ZPRÁVY

Zveřejněno: 10. 6. 2012 19:51 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Vojenské zprávy

Situace v Afghánistánu 10.6.2012

Východní Afghánistán:

Jediná včerejší zpráva z Afghánistánu, která se objevila v médiích - Tálibánci zabili 4 francouzské vojáky. Podle Idnes dokonce Tálibán tímto zahájil jarní ofenzívu. To je letos už potřetí. Tentokrát se musím Tálibánu zastat. On to netvrdí, tvrdí to jen Idnes, která se tak stává horlivějším propagátorem tálibánské jarní ofenzívy než samotné propagandistické oddělení Tálibánu. Tálibán zahájil jarní ofenzívu jen dvakrát - jednou když NATO vyhlásilo, že jarní ofenzíva Tálibánu nebude, tak ji Tálibán na druhý den "zahájil". Není nic snazšího. A pak když pár Tálibánců střílelo pánubohu do oken v Kábulu, tak ji zase zahájil.

Jak tedy vypadá již potřetí zahájena "ofenzíva"? Které divize byly určeny k průlomu? Které divize byly nasazeny na křídlech? Kde byla rozdrcena obrana nepřítele? Kde došlo k průlomu?

3. jarní ofenzíva tedy konkrétně spočívá v tom, že sebevražedný útočník převlečený za ženu se odpálil u konvoje Francouzské armády a zabil 4 francouzské vojáky a 5 jich zranil. Byli zraněni i 3 afghánští vojáci. Vsadil bych se, že pokud Tálibánci stihnou do 21.6. ještě někoho zabít, bude jarní ofenzíva zahájena ještě jednou - minimálně.

Proč se Tálibánci zaměřili na Francouze, kteří stejně odházejí? Aby se mohli chvástat, že je vyhnali. Jenže o odchodu Francouzů se nerozhodlo na afghánském bojišti, ale ve francouzských volbách. Ale propaganda snese všechno.

O čem média neinformovala:

NATO se rozhodlo samo omezit a velitel ISAF zakázal bombardovat civilní domy v Afghánistánu. Takže, když budou zase obklíčeni Tálibánci v nějaké budově, bude muset být tato dobývaná pěchotou. Jaké opatření na ochranu civilistů přijal Tálibán?

V oblasti zahynul voják ISAF po výbuchu nastražené výbušniny.

V provincii Nangarhár, kde působí česká speciální jednotka, Tálibán odpálil nastraženou výbušninu u auta, kterým cestoval místní kmenový náčelník. Ten byl zabit a dvě jeho příbuzné byly zraněny. Za vraždu civilisty se Tálibán nebude omlouvat, nebude ji vyšetřovat, odškodňovat, ani přijímat protiopatření. Naopak se k atentátu hrdě přihlásil.

Jižní Afghánistán:

V provincii Hílmand v okrese Gerešk byli zabiti 2 afghánští vojáci, když u jejich auta vybuchla nastražená nálož. V okrese Kajaki však afghánská armáda a policie zabily 15 Tálibáncu u kterých našli 50 min a neupřesněné množství nástražných výbušnin.

Celý Afghánistán:

Afghánská policie, armáda, tajná služba a síly NATO po celé zemi zabily dalších 11 Tálibánců a zabavily velké množství zbraní.

Od 1.5.2012 Tálibán přišel o 400 mrtvých (roční ztráty NATO), 120 raněných a 450 zajatých.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

14.května 1316 se narodil Karel IV., český král v letech 1346 –1378

Poslední komentáře

přidal komentář v Canon de 75 Modèle 1897
I a Y dělá autorovi značné problémy.
přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi