věci:

1. Opět a zas se ukázalo k čemu je OSN, k čemu jsou pozorovatelé, k čemu jsou "modré přilby". Je jasné, že pozorovatelé OSN nejsou Rambové, kteří by tento masakr mohli zastavit, ale to že se tím odmítli ihned zabývat je typické pro OSN. Myslím, že jen pouhá přítomnost pozorovatelů by měla na celou situaci vliv, ale to bychom po OSN chtěli moc. Alespoň, že OSN potvrdila, že za masakrem stojí síly Asadova režimu, což uznalo Rusko i Čína, když ruku v ruce se západem v OSN tento masakr odsoudili.

2. Je zajímavé, že nikomu (téměř) nevadí přítomnost Iránských jednotek v Sýrii, kterou Irán sám přiznal. Všechna ta rétorika kolem Sýrie a Iránu začíná připomínat jen žvanění. Nejhorší je, že Iránci to dobře vědí.

3. Izrael k Arabskému jaru zásadně mlčí. Samozřejmě, že to je proto, protože si nemůže být jistý, co se s toho pro něj kvůli toho vyklube. Přesto se po masakru v Húle Izrael ozval a k vyzval k zásahu v Sýrii. Přestože mnozí tvrdí, že pád Asada by Izrael ohrozil. Ale Izraelci si to zřejmě nemyslí. Pro ně je nebezpečnější současná situace, kdy je v Sýrii íránská armáda a Hizbaláh.

Situace v Afghánistánu:

Východní Afghánistán:

Nálet NATO  zde zabil druhého nejvyššího vůdce Al Kajdy v zemi. Spolu s ním byl zabit další vysoce postavený terorista Al Kajdy. Tuto informaci přinesla některá média. Den předtím nálety NATO zabily ve stejné provincii další 3 řadové členy Al Kajdy.

V provincii Vardak, kde působí čeští poradci u afghánské armády zabil nálet NATO 6 Tálibánců pokládajících nastražené bomby u silnice.

Kábul:

Afghánská tajná služba dostala další sebevražednou buňku Tálibánu, když u kábulského letiště zatkla 5 Tálibánců s 560 kg výbušniny.

Severní Afghánistán:

Zde ve střetu s Tálibánem zahynuli 3 policisté a jeden byl zraněn. Na jiném místě zahynuli 4 policisté a jeden byl zraněn po té, co jejich auto bylo zasaženo nastraženou bombou Tálibánu.

Jižní Afghánistán:

V boji s Tálibánem zde zahynul voják ISAF

Celý Afghánistán:

Afghánské síly a síly ISAF zabily 21 Tálibánců a 19 zranily. U mrtvých bylo nalezeno 17 Kalašnikovů, dalších  16 druhů zbraní, 82 kusů dělostřelecké munice, 227 kusů nábojů, 6 silničních bomb a ručních granátů a 32 kg opia.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

14.května 1316 se narodil Karel IV., český král v letech 1346 –1378

Poslední komentáře

přidal komentář v Canon de 75 Modèle 1897
I a Y dělá autorovi značné problémy.
přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi