ZPRÁVY

Zveřejněno: 7. 6. 2012 19:41 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Vojenské zprávy

Situace v Afghánistánu k 7.6.2012

Severní Afghánistán:

V provincii Takhar koaliční a afghánské speciální jednotky dopadly zásobovače Al Kajdy. Ve stejné provincii zatkla Afghánská tajná služba dalších 15 Tálibánců obviněných z trávení školaček. Mezi nimi je i stínový guvernér provincie z řad Tálibánu. Tajná služba tvrdí, že přestože Tálibán účast na akci popírá, protože vyvolala velkou bouři nevole v samotném Afghánistánu, tak disponuje důkazy, které potvrzují, že celou akci zorganizoval. Byly rovněž zadrženy 2 školačky, které se měly na části útoků podílet a které obdržely od Tálibánu za provedení akce finanční odměnu. Tajná služba obviňuje i Pákistánské tajné služby z podílu na útoku.

V provincii Faryab sebevražedný útočník Tálibánu zabil 2 civilisty a 10 zranil. Mezi zraněnými byly ženy i děti. Tálibán se za smrt a zranění civilistů nebude ani omlouvat, ani jej nebude vyšetřovat.

Jižní Afghánistán:

Dva sebevražední útočníci zabili v Kandaháru 22 civilistů a přes 50 zranili. V žádném případě nešlo o útok na kamiony zásobující NATO, jak píši některá média, jako by to ospravedlňovalo takový útok.  Nejprve jeden sebevrah zaútočil na tržiště u vojenské základny NATO v Kandaháru. Další sebevrah se odpálil mezi zdravotníky a záchranáři, kteří ošetřovali lidi zasažené prvním výbuchem. Tálibán se za smrt a zranění desítek civilistů nebude ani omlouvat, ani jej nebude vyšetřovat, naopak oba útočníky označil za mučedníky.

Východní Afghánistán:

V provincii Lógar, kde působí česká armáda, mělo NATO údajně zabít 18 civilistů. Některá média píši dokonce o tom, že bombardovalo svatbu. To se stalo v roce 2001 a od té doby je to oblíbené mediální klišé - NATO bombarduje nevinné svatby. Podle svědků však všechno bylo poněkud jinak. V okrese Baraki Barak, o kterém bude ještě řeč, bylo zjištěno, že se v jednom domě shromáždili velitelé Tálibánu k nějaké poradě. NATO na to přišlo a dům obklíčilo. Obklíčení byli vyzváni, aby se vzdali, ale odpověděli intenzívní palbou. NATO tedy povolalo na dům letecký úder. Je potvrzeno, že  na místě bylo nalezeno 8 zabitých Tálibánců. Dále se však historka liší. Afghánci tvrdí, že společně s těmito Tálibánci bylo v domě zabito i 18 civilistů. NATO to však rezolutně popírá a tvrdí, že během náletu byly zraněny dvě ženy, které vojáci NATO ošetřili a odvezli do nemocnice.

K tomu bych chtěl napsat jednu věc: Jak uvidíte dále, okres Baraki Barak je operačním prostorem české armády. Je tedy možné, že se na operaci podíleli i čeští vojáci. Ale v oblasti jsou i Američané. To je vše co o tom vím. Všechno další jsou jen spekulace.

Jistě jste si na Idnes přečetli o akci české armády, která trvala 4 dny a probíhala ve stejném okrese. Operace to byla náročná a během ní se Češi zůčastnili mnoha malých bitev s Tálibánem. Průběh operace ukazuje,že nejen speciální jednotky, ale i řadové jednotky české armády, kromě hlídání delegací umí bojovat s Tálibánem a porážet ho a že na ně můžeme být hrdí. Nejlepší zprávou ovšem je, že Češi nezaznamenali žádné ztráty na vlastní straně a zničili výcvikové středisko Tálibánu, zajistili několik metráků výbušnin a zadrželi 20 Tálibánců. Navíc to byla premiéra nových českých pušek Bren. Zajímavé ovšem i je, že takováto akce zřejmě není pro naše vojáky v Afghánistánu ojedinělá. Podle armádních stránek náš Provinční rekonstrukční tým se účastní bojů s Tálibánem a akcí jako bylo odražení útoku na základnu NATO nebo akce, kdy Češi přispěchali na pomoc napadené hlídce Američanů, pomohli ji odrazit útok Tálibánu a následně se svými vozidly MRAP Maxxpro, které máme půjčené od Američanů přešli do protiútoku.

Komentář:

Když si porovnáte včerejší a dnešní den v Afghánistánu, uvidíte co Tálibáci dělají. Mstí se za vlastní ztráty vražděním civilních obyvatel. Afghánští civilisté jsou pro Tálibán dobří akorát jako rukojmí. Tálibánská válka připomíná praktiky nacistů, kteří za útoky partyzánu pobíjeli rukojmí. A je úplně jedno jestli Tálibánci vypadají jako partyzáni a NATO jako okupanti. Realita je právě opačná. Myslím, že označení islámofašista tady sedí perfektně.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

14.května 1316 se narodil Karel IV., český král v letech 1346 –1378

Poslední komentáře

přidal komentář v Canon de 75 Modèle 1897
I a Y dělá autorovi značné problémy.
přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi