ZPRÁVY

Zveřejněno: 9. 6. 2012 19:44 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Vojenské zprávy

Guantanámo, Afghánistán

Za vlády George W.Bushe bylo Guantanámo námětem každodenních příspěvků médií. Jakmile se stal prezidentem Obama a slavnostně Guantanámo "zavřel" média utichla. Guantanámo jakoby ve virtuálně realitě přestalo existovat, jenže Guantanámo stále stojí a i prezident Obama zadržuje teroristy bez soudu. Nyní se média o Guantanámu zmínily, protože americká vláda hodlá investovat miliony dolarů do jeho dalšího zvelebení. Věznění teroristé dostanou kabelovou televizi a fotbalové hřiště. V souvislosti s tím, nám média po x letech opět přinesla nějaká čísla - v Guantanámu je drženo 169 vězňů a s toho 80% spolupracuje s vyšetřovateli a jsou drženi ve volnějším režimu.

Zajímají mě názory čtenářů tohoto blogu, pokud to nejsou nesmysly, fráze, vulgarity a podobné věci, které patří spíš na zdi veřejných záchodků. Proto se ptám, protože jsi nejsem sám jistý.Jaký máte pohled na Obamovo investování do Guantanáma? Je to výraz jeho odhodlání dál bojovat proti teroristům, nebo to dělá před volbami, aby to jen naznačil Američanům, či to berete, tak že Obama dělá teroristům z vězení hotel? Děkuji za názory.

Afghánistán- dnes většinou o tom, o čem psala i média:

Severní:

Tálibanci provedli akci na osvobození zajatých spolubojovníků. Nejprve odpálili bombu ve věznici, kterou tam nějak propašovali a poté na ni zaútočili ze tří směrů. Zároveň provedli klamný útok na jinou věznici v oblasti. Tálibánci do věznice nejenže propašovali bombu, ale i zbraně, protože exploze byla signál pro to, aby vězni zahájili palbu na dozorce. V nastalém boji byli zabiti 3 vězňové, jeden dozorce a jeden útočník zvenčí. 28 vězňů bylo raněno. Kromě toho byli zraněni i další 3 účastníci boje. 20 vězňům se podařilo uprchnout. Tálibánci sami ukazují, proč jsou potřeba zařízení jako Guantanámo.

V provincii Jawzjan byl zastřelen policista.

Východní:

Tak NATO nakonec potvrdilo, že během náletu v okrese Baraki Barak byli zabiti civilisté, i když nepotvrdilo jejich počet. NATO přiznalo chybu v tom, že v době přivolání letecké podpory nevědělo, že v domě, kde byli obklíčeni Tálibánci, kteří vedli palbu na síly NATO jsou také civilisté. Přestože civilisté sloužili v podstatě jako živý štít Tálibánu, generál Allen se za útok omluvil, omluvil se osobně, rodinám obětí, kmenovým náčelníkům i guvernérovi provincie. NATO pozůstalé obětí odškodní, Allen slíbil, že NATO přijme další opatření k zamezení podobných situací. Samozřejmě, ani omluvy, ani peníze život zabitým civilistům nevrátí, ale slyšeli jste někdy, že by se Tálibán omlouval nebo vyšetřoval nebo dokonce odškodňoval téměř každodenní civilní oběti jeho řádění?

Vyhledávání

Dnešní den v historii

14.května 1316 se narodil Karel IV., český král v letech 1346 –1378

Poslední komentáře

přidal komentář v Canon de 75 Modèle 1897
I a Y dělá autorovi značné problémy.
přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi