ZPRÁVY

Zveřejněno: 5. 6. 2012 22:33 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Vojenské zprávy

Pákistán, Libye, Afghánistán

Zabití druhého nevyššího vůdce Al Kajdy. Libyiská vláda už má centrální armádu. Situace v Afghánistánu k 5.7.2012

Američané zabili druhého nejvyššího vůdce Al Kajdy. Píši o tom média, ale chtěl bych to zmínit, protože je to další velký úspěch. Jeho smrt sice nebyla ještě potvrzena, ale je to jen formalita.

V Libyi jedná z ozbrojených skupin, pohrobků revoluce, napadla mezinárodní letiště v Tripolisu. Ano v Libyi panuje porevoluční chaos, která je přírodním zákonem. Náprava potrvá dlouho, jak to je v těchto zemích zvykem. Ale tento poslední incident je pro mne spíš zprávou dobrou než špatnou, protože centrální vláda je už schopná nasadit 5000 vojáků, kteří tyto postrevolucionáře z letiště vytlačili.

Informace z Afghánistánu, které v médiích (téměř) nenajdete 41.

Jižní Afghánsitán:

V provincii Hílmand provedly jednotky Afghánistánu a koalice operaci proti Tálibáncům. Speciální jednotky zde zabily Mullaha Abdula Salama Zakira, bratra Mullaha Abdula Qayouma  Zakira, který je jakýmsi vrchním velitelem ozbrojené složky Tálibánu, něco jako stínový ministr obrany nebo náčelník štábu. Spolu s tímto tálibánským velitelem bylo zabito 25 jeho podřízených. Ve stejné provincii zahynul britský voják a jeho kolega byl raněn v akci na pomoc napadenému policejnímu kontrolnímu stanovišti.

Východní Afghánistán

Afghánské a koaliční síly provedly v provincii Paktika operaci, ve které zabily 5 Tálibánců a další neupřesněný počet zranily.

V provincii Logar, kde působí česká armáda, byla afghánská jednotka napadena Tálibánci. V nastalém boji bylo zraněno 5 vojáků a 4 civilisté. Afghánci povolali letectvo NATO, které následně zabilo 3 Tálibánce.

Kábul:

Na předměstí Kábulu Tálibán odpálil bombu u auta ve kterém cestovali dva studenti. Tálibán se za zabití civilistů  nebude omlouvat, ani jej nebude vyšetřovat.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

14.května 1316 se narodil Karel IV., český král v letech 1346 –1378

Poslední komentáře

přidal komentář v Canon de 75 Modèle 1897
I a Y dělá autorovi značné problémy.
přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi